За сусамовия тахан BY BGZDRAVE ДЕКЕМВРИ 19, 2013
Таханът е изключително богат на витамини продукт, преди всичко тези от групата В (В1, В2 и В6), Е и калций – в количество, пет пъти по-високо от това в млякото. Той е богат на незаменими аминокиселини, както и на други микроелементи – силиций, фосфор, мед, магнезий и калий. В сусамовия тахан количеството белтъчини е по-голямо от това в сиренето, соята и някои видове меса. Важно е да се знае, че сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от организма. По отношение на ползата за кръвоносните съдове, сусамовият тахан не отстъпва по нищо на течното злато, наречено зехтин. Като минерални съставки сусамът е един истински мултиминерален природен продукт – в него се съдържат калций, магнезий, желязо, цинк, калий и фосфор.
Съществуват два основни вида тахан:
- От белени сусамови семена, или т. нар. бял тахан. Той е светъл и с изключително приятен вкус
- От небелени сусамови семена – обикновено е по-тъмен, наричат го още натурален, с леко нагарчащ вкус, но пък за сметка на това е далеч по-богат на хранителни вещества и минерали. Дължи се на неотстранената кожица, която е най-богата на незаменими мастни киселини.
Сусамовият тахан действа като еликсир за стомашно-чревния тракт – сутрин на гладно 1-2 с.л. в комбинация с мед. Високото съдържание на калций го превръща в отлично средство за профилактика на костно – мускулната система, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма.
Малките семенца сусам са изключително подходящи за хора от всички възрасти, както и за бременни жени, кърмачки и всички активно спортуващи и водещи здравословен начин на живот.
Сусамът е маслодайна култура, основна съставна част на средиземноморската диета, но много използван в ивицата чак до Китай. У нас се сее основно в Хасковско (Харманли, Свиленград) и от него след смилане се получава гъста каша наречена тахан. Малка част от сусама се използва за поръсване на гевреци, друга част за сусамово масло, останалото отива на тахан, от който с прибавяне на захар и корена чувен се прави халва. Сусамова тахан халва.
Зърната на сусама трябва да бъдат смачкани или сдъвкани, за да са полезни. Иначе преминават транзит през червата.
Какво им е толкова ценното?
Първо: Могат рязко а смъкнат синтеза на холестерол, блокирайки същевременно резорбцията на диетичен холестерол. И за разлика от статините – Лескол, Крестор и др., дори смъкват нивото на чернодробните ензими – (ALT, AST)
Второ: Действат укрепващо и оздравяващо на черния дроб, особено в случаите на системни алкохолни натоварвания.
Трето: Способстват за изгарянето на мазнините. Това става извън митохондриите на клетките(където е обичайно) в така наречените пароксизоми, чрез активиране на PPARα (активиращия рецептор на пароксизомния пролифератор алфа – брей, не вярвах, че съм го запомнил!) и така ускорява отслабването. Но това е друга тема. Ако се интересувате – четете сайтове за боди билдинг.
Четвърто: и най-важно – мощно синергира с омега-3 мастните киселини.
Ония ензими (по-горе), които прeобразуваха омега-3 и омега-6 мастните киселини, не стига, че са малко и не достигат, ами и са капризни. Винаги предпочитат да преобразуват омега-3 пред омега-6. Това значи, че в присъствие на омега-3 киселини, омега-6 почти не се преобразуват. Това важи най-вече за първия ензим – Δ6-десатураза (делта-шест десатураза).
Какво провят сезамина и еписезамина? Те имат качеството пък да блокират ензима Δ5-десатураза. Той преобразува EPA в DHA при омега-3 и GLA в ARA при омега-6. Ползата? Mного просто – ние DHA си имаме в рибеното масло готова, а от EPA се получават противоъзпалителни ейкозаноиди – точно това искаме! От другата страна (при омега-6), обаче се блокира превръщането на GLA в ARA и там вместо провъзлалителни ейкозаноиди от АRА, получаваме противовъзпалителни от GLA (от първи порядък). Още по-добре е ако пием и масло от пореч.Сусамът, таханът и маслото са много полезни. Не забравяйте обаче, количествата – 30мг в 100г! Значи трябва да приемате 20-50 г тахан на ден за да очаквате ефект. Признат е от народната медицина като елексир за стомашно-чревния тракт. Приеман сутрин на гладно, по 2-3 супени лъжици е отлично средство за профилактика при язва и гастрит. Поради голямото си съдържание на калций, сусамовия тахан се препоръчва за заздравяване на костно-мускулната система. Особено подходящ е за приемане от деца – за укрепване на организма, както и за жени в напреднала възраст – срещу остеопроза.
Отлична закуска за хора от всякакви възрасти. Приема се като се разбърка с равни части мед, за предпочитане сутрин. Сусамът – това 2 милиметрово семенце е за здрави кости, коса и дълголетие.
Допълва енергията на бъбреците, която повлиява качеството на костната тъкан (при остеопороза напр.), също образуването на кръвта (при анемия), повишава количеството и качеството на спермата (безплодие при мъжете), повлиява качеството на косата-нейния растеж, също повлиява слуха
- Профилактика и лечение на запека, също при суха кашлица
- Сусамът трябва да бъде ежедневно допълнение към храната при жените в менопаузата – при горещи вълни, изпотяване, безсъние, сърцебиене, слабост
- При жени с преждевременна и силна менструация
- При хора с надмерно изпотяване, хиперактивност, склонност към повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания, мозъчни проблеми
- Външно сусамовото масло се използва при болки в ушите, кожни изгаряния, като се нанася с памуче. При повишена температура помага за снижаването й като се маже кожата със сусамово масло.
- Увеличава продължителността на живота
Сусамът съдържа тези най-важни вещества:
20% белтъчини
50% растителни масла
захариди 16%
9 % влакнести вещества
витамини – тиамин (В1),
рибофлавин(В2)
ниацин(В3)
каротени
Минерални съставки – сусамът е отличен мултиминерален природен продукт в 100 гр. сусам има:
калций до 1500 мг. !!!
магнезий -350 мг.
желязо – 10 мг.
цинк – 10 мг.
калий – 410 мг.
фосфор – 890 мг.
Този състав го прави подходящ при лечението на: Високото съдържание на олганичен калций, магнезий, фосфор – при лечението и профилактиката на остеопорозата и костните счупвания. Препоръчва се на бременните и кърмещи жени .Високото съдържание на желязо – подходящ при жените и при анемичните хора.Високото съдържание на витамини от групата В и магнезий, фосфор – подходящ при неврологични заболявания вкл. депресии, неврози. По същият начин е подходящ при студенти, спортисти, хора работещи тежък физически труд.
Високото съдържание на ненаситени мастни киселини и магнезий – подходящ при сърдечно-съдови заболявания. Високото съдържание на цинк подобрява имунната система и метаболизма в организма.Високото съдържание на каротени и магнезий, калций и цинк са лекарство за очите, косата, лигавиците, ноктите .
Източник:dreamland-bg.com