Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2015 22:35 - Деветима СЕЛСКИ КМЕТОВЕ от турската област ДЕРСИМ почетоха на колене паметта на жертвите от АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД в Мемориалния комплекс на Геноцида в АРМЕНИЯ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 408 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://gantegh.agbubulgaria.org/%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE/#.VRMbW_ysXfJimage25.03.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 24 март т.г. деветима селски кметове от турската област Дерсим, които се намират в Армения, в рамките на програмата „Събуждане на паметта” на центъра „Модус Вивенди” и с подкрепата на Министерството на диаспората на Армения, посетиха Мемориалния комплекс на Арменския геноцид „Дзидзернагаперт” в Ереван, където положиха цветя и на колене почетоха паметта на невинните жертви от Арменския геноцид. След това те са посетили Музей-института на Арменския геноцид, където са слушали истории за Геноцида, изгледали са 20-минутен филм и са задали въпроси към служителя на Музея.

Преди това, на 21 март, селските кметове са посетили Първопрестолният Св. Ечмиадзин, Хор Вирап, област Арарат, Историческия музей на Армения, както и Музей-института на ръкописите „Матенадаран”.

imageСлед посещението им в „Дзидзернагаперт”, в медийния клуб „Пост Скриптум” се е състояла пресконференцията с кметовете от Турция и директора на центъра „Модус Вивенди” Ара Папян.

Последният отбелязал, че повечето от селските кметове от турската област Дерсим по произход са арменци, които отново искат да се върнат към националните си корени. „В рамките на визитата им, те са запознаха със забележителностите на Армения и придобиха представа за арменската култура”, каза Ара Папян и добави, че изключително е благодарен на Министерството на диаспората на Република Армения, което подкрепило и на най-високо ниво организирало посещението.

Той подчерта, че по-голямата част от населението в района на Дерсим са алевити, които са настроени приятелски към арменците християни.„Кметовете имат голямо желание техните посещения в Армения да бъдат по-чести”, сподели той и след това даде думата на Председателя на Съюза на арменците и алевитите в Дерсим – Серкан Сариаташ.

Той представи организацията им, която е основана преди малко повече от два месеца и отбеляза: „Първото нещо, което направихме, бе да организираме уроци по арменски език, три дена в седмицата по два часа. Освен това, арменците в Дерсим инициират и други мероприятия. Посещават местните селски арменски гробища и извършват панихиди за погребаните там арменци. А на 24 април ние всички ще бъдем в Дерсим, до скалата, откъдето през 1915 година са хвърлени арменците в каньона. От м. май, заедно със Съюза на арменските архитекти в Турция ще започнем да търсим следите на арменската архитектура в Турция. Вече сме изяснили, че в територията на Дерсим е имал 162 арменски църкви, една от които ще бъде възстановена със средствата на нашия Съюз и Федерацията на съюзите в региона на Дерсим”.

Сариаташ подчерта, че тяхната работа от лична инициатива е преминал вече към обществена.

Председателят на Федерацията на съюзите в Дерсим – Ахмет Балкъс отбеляза, че всички много добре знаят, че в Дерсим, където те живеят, навсякъде има следи от богатото културно наследство на арменския народ.„Искам да обещая пред всички вас, че по време на следващата ни визита ние ще имаме много повече за разказване за извършената работа.”, каза той и благодари на Министерството на диаспората на Армения и центъра „Модус Вивенди” за топлото посрещане и запознаването им с богатата арменска култура.

Представителят на Съюза на арменците в Дерсим – Михран Пъргич отбеляза, че много хора от различни места в Турция, където навремето са живели голям брой арменци, са започнали да разкриват арменската си идентичност и с решителни стъпки се връщат към своите корени.„Всякакви дебати относно Арменския геноцид стават безсмислени, когато се разхождаш из територията на Западна Армения и минаваш покрай изоставените арменски гробища и паметници. Тези чувства ние преживяваме всеки ден в Турция. Имената на всички наши арменски братя и сестри са потурчени или покюрдени. Основната цел да водим селските кметове от Турция в Армения е за да се запознаят с истината и постепенно да се погрижат за изоставените арменски гробища в техните общини в района на Дерсим”, отбеляза той.

Кметовете на селата Говерге и Караджа – Али Хъдър Ерен и Ерол Салтък отбелязаха, че са били подтискани десетки години и днес искат да застанат на страната на подтиснатите. „В бъдеще, ние по-често трябва да организираме съвместни мероприятия, които ще помогнат да развием нашите отношения”, заявиха те.

След това, те отговориха на журналистическите въпроси.

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13713970
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031