Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2015 21:37 - Меглена Кунева ще отваря центрове за бежанци към общините, кметовете обаче не знаят
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 907 Коментари: 1 Гласове:
0



 http://www.flagman.bg/article/78872 Меглена Кунева ще отваря центрове за бежанци към общините, кметовете обаче не знаят  
image Градоначалникът на Бургас Димитър Николов бе видимо изненадан от новата Стратегия на вицепремиера по европейските въпроси Ключови думи: меглена куневабургасстратегия за бежанцитекметовебюджетдимитър николоввълчо чолаковобластен управителкметшенген 19 Април 2015, Неделя Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка Авторът

Бюджетът няма да бъде натоварен, има спад при хората, търсещи убежище у нас, успокои вицепремиерът по европейските политики


Кметовете все още не са запознати със Стратегията за интеграция на бежанците, която вицепремиерът по европейските политики Меглена Кунева обяви за вече изготвена, стана ясно днес след среща в Бургас. Градоначалникът Димитър Николов бе видимо изненадан от предложенията, защото никой досега не ги е представил пред Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). 

Имаме допълнителни средства от Европа за интеграция на бежанците, които в последните няколко месеца успяхме да докажем, че са ни необходими, заяви Меглена Кунева след срещата с областния управител Вълчо Чолаков и кмета Димитър Николов. Стратегията предвижда към общините да бъдат създадени информационно-консултативни центрове за бежанците като самостоятелни социални услуги. В тях ще обучават бежанците на български език, а впоследствие тези центрове ще им помагат и в търсенето на работа у нас.

„Усилията са насочени да направим европейско законодателство за бежанците, но имаме и национален ангажимент. Ние сме част от този свят, в който за съжаление има войни и хората търсят покрив над главата си. Не можем да казваме, че това не ни интересува. Ако искаме да бъдем отворена икономика, трябва да поемаме и тежестите от това”, коментира Кунева. Тя бе категорична, че българският бюджет няма да бъде натоварен заради това повече от предвиденото. „Първата крачка, която трябва да направим спрямо бежанците, е обучението им на български език, след което намирането на работа”, заяви вицепремиерът. Кунева обяви, че има спад при хората, които търсят убежище у нас.

Кметът на Бургас обаче бе видимо изненадан от Стратегията на вицепремиера Меглена Кунева. Градоначалникът, който е важна фигура в Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), за пръв път чу идеята от устата на Кунева днес и не успя да скрие смущението си пред журналисти. „За пръв път чувам за тези центрове. Темата не е коментирана с Община Бургас нито неформално, нито официално. Не сме чули за тази идея на държавата, не сме коментирали и с Националното сдружение на общините в България”, заяви Димитър Николов.

На срещата със заместник министър-председателя Меглена Кунева областният управител Вълчо Чолаков и кметът Димитър Николов обсъдиха възможността България да поиска Шенген за границите ни по вода и въздух. „Нека стартираме Шенген „сини граници“, имаме три морски гари с перфектна организация, с подготвени кадри. Радваме се на  круизи, но те не са толкова, че да затруднят контрола, който трябва да осъществяваме. В нашия район най-силно се отразява кризата в Украйна и Русия, защото ние сме основно туристическа дестинация. В Бургас имаме нова морска гара, трябва да я покажем, работим и има защо да искаме Шенген море и въздух. Летище и пристанище Бургас са оборудвани изцяло по шенгенските критерии и са готови за отпадането на въздушна и морска граница. Бизнесът също настоява за това“, коментира Николов.

image
Областният управител Вълчо Чолаков и кметът Димитър Николов
поискаха Шенген за сините ни граници

„Морето носи огромни ресурси. Шенген „сини граници“ ще съживи бизнеса. Важно е също да
отворим и границата с Турция при Малко Търново за тирове, сега е само за туристи, но за да се случи това са необходими средства. Съседите започват мащабна модернизация на тяхната част на принципа на публично-частното партньорство. Тази практика може да се взаимства и при нас“, 
допълни Чолаков.

Заместник министър-председателят се ангажира в най-кратки срокове да посети на място всички „сини граници“, след което да инициира кореспонденция с настоящото председателство на ЕС и следващите две, в която да мотивира предложението на България.
По време на срещата бе обсъдено и предстоящото българско председателството на Съвета на ЕС през 2018 година. Като наши приоритети Кунева вижда опазването на морската граница, транспорта, аквакултурите и ресурсите, които морето дава. Чолаков и Николов поискаха дейности и мероприятия от председателството да бъдат реализирани на територията на област Бургас. И двамата бяха категорични, че Бургас е подготвен и има ресурса да посрещне такова предизвикателство. Това е важно и за местния бизнес.

В разговорите участие взе и Найден Зеленогорски- председател на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

По отношение на зелената граница, беше дискутиран напредъкът по строежа на временното възпрепятстващо съоръжение по границата с Турция.



Гласувай:
0



1. olivie - Когато куневица говори за интеграция, не смятайте че говори от името на правителството
25.04.2015 08:42
а от името на поста който заема в Алфабанк. Нека почне разплитане за корупция от себе си.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13753382
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930