Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2014 06:41 - ИЗВАДКИ ОТ ОБРЪЩЕНИЕТО НА РУСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ПУТИН КЪМ ФЕДЕРАЦИЯТА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 511 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.12.2014 06:44



Магда Ташева:

 Ето речта на Путин от 4 декември. Тя е доста дълга, трае 1 час и 10 мин. Тук съм превела около 40% от нея, само по-важното. Някои от основните моменти са: 
- "През 2002 г. САЩ едностранно излязоха от Договора за противоракетната отбрана, който беше крайъгълен камък в международната сигурност. Нарушен е стратегическият баланс на силите.“ Надеждно и гарантирано ще осигурим отбранителната способност на нашата страна в новите условия. Русия разполага с възможности и нестандартни решения. Никой няма да може да постигне военно превъзходство над Русия.";
- Обявява амнистия на изнесените капитали;
- Закрива “офшорната страница“ в историята на Русия;
- Владивосток става свободен град;
- Създават се Територии с изпреварващо развитие (ТИР);
- Режимът на ТИР ще се прилага специално и с някои допълнения за моноградовете - това са градове, възникнали около голям комбинат, който осигурява заетостта на всички жители 
- Фирми с добра репутация получават надзорна ваканция“.
Недоумявам как е възможно една такава реч - оптимистична, добронамерена (той говори за "нашите американски приятели" !!!), насочена най-вече към вътрешните проблеми на Русия, да предизвика нещо толкова АГРЕСИВНО И ЗЛОВЕЩО като РЕЗОЛЮЦИЯ 758 НА КОНГРЕСА?!!!
http://www.vestnikataka.bg/…/%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%8A%D1%8…/


             ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ



http://www.vestnikataka.bg/2014/12/обръщение-на-президента-путин-към-фед/


8 декември 2014, понеделник | публикувано от Магдалена Ташева Обръщение на президента Путин към Федералното събрание

image

(Със съкращения)

Уважаеми членове на Съвета на Федерацията,

Депутати, граждани на Русия,

Днешното послание трябва да отговаря на условията и времето, в което живеем и на предстоящите задачи.

Но преди всичко искам да благодаря на всички вас за подкрепата, за единството и солидарността в съдбоносните моменти, когато се решава бъдещето на нашата страна.

Тази година преминахме през изпитания, които са по силите само на една зряла, сплотена нация и на една истински суверенна и силна държава.

Русия доказа, че може да защитава своите сънародници и да отстоява с чест правото и справедливостта.

Нашата страна направи това благодарение на вас, граждани на Русия.

Благодарение на вашия труд и резултатите, които постигнахме заедно, на вашето разбиране за смисъла и значимостта на общонационалните интереси, ние осъзнахме неразривността и целеустремеността на своя хилядолетен път на нашето Отечество.

И вярваме в себе си. Вярваме, че много можем и всичко ще постигнем,

(…)

За нашата страна и народ това събитие (възсъединението на Крим с Русия) има особено значение. И защото в Крим живеят наши хора. И защото самата територия е стратегически важна.

И защото именно тук, в Крим, се намират духовният извор на нашата многолика, но монолитна нация и на централизираната руска държава.

Именно в Крим, в древния Херсонес, или както го наричаха руските летописци – в Корсон, прие кръщение княз Владимир и после кръсти цялата Рус.

(…)

Християнството стана мощна духовна обединяваща сила, която позволи включването в единната руска нация и единна държава на най-различни по кръв племена и племенни съюзи от целия обширен източно-славянски свят.

И именно на тази духовна почва нашите предци за първи път и завинаги се осъзнаха като единен народ.

Това ни дава всички основания да кажем, че за Русия Крим, древният Херсон и Севастопол имат огромно, цивилизационно и сакрално значение – както Храмовият хълм в Йерусалим за изповядващите исляма и юдаизма.

Именно така ще се отнасяме към тях от днес и завинаги.

Уважаеми приятели, днес не може да не изразим нашата оценка за събитията в Украйна и да кажем как ще градим отношенията си с партньори от целия свят.

(…)

Трудно е да се повярва как започна всичко. С едно техническо решение на президента Янукович да отложи подписването на Договора за асоцииране на Украйна с Евросъюза. Не ставаше дума за отказ, а само за отлагане – с цел да се доработи текстът.

Това бе направено в пълно съответствие с конституционните пълномощия на абсолютно легитимния, международно признат държавен глава.

Как заради това да подкрепим въоръженото завземане на властта, насилието, убийствата? Колко струват кървавите събития в Одеса, където изгаряха живи хора?

Как може да се подкрепят опитите за смазването с оръжие на хората в Югоизтока, които не са съгласни с това беззаконие?

Как може да бъде подкрепено това? И то, с лицемерни думи за международното право и правата на човека. Това е чист цинизъм.

image

Убеден съм, че народът на Украйна сам ще даде на тези събития справедлива оценка.

Как тръгна диалогът с нашите американски и европейски партньори на тази тема?

Неслучайно споменавам американските ни приятели, тъй като те винаги, пряко или зад кулисите, въздействат на отношенията ни със съседите. Понякога не знаеш с кого е по-добре да разговаряш – с правителствата на някои държави, или направо с техните американски покровители и спонсори.

(…)

Впрочем Русия вече даде огромен принос в подкрепа на Украйна. Нашите банки са инвестирали в Украйна около 25 милиарда долара. Миналата година финансовото министерство отпусна на Украйна кредит от 3 милиарда долара.

ГАЗПРОМ досега е кредитирал икономиката на Украйна с 5.5 милиарда долара, и то с отстъпка, за която никой не се сеща. Колко прави това? Около 33.5 милиарда долара – само в последно време.

Ако за редица европейски страни националната гордост е отдавна забравено понятие, а суверенитетът – прекален разкош, то за Русия реалният държавен суверенитет е абсолютно необходимо условие за нейното съществуване.

(…)

Впрочем за санкциите. Това е не просто нервна реакция на САЩ и съюзниците им, предизвикана от нашата позиция за държавния преврат в Украйна и с т.нар. Кримска пролет.

Искам да подчертая за всички вас в залата – ако не бяха тези събития, щяха да измислят друг повод, за да сдържат растящите възможности на Русия, за да я използват в свой интерес.

Политиката на сдържане не е от вчера. Тя се прилага към нашата страна от десетилетия, ако не и столетия. Всеки път, когато някому се стори, че Русия е прекалено силна и самостоятелна, се включват тези инструменти.

Но с Русия не може да се разговаря от позиция на силата. Дори когато тя има вътрешни трудности, както беше през 90-те години и след 2000 г. Ние добре помним кой тогава откровено поддържаше сепаратизма и даже открития терор в Русия. Кой наричаше „бунтовници“ убийците, чиито ръце бяха омацани с кръв до лактите? Кой ги приемаше на най-високо ниво?

Сега тези “бунтовници“ отново се проявиха в Чечня.

Убеден съм, че местните правоохранителни органи ще се справят успешно с тях. В момента работят по ликвидацията на последния изблик на тероризма. Да ги подкрепим!

Помним как на високо ниво приемаха терористите като „борци за свобода и демокрация“.

Още тогава стана ясно, че колкото повече отстъпваме и се оправдаваме, толкова по-нагли, цинични и агресивни стават опонентите ни.

Въпреки нашата безпрецедентна откритост, готовност за сътрудничество по най-острите въпроси! Въпреки че, както помните, ние приемахме довчерашните си противници като близки приятели и почти като съюзници. Но тяхната подкрепа за сепаратизма в Русия – информационна, политическа, финансова и по линията на спецслужбите – беше абсолютно очевидна.

Нямаше никакво съмнение, че с удоволствие биха ни пуснали по югославския сценарий на разпада и разчленяването – с всички трагични последици за народите на Русия. Не им се получи! Ние не го позволихме. Така, както не се получи и при Хитлер, който с неговите човеконенавистни идеи смяташе да унищожи Русия и да ни изхвърли зад Урал.

Всички трябва да помнят как свършва това.

Догодина ще отбележим 70-та годишнина от победата във Великата отечествена война.

Нашата армия съкруши врага, освободи Европа. Но нека не забравяме пораженията си от 1941- 1942 г., за да не повтаряме тези грешки и в бъдеще.

(…)

Нямаме намерение да се впускаме в скъпа оръжейна надпревара. Но ще осигурим надеждно и гарантирано отбранителната способност на своята страна в новите условия.

Съмнения тук не може да има. Това ще бъде направено.

Имаме и възможности и нестандартни решения. Никой няма да успее да получи военно превъзходство над Русия. Нашата армия е съвременна и боеспособна. Както казват, тя е вежлива, но страшна. За защита на свободата си ние имаме и сили, и воля, и мъжество.

Ще отстояваме многообразието на света. Ще донасяме истината до народите по света, за ад видят истинския, а не изкривения, фалшивия образ на Русия. Активно ще развиваме деловите и хуманитарните контакти, научните, образователните и културните връзки. И ще правим това даже в условия, в които правителствата на някои страни се мъчат да изградят около Русия нова желязна завеса.

image

Ние самите никога няма да тръгнем по пътя на изолацията, ксенофобията, подозрителността и търсенето на враг. Това са все прояви на слабост, а ние сме силни и уверени в себе си.

Целта ни е да спечелим възможно най-много равноправни партньори на изток и запад.

Ще разширяваме присъствието си в регионите, където сега набират скорост интеграционните процеси, където не смесват икономиката с политиката, а обратно – свалят бариерите пред търговията, пред обмена на технологии и инвестиции, за свободно придвижване на хората.

При никакви обстоятелства няма да развалим отношенията си с Европа и Америка. Ще възстановяваме и разширяваме традиционните си връзки с южната част ан Американския континент. Ще продължим сътрудничеството с Африка и със страните от Близкия изток.

Виждаме как стремително се развива Азиатско-тихоокеанският регион в последните десетилетия. Русия като тихоокеанска държава ще използва максимално този грамаден потенциал.  Добре известни са и лидерите – локомотиви на глобалното икономическо развитие. Немалко от тях са наши искрени приятели и стратегически партньори.

От 1 януари 2015 г. в пълен обем започва да функционира ЕВразийският икономически съюз. Какви са неговите базови принципи? Ще напомня – това са преди всичко равноправието, прагматизмът и взаимното уважение. Това са съхраняването на националната самобитност и държавният суверенитет на всички страни-участници. Убеден съм, че тясната кооперация ще стане мощен източник на развитие за всички участници в Евразийския съюз.

Завършвайки тази част от посланието ще кажа още веднъж: здравото семейство и здравата нация, предадените от дедите ни традиционни ценности в съчетание с устрема в бъдещето, табилността като условие за развитие и прогрес, уважението към други народи и държави при гарантирана сигурност на Русия и отстояване на нейните законни интереси – това са наши приоритети.

Скъпи приятели!

Иде сложно, напрегнато време. От онова, което всеки от нас върши на работното си място, зависи много. Т.нар. санкции и външните ограничения са стимул за по-ефективно, ускорено постигане на нашите цели.

(…)

Добросъвестният труд, частната собственост, свободното предприемачество – това са базовите и, подчертавам – консервативните ценности, наред с патриотизма, уважението към историята, традициите и културата на своята страна.

Всички ние искаме едно – благото на Русия.

Отношенията между бизнеса и държавата трябва да се градят върху философията на общото дело, на партньорство и равноправен диалог.

Относно малкия бизнес предлагам да му осигурим надзорна ваканция. Ако едно предприятие си е спечелило надеждна репутация и в течение на 3 години не е имало съществени порицания (от контролните и надзорни органи – б.р.), то няма да се подлага на планови проверки от страна на държавния и общински контрол в течение на още 3 години. Естествено, не става дума за екстрени случаи, в които под заплаха са били поставени здравето и живота на хората.

Предприемачите основателно говорят за нуждата от стабилно законодателство и предсказуеми правила, вкл. и налозите. Напълно съм съгласен. Предлагам за 4 години да замразим действащите сега данъчни условия и да не ги променяме.

При това е необходимо да приложим взетите вече решения за облекчаване на данъчното бреме за начинаещия бизнес. Малките предприятия, които тепърва се регистрират,  ще получат 2-годишна данъчна ваканция. Облаги ще получат и производства, които започват от нулата.

И още. Предлагам  да проведем пълна амнистия на капиталите, които се връщат в Русия. Пълна!

Разбира се, трябва да обясним на хората, които ще вземат съответните решения какво означава „пълна амнистия“. Това значи, че ако човек легализира своите средства и имущество в Русия, ще получи твърди законови гаранции, че няма да го разкарват по разни органи в т.ч. и правоохранителни, няма да го разпитват за източника и начините на спечелване на капиталите; той няма да се сблъска с углавно или административно преследване и няма да бъде разпитван от данъчните и правоохранителните органи.

Дайте да направим това сега – но само веднъж! Всички, които искат да се върнат в Русия, трябва да се възползват от това.

Всички разбираме, че произходът на парите може да бъде всякакъв. По различни начини са заработени и получени те. Но съм уверен, че е крайно време да обърнем, да затворим офшорната страница на в историята на нашата икономика, на нашата страна. Това е много важно и необходимо.

Разчитам, че след известните кипърски събития и сегашната кампания за санкции (срещу Русия – б.р.) нашият бизнес най-после разбра, че в чужбина неговите интереси не струват нищо, че може даже да бъде обран и одран. И че най-добрата гаранция за неговия интерес е националната юрисдикция, въпреки всичките й проблеми.  Ние ще продължим да решаваме тези проблеми последователно. Заедно с бизнеса, естествено.

Русия има значителен напредък в подобряването на деловия климат. На федерално ниво вече е създадена нова законодателна база. Сега трябва да акцентираме на качеството в нейното прилагане, в партньорство с бизнеса да съдействаме за разпространението на т.нар. добри практики в регионите, като използваме за целта националния рейтинг за инвестиционния климат. Догодина той ще бъде внедрен във всички субекти на Федерацията. Непременно ще разгледаме получените резултати в Държавния съвет.

За развитието на бизнеса и създаването на нови производства са нужни подготвени площадки и транспортна инфраструктура. Субектите на Федерацията трябва да се заемат усилено с оправянето на регионалните и местни пътища. За целта са предвидени допълнителни източници за регионални пътни фондове. За страната като цяло трябва да се стремим към удвояване на обема на пътното строителство.

image

От 2015 г. започва програмата за компенсиране на разходите за създаване на индустриални паркове, направени от субекти на Федерацията. Разчитам, че регионите ще използват активно тази възможност за развитие на собствен промищлен потенциал.

С допълнителни мерки ще поддържаме икономическия и промишлен ръст в стратегически важни региони на страната.

Вече е приет Законът за особената икономическа зона в Крим. Там ще бъдат създадени благоприятни условия за бизнеса, за аграрния и туристически сектор, промишлеността и морския транспорт чрез данъчната, митническа политика и други процедури.

Напомням, че през 2016 г. завършва срокът на действие на митническите преференции за Калининградска област. Нужно е да разработим алтернативни мерки за поддържане на региона, за да запазим създадения там комфортен режим за предприемаческа дейност.  Моля правителството да свърши максимално оперативно тази работа. Моля също депутатите да не протакат Закона за териториите с изпреварващо развитие (ТИР).

Освен това, предлагам режимът на ТИР да обхване и редица моноградове, където социално-икономическата ситуация е най-сложна. И да не чакаме да минат 3 години, както предвижда сегашният закон (който мина на първо четене), а да внесем в него поправки. Да започнем още сега работата по моноградовете.

Основната си роля ТИР трябва да изиграят в подема на Далечния изток. Обявихме мащабни планове за развитието на този регион и те, естествено, ще бъдат реализирани. Моля правителството да разгледа въпроса за рефинансиране на Фонда за развитие на Далечния изток. (…)

Предлагам да дадем на Владивосток статут на свободно пристанище с привлекателен, облекчен митнически режим. Напомням, че такава възможност е дадена на Севастопол и други кримски пристанища.

Нужен ни е и проект за конкурентното развитие на Северния морски път. Той трябва да заработи като ефективен транзитен маршрут, да стимулира деловата активност на руското Тихоокеанско крайбрежие и усвояването на арктическите територии. Уважаеми колеги! Качеството и мащабите на руската икономика трябва да отговарят на нашата геополитика и на историческата ни роля. Трябва да се измъкнем от капана на нулевия растеж и за 3-4 години да постигнем растеж над средните световни нива. Само така ще увеличим дела на Русия в световната икономика, а оттук и да укрепим нашето влияние и стопанската си независимост.

(…)

Днес се сблъскваме със спад на валутните постъпления и в резултат – с отслабване на националната валута.

Знаете, че Банката на Русия мина към плаващ курс на рублата.

Но това не означава, че банката се  е самоотстранила от влияние на курса и той може безнаказано да стане обект на финансови спекулации.

Обръщам се към Централната банката и правителството, които с координирани, твърди действия трябва да отбият апетита на т.нар спекуланти да играят с курса на рублата.

Властите знаят кои са тези спекуланти. Имаме инструменти за влияние върху тях. Дойде време да употребим тези инструменти.

Наред с това отслабването на националната валута, естествено, повишава и ценовата конюнктура, и конкурентоспособността на нашите предприятия. Трябва да използваме този фактор, за да заменим вноса с родно производство – там, където е целесъобразно и нужно. В течение на 3-5 години трябва да осигурим на хората качествени и достъпни по цена лекарства и храни, най-вече собствено производство.

Тази година Русия пожъна една от най-големите зърнени реколти в своята най-нова история.  Сегашният ръст на производството е около 6%. Вече имаме крупни, ефективни аграрни предприятия и фермерски стопанства. Ще ги поддържаме. И нека да благодарим на нашите селскостопански труженици за резултатите от тази година!

(…)

Минавам към друга тема, уважаеми колеги – към демографията. В началото на 2000-те години експертите на ООН ни предричаха по-нататъшен демографски спад. Според прогнозата на ООН в края на 2013 г. населението на нашата страна трябваше да се съкрати до 136 милиона. На 1 януари 2014 г. населението на Русия наброяваше почти 144 милиона – с 8 милиона над прогнозата на ООН. Вече 2 години подред, през 2013 и 2014 г., Русия отбелязва положителен прираст на населението. Очаква се в края на 2014 г., предвид Крим и Севастопол, населението на Русия да прехвърли 146 милиона. Нашите демографски програми доказаха ефективността си. Ще ги продължим..В пълен обем ще ги приложим в Крим и Севастопол. Кримските и севастополските семейства, в които след 2007 г. с е е родило второ или последващо дете, ще получат майчински капитал в пълен обем.

Искам да обърна внимание на още един значим, показателен фактор. Тази година в глобалния рейтинг на здравеопазването Русия за първи път бе призната за „благополучна страна“. Това е държава, в която средната продължителност на живота надхвърля 70 години. В Русия този показател е над 71 години. Смятам, е в най-близка перспектива можем да повишим средната продължителност на живота до 74 години и да постигнем нова, качествена динамика в снижаване на смъртността.  Предлаган да обявим 2015 г. за Национална година на борбата със сърдечно –съдовите заболявания, които са основната причина за смъртността в наше време.

(…)

Обръщам се към всички политически партии и обществени сили. Разчитам на нашата съвместна, консолидирана работа. Интересите на Русия изискват от нас именно такава работа, такова единство.

Уважаеми приятели! Уважаеми граждани на Русия!

Завършвам днешното си обръщение с това, с което започнах. Тази година, както неведнъж в съдбоносни исторически моменти, нашият народ показа ярък национален подем и жизнена твърдост, и патриотизъм. А сложностите, с които се сблъскваме, създават за нас и нови възможности. Готови сме да приемем всяко предизвикателство на времето и да победим.

Благодаря.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710794
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031