Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2015 20:04 - ЕК: Закрийте Фейсбук профилите си, САЩ следи
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 510 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://www.economic.bg/bg/news/5/ek-zakrijte-fejsbuk-profilite-si-sasht-sledi.html ЕК: Закрийте Фейсбук профилите си, САЩ следи Това обяви адвокат на комисията на дело за защита данните на европейските граждани image 13:30 27.03.2015, 10553 преглеждания
Виж всички

Европейската комисия (ЕК) отправи предупреждение към гражданите на Европейския съюз да закрият своите профили в социалната мрежа Фейсбук, ако искат да опазят личните си данни от тайните служби на САЩ.

Предупреждението бе направено от адвоката на Комисията Бърнард Шима в рамките на дело, което разглежда дали данни на европейски граждани са защитени, ако бъдат изпратени в САЩ. Делото пък бе заведено заради разкритията на бившия служител на американските тайни служби Едуард Сноудън, посочи британският в. "Гардиън".

"Вие сигурно ще се замислите дали да оставите своя акаунт във Фейсбук, ако имате такъв", каза Шима по време на изслушване на делото в Европейския съд в Люксембург.

След директно запитване по време на делото ЕК не можа да потвърди дали закона "Сейф харбър" (Safe harbor) в настоящия му вид може да осигури адекватна защита на данните на гражданите от ЕС при изпращането на тези данни през Тихия океан в САЩ. В същото време без този закон в сегашния му вид е нелегитимно да се пренася информация извън ЕС.

Освен Фейсбук, делото обединява оплаквания и срещу "Епъл", "Майкрософт", "Скайп" и "Яху".

Случаят разглежда и въпроса дали американската правителствена програма "Призм" (Prism) за събиране на данни е нарушила стандартите за "адекватност" на защитата на личната неприкосновеност на европейската Директива за защита на данни. Съществуването на програмата "Призм" бе разкрито от Едуард Сноудън, който показа, че данни на европейски граждани, притежавани от американски компании, са били предавани на разузнавателни агенции в САЩ.

Въпреки недостатъците обаче "Сейф харбър" е необходим както от политическа, така и от икономическа гледна точка, смята Еврокомисията. Според ЕК и участващата в делото ирландска адвокатска група за опазването на лични данни Digital Rights Ireland комисията трябва да бъде оставена да реформира закона чрез план от 13 точки, който да осигури по-доброто запазване на данни на европейските граждани.

От Фейсбук са отказали да коментират въпроса пред "Гардиън". 


Източник: БГНЕС 


Тагове:   сащ,   следи,   във фейсбук,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13706297
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031