Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2015 19:23 - МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВЕНИЕТО ОТКАЗВА ВЪВЕЖДАНЕ НА ПРЕДМЕТ РЕЛИГИЯ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 384 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://dveri.bg/943kk

Министърът на образованието потвърди пред патриарха позицията си срещу въвеждане на редовен предмет „Религия” в българското училище
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 9 
PoorBest  Петък, 06 Март 2015 16:01 Автор: Двери

imageПросветният министър проф. Тодор Танев заяви, че на този етап не може религията да стане задължителен учебен предмет. Това стана ясно по време на срещата му в синодната палата с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Ловчанския митр. Гавриил. На срещата е присъствал и съветникът на образоватения министър Робърт Джераси, председател на Централния израилтянски съвет в България.

Според министър Танев е безспорно, че българската духовност се е крепила на религията, но за религиите като задължителен предмет не може да става и дума. Според него в европейските страни няма практика изучаването на „Религия” да е задължителен и самостоятелен предмет. Освен това, смята той, когато се говори за въвеждане на предмет „Религия”, не може да се разбира само християнската религия, а предвид „наличието на особена международна ситуация” задължителното изучаване на религия „ще доведе до това да избодем очи, вместо да изпишем вежди”. Все пак, е подчертал министърът, решението по този въпрос е на депутатите.

От своя страна митрополит Гавриил е заявил, че Българската църква няма да се откаже от идеята си предметът на стане част от редовната учебна програма в училищата, което не означава, той да бъде задължителен за всички ученици. Според синодната концепция учениците могат да избират между етика и православие (или ислям). В момента „Религия” е свободноизбираем предмет в училищата, за който има все по-малко желаещи ученици, тъй като, според митрополита, в българското училище не са създадени условия за неговото пълноценно изучаване. Повечето жени, завършили богословие, не могат да се реализират, тъй като при тази форма на преподаване хонорарите са ниски и липсва социално осигуряване. Било е посочено, че единствено в Русенска област броят на учениците и групите се запазва през последните учебни години, защото само там все още е останал да работи назначеният експерт по Религия към Регионалния инспекторат по образованието, който подпомага процеса на сформиране на групи и педагогическата работа на учителите по Религия. Затова е бил поставен на дневен ред проблемът за експертите по Религия в регионалните инспекторати на МОН, от които днес е останал само един. Св. Синод е предложил да се възстанови работата на главния експерт по Религия към МОН и да се назначат към регионалните инспекторати в поне 6 области по един квалифициран експерт.

Освен темата за редовен предмет „Религия” са били обсъдени и другите предложения на Св. Синод за промени във внесения за обсъждане законопроект за предучилищното и училищно образование.

Министърът е заявил, че предложенията на Св. Синод трябва да бъдат прецизирани  и обсъдени с експертите на просветното министерство и резултатите от подобна съвместна работа могат да бъдат внесени от народните представители в пленарна зала, за да бъдат евентуално включени в новия закон. 

По данни на експерти от Министерството на образованието за миналата учебна година най-много групи по религия са били сформирани в градовете Пазарджик, София-град и Благоеврград. В Пазарджик религия-ислям се е изучавала в 76 групи, а християнство – в 29. В София-град има само групи по християнство – 66. В Благоевград данните са още по-стряскащи – в 36 групи се изучава ислям, а в 7 – християнство. Има градове, в които има само по една група по религия, като Видин, Враца и др. и такива, в които няма нито една, като Сливен, Плевен, Силистра и др.

Снимка: Пресцентър на МОН




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13752819
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930