Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2015 22:23 - Връщат в окопите бесарабски българи, спасили се в България
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 983 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=38675 Връщат в окопите бесарабски българи, спасили се в България
imageНеделя, 3 Май 2015 

 

Протегнатата за помощ ръка на хора от различни части на страната към бесарабски българи остава празна – пише Форум нюз

image

Балчишкото село Гурково приюти бесарабския българин Виталий Дорзда, но българската държава му отказва виза за временно пребиваване. Снимка: Скрийншот от видео на bTV

 

31-годишният Виталий Дрозда, който намери спасение у нас от ужаса на войната в Украйна и от мобилизацията там, е един от първите, принудени да се върнат обратно в размирната бивша съветска република. Надеждите на бесарабския българин бяха, че ще се устрои в страната ни, взимайки при себе си и семейството си. През месец февруари ръка му протегнаха жители на село Гурково, община Балчик, осигурявайки му подслон и прехрана. Институциите в София обаче не са му съдействали за издаване на виза за временно пребиваване и това е наложило да напусне България.

Направихме всичко възможно да му помогнем, да спаси себе си и семейството си, в селото дори събрахме три хиляди и няколкостотин лева, Дрозда пътува до столицата за документи, но така и не му издадоха такива, разказа с огорчение пред ФОРУМНЮЗ кметът на Гурково Тодор Георгиев. Хранехме го, обличахме го, намерихме му и работа, но се оказа, че Дрозда не може да я започне заради проблема с документите, обясни Георгиев. Той не доумява как може държавата да налива толкова пари за бежанците от юг, а да не помага на сънародниците ни от Украйна. Каквото и да правим за тези хора, търсещи спасение тук, в България, то се оказва незаконна дейност, щом нямат визи за временно пребиваване, които са проблем, възмущава се кметът на селото.

Не се знае каква ще е съдбата на украинеца с български корени. В началото на годината той успя да избяга от окопите със съдействието на Асоциацията на българите по света и с подкрепата местната власт в село Гурково. При пристигането си тук той разказа, че в Украйна е страшно и двама негови приятели вече са мъртви. Дрозда не искал да убива славяни, затова и не взел повиквателната: „Корените ми са оттук. Леля ми живее във Велико Търново. Започнаха да призовават за братоубийство. Започнаха да мобилизират и да заставят да се убиват славяни. Обстановката е напрегната. Стрелят…“, разказваше Виталий Дрозда, който така и не успя да получи документи за временно пребиваване и да измъкне семейството си.

Местните от едно друго Гурково – в Старозагорско, също подслоняват бесарабски българи от Украйна. Над 35 бежанци вече са намерили спасение в старопланинския град. Част от семействата са многодетни. Усилията на кмета – Стоян Бонев обаче, и на хората, да ги подслонят, да им осигурят работа и нормален живот, срещат големи затруднения поради същия проблем с документите. Преди дни местният бизнесмен Кольо Атанасов, който е потомък на бесарабски българи, разказа, че всички преселници са настанени на квартири в Гурково и им се осигурява прехрана. Част от децата посещават детската градина, а до края на месеца се очаква да пристигнат и други семейства. По думите на Атанасов обаче съществуват три основни проблема – предоставяне на дългосрочен статут на тези хора от страна на институциите, даване право на работа и бързо издаване на виза.

Източник: Euro Chicago



Гласувай:
1



1. apologetic - Хубава работа - ама резилашка
03.05.2015 23:41
Хубава работа - ама резилашка
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13706861
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031