Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2015 06:47 - Мечта от Рожен отведе наш учен в Харвард
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 481 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=33529

Мечта от Рожен отведе наш учен в Харвард
imageВторник, 24 Февруари 2015 

 

imageКакво е успехът? За мнозина да си успял означава да имаш много пари и звездна слава. За други той не е свързан с трупане на материални блага и власт, а е по-скоро въпрос на себеусещане. 
Ако живееш живота, който те прави щастлив, значи си успял. В новата поредицата в “Труд” ви разказваме историите на българи, които са повярвали в себе си и са сбъднали мечтите си. Как са постигнали успеха си? Каква е цената, която са платили? Имат ли своя рецепта за него? Четете всеки четвъртък в “Труд”.

 "Мисля, че Америка е единственото място в света, където никой не се интересува откъде идвате. Решаващо е това, което можете. Когато се явих на конкурса в "Харвард", имаше много кандидати от цял свят, включително и американци. Самият факт, че избраха българин, говори, че няма абсолютно никакви предразсъдъци." Това казва 41-годишният атомен физик доктор Пламен Кръстев от Търговище. 

От две години той е част от международния екип в Научния компютърен център на университета "Харвард", който реализира проекти в областта на физиката и астрофизиката. Работата му е да подпомага изследователските групи да решават задачи на суперкомпютър. 

Кръстев участва и в борда на Националната фондация за наука на САЩ (NSF). Там оценяват проекти в областта на физиката и астрофизиката и определят кои ще получат финансиране. Членува и в Националния институт по теоретична ядрена физика (INT). Според близки на физика следващата му цел е да влезе в НАСА.

Пътят му 
към висшата 
наука

тръгва от една мечта в ученическите години, разказват родителите му Стойка и Ганчо Ганеви, които живеят в Търговище. Тогава в обсерваторията в Рожен Пламен се влюбил в звездите и се амбицирал да намери отговорите на въпросите, които терзаят човечеството от векове. 

"Пламен е изключително упорит. Когато си постави цел, прави всичко възможно да я постигне. Затваря се и учи с часове, с месеци. Още от училище любими предмети му бяха физиката и математиката. От малък и до днес тренира карате. Спортува всеки ден. Завърши със златен медал Втора гимназия в Търговище. С отлични оценки се дипломира и по лазерна физика в Софийския университет", разказва майка му. 

След дипломирането си Пламен решил да кандидатства за работа в САЩ, защото там според него има неограничени възможности за всеки учен. Заради мечтата си наложил

драконовски 
режим на 
самоподготовка

по английски език. Затворил се у дома в Търговище и залегнал над учебниците. Сам се справил до четвърто ниво. После учил и преподавал в българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт". 

През 2001 г. го приели в университета на Тексас "Ел Пасо", където записал космическа физика. Две години по-късно взел магистърска степен и бил приет в докторската програма по теоретична физика в Университета на Айдахо. Там защитил дисертация на тема "Уравнение на състоянието на ядрената материя". 

Последвали 2 г. специализация в областта на теоретичната физика и астрофизика. Изучавал свойствата на неутронните звезди и гравитационните вълни. След конкурс спечелил място за участие в проект за създаване на единна теория на ядрото в университета на Сан Диего и националната лаборатория "Ливъмор" в Калифорния.

През 2011 г. преборил конкуренцията на 300 кандидати от цял свят за мястото в "Харвард". 

Д-р Кръстев казва, че е избрал ядрената физика, защото заедно с физиката на елементарните частици изучава структурата на материята. "Исках да разбера как е устроен светът и как работи на фундаментално ниво. Как светят звездите и от какво са направени всички неща около нас", споделя той. 

"Благодарен съм на хората, които срещнах по пътя си и изиграха огромна роля във формирането ми като учен", признава физикът и изброява дълъг списък на преподаватели от САЩ. Приема, че успехът го е споходил в мига, в който са го приели да учи в Америка. Тогава повярвал, че всичко е възможно и започнал да го сбъдва. 
Противно на очакванията за вглъбен и скучен учен Пламен има чувство за хумор и е много общителен. Все пак отклонява личните въпроси за живота си в Бостън. С удоволствие обаче говори за загадките, които го вълнуват. 

Например какво са

тъмната енергия 
и материя

Това познание ще допринесе за създаването на единна теория на полето, която да обедини всички природни взаимодействия, обяснява просто Кръстев и добавя: "Близо 96% от енергийния веществен баланс на Вселената е "нещо", което до този момент не знаем какво е. Това е субстанция, която се влияе от гравитационната сила, но самата тя не излъчва светлина, или по-точно - електромагнитно лъчение. По тази причина е наречена тъмна материя и енергия. Знанието за нея ще помогне за по-пълното разбиране на еволюцията и природните закони във Вселената." 

В момента д-р Кръстев работи по статия за вариациите на гравитационната константа и ускореното разширяване на Вселената. Заедно с колеги е ангажиран и в изследването на т. нар. слоест модел на атомното ядро и свойствата на неутронните звезди.

 "Мисля, че най-голямото ни постижение беше, че с колеги от Тексас показахме, че съществува връзка между т. нар. гравитационни вълни и вътрешната структура на неутронните звезди. Това е важно за изучаването на гравитационните вълни, които са предсказани от общата теория на относителността на Айнщайн, но все още не са наблюдавани пряко", обяснява астрофизикът. 

Смята, че вдъхновението на всеки учен трябва да е приносът му. "Ние винаги трябва да напредваме с две протегнати ръце. Една нагоре, за да получим помощ от тези, които вече са се изкачили на върха, и една надолу, за да помогнем на тези, които се изкачват след нас. Ако изпуснем която и да е ръка, се прекъсва цялата верига на прогреса", вълнува се Кръстев. 

Той разказва, че в "Харвард" има много български студенти. Другият наш астрофизик там е проф. Димитър Съселов, който е директор на Лабораторията за търсене на планети извън Слънчевата система. "Българските учени са много добре приети в САЩ, защото са изключителни професионалисти, което е решаващото тук", казва Пламен Кръстев.

ЦЕНАТА

“Пристигнах в Америка с 500 долара, без да познавам никой, без осигурена квартира и без да имам и най-малка представа какво ме очаква. Беше трудно в началото, но бях решен да се справя”, споделя ученият. Част от цената е и раздялата с родителите, сестра му и племенницата, които са в България. Чува се с тях по телефона или по скайпа почти всеки ден. Идва си у дома по 2 пъти годишно и с удоволствие поема към планината. Засега се е посветил на кариерата и не бърза да създава семейство.

РЕЦЕПТАТА

Успехът е хармония между вътрешните ни убеждения и ценности и нашето обкръжение и реалност, смята физикът. Неговата рецепта за успех гласи: “Да си наясно със себе си - къде искаш да отидеш, къде си сега, и да си направиш карта. Трябва да сме откровени със себе си и мястото си, както и с това къде искаме да бъдем. И трябва да си изработим план. После трябва да работим упорито и да не спираме, когато се появат пречки и хора, които искат да ни разколебаят.”

Източник: Труд



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13708709
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031