Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2015 15:03 - Чехите не допускат американски бази
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 445 Коментари: 0 Гласове:
1



 http://elephantram.blogspot.com/2015/03/blog-post_7.html


Чехите не допускат американски бази Едва Defense News публикува информация за намерението на САЩ да разшири военното си присъствие в Европа, усилвайки позициите си в Грузия, Унгария и Чехия последва веднага отговор от Прага.   "В програмата на НАТО Atlantic Resolve постоянно присъствие на американски военнослужещи в Чехии не се предвижда”- лаконично опровергава твърдението Министерството на отбраната на Чехия.
А за да няма неясности лично президент на Чехия Милош Земан обясни, че "армиите на държавите-членки на НАТО редовно участват в учения на чешка територия. Но за никакво постоянно присъствие/ на чужди войски/ и за никакви военни бази и дума не може да става.”   Изглежда американите не са мирясали от тези отрицания и явно продължават да натискат чехите да ги поканят по-дълго на трапезата им. Иначе нямаше защо лично техния военен министър Мартин Стропницкий да специална среща с водещи журналисти не само да повтаря президентските пояснения, но и обяснява:   „...увеличаването на американската активност в Европа и съвместни учения са част от мерките, приети миналата есен на самита на НАТО в Уелс...и според възможностите си ще участваме в подобни акции”. 

А „участието в подобни акции” означава конкретно присъствие на чешки военни поделения в 
конкретни оперативни сили на НАТО.
  То обаче може да се реализира само с правителствено решение, след информиране на двете палати на чешкия парламент.

По тази процедура през миналата година около 150 чешки са били предвидени да влязат в състава на натовските сили за бързо реагиране НАТО (NATO Response Force — NRF).
  „...и също толкова чешки военни може за кратко време, в случай на нужда, да помогнат на всяка държава-членка на НАТО  и тази година”- обяви преди няколко дни в Брюксел шефът на чешкото МВнР Лубомир Заоралек.   Той обаче остави озадачени дори своите колеги, след като напомни, че войските на алианса трябва да имат отбранителни функции, а кризисна ситуация има не само на изток от страните на алианса, но и на юг.   Къде точно Заоралек не поясни. Та от няколко дни военните коментатори и наблюдатели на водещите чешки електронни издания се мъчат да копнат по дълбоко в темата, за да извадят на бял свят корените на южната криза.   Единственият резултат от усилията на колегите е официалното становище на Храдчани:
„Програмата на НАТО Atlantic Resolve не предвижда постоянно присътствие на американски военнослужащи в Чехия, а се отнася до по-чести съвместни учения на поделения от САЩ и на европейските държави-членки на НАТО.   Страните (членки на НАТО) са длъжни да знаят,че ако се случи нещо, те могат да разчитат на помощта на останалите държави от алианса.”  
Radoslav Mihaylov



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13763454
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930