Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2014 16:19 - ДАНЪК ГЛУПОСТ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 642 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://sveticarboris.net/index.php?option=com_content&view=article&id=896%3A2014-11-03-05-30-11&catid=46%3Astatii&Itemid=141
Данък глупост image image image
Оценка на читателите:imageimageimageimageimage / 8 
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Атанасий Лимасолски   
Понеделник, 03 Ноември 2014 07:15
image

„Та да не бъдем вече младенци, люлеени и увличани от всеки вятър на лъжливо учение,  по хитрото изкуство на измамата” (Ефес. 4:14)

Около нас има хиляди учения „по лукавството на човеците”, които не са здрави и истинни. Всички те създават проблем на човека и не притежават автентичността на Божията истина. Много пъти недоумявам как хората четат книги, които са толкова изморяващи, толкова заблудени, толкова тъмни, че си казваш:  ама, как е възможно, не се ли уморяват да четат тези книги, тези неща, които не са здрави! Те обаче сядат, четат ги и дори намират смисъл в тях, така ти казват. Човек не издържа да прочете една страница – и ереси,  заблуди и странни учения.

Заблудата е опасно явление. Затова зрелият човек в Христос трябва  да бъде неизменен, да пребъдва   в Божията истина, да не се отмята от нея и да не се плаши от духовния мрак, който властва около него. Днес има толкова заблуди, дори с религиозно покривало, стигнахме дотам и ние самите като църковни хора да казваме на хората: Внимавайте! Около нас битуват заблуди, заблудени хора, телевизионни предавания, да не казвам конкретни – някакви гледачки, гадатели, заблудени, и всичко това под покривалото на любовта  и медоточните думи, чевсичко е любов, любов и любов! Какви са тези болни неща? Има дори заблудени (изпаднали в духовна прелест) свещеници и монаси, които се движат в овча кожа, а отвътре са вълци грабители, има такива човеци между нас. И аз го казах публично, по радиото, казах  имена, защото за съжаление, съществуват хора, изпаднали в духовна прелест, които се правят на клирици, но не са такива. Има някакъв човек, който се прави на пророк и някои благочестиви госпожи търчат да го видят, а всъщност е  шарлатанин, човек в духовна прелест, който не никога е бил свещеник. Има друг в Лимасол, който носи и кръст и дори е преподавател в училище, но е псевдо-свещеник. Има хора, които идват и се правят на монаси, а не са монаси, или са монаси, но изпаднали в духовна прелест. Затова внимавайте, не отваряйте вратата на всеки. Питайте Църквата, кой е този човек, откъде идва, какво говори, не слушайте дори  телевизионните  предавания, в които говорят какви ли не заблуди,  глупости, нездрави неща. Какво да каже човек, наистина понякога го заболява  главата. Бре, Христос ни говори в Евангелието и не Му вярваме, а идва някакъв с чаша кафе и му вярват! И колко хора ходят. . .  дори църковни хора ходят! Попитах един от тези гледачи на кафе, който веднъж  дойде при мен. Казах му:

-  Кажи ми истината! Това, което говориш, как го разбираш?

-  Отче, каза, да ти кажа истината- всичко е лъжа! Не знам какво говоря, говоря какво ми падне! Ама, какво да правя, и аз искам да живея, не мога да работя друга работа, и след като идват всички  тези отнесени хора и ме молят да им кажа съдбата, правя им по едно кафе и им казвам каквото ми дойде. И да видиш как ми се удивяват, дори ме молят, умоляват ме да им кажа съдбата!

Какво да каже човек! Дори образовани хора ходят при тях! Хайде, да кажеш, необразован човек е, а образованите? Да ходят и да вярват, че  кафето ще им покаже съдбата? Какво е това, бре, детето ми? Толкова безумни неща, но въпреки това отиват  и им ядат парите, и то много пари. Разбира се, добре правят, че им ядат парите! Добре правят. Аз се радвам, поне да им вземе много, не малко. Защото това е  данък глупост.  Поне да си платят данък за глупостта.  Но такова безумие, такова влечение към заблудата и да чуваш това и от радиа, да излизат тези медиуми и да им се обаждат, и да ги пускат в неделя след св. Литургия. Кога се родихте, в този ден и час, а добре, да ти кажа бъдещето. Такива работи. Идваше ми нарочно да се обадя по телефона да им кажа и  аз  кога съм се родил. . .та да видим какво ще ми каже!!!. . . какви са тези глупости? Знаете ли обаче колко много хора се увличат, колко много  хора са в заблуда и не го  разбират? Бре, видяхме истинската Светлина - Христос, и не Го приемаш, а приемаш гледачките на кафе, гадателите и всички тези заблудени хора?! Всичко тях ги приемаш, а не приемаш истинската Светлина? Какво да каже човек - достойни сме за нашата участ. Наистина, достойни сме за оплакване, смях и бой. И за бой. Имаше един случай, помните ли го?  Една жена беше пръснала 600 000 лири за гледачка на кафе. 600 000 лири! Поне да ги е имала. Хайде,  имала си, изяла ти ги е! Но да ги нямаш?  Тя продаде  къщи, всичко, което имала и нямала, остана със задължения и заеми, защото имала  такава зависимост, т.е. такъв порок. Това е – заблудата е страшна мрежа, която пленява ума на човек и е нещо страшно. За съжаление, когато човек  има някакво затруднение и е в труден  час, иска да отиде там, тоест това е лесното решение, да научи, да чуе,  докато в същото време знае, че това не са хубави неща, знае, че са лъжи. Четат хороскопи, всеки ден, казваш му: бре,  вземи десет хороскопа от десет различни списания да видиш, че казват  различни неща, кое от всички тях е истинно? Ама, не разбираш ли, сине мой? Звездите ли ще ти кажат твоя живот?  Нямаш ли елементарно познание какво са звездите и какво са тия неща? Да, те знаят всичко. Но пак не издържат, ако не го прочетат. . .

Всички тези заблуди трябва да създадат в нас благото безпокойство. И внимавайте, не вярвайте на това, което чувате около вас. Не отваряйте вратата на всеки, дори да е облечен в  овча кожа, в  свещенически одежди, не отваряйте, а първо питайте. Защото има хора, които се правят на свещеници, но не са, а са изпаднали в прелест и в заблуда, които причиняват голямо зло и големи проблеми. Затова питайте преди да отидете където и да е и не бъдете прибързани. Вие чувате нещо и веднага започвате да се обаждате на един старец, на друг старец, ама не всички са старец  Паисий! Не всички са старец Паисий и старец Порфирий!  И звъниш тук, звъниш там, пророчества по телефона! Веднъж и на мен ми се обадиха докато бях в (манастира) Махера. Някаква жена се обади, часът беше девет вечерта, по това време не отговаряме, но викам, хайде да вдигна:

- Какво има?

- Отец Атанасий ли е?

- Да.

- Мога ли да ви попитам нещо, отче? – изглеждаше сериозна, млада жена.

- С удоволствие!

- Вие прозорлив ли сте?

Господи помилуй!

- Не, не съм прозорлив. Нямам такива дарби!

- Сигурен ли сте?

- Сигурен съм.

- Ама на мене ми казаха, че имате дар на прозорливост  и ви се обаждам да ви питам нещо!

- Дъще, нямам такъв дар!

- Да не би да го казвате от смирение?

Викам си – не сме добре! Казах й:

-  Ако имах дар на прозорливост, щях да зная, че ще ми зададеш такъв въпрос и нямаше да вдигна телефона. Това, че вдигнах телефона и ми изтърси този въпрос, е доказателство, че нямам!

- А, добре! А можете ли да ми препоръчате някой, който има дар на прозорливост?

- Да! Виж да ти кажа нещо:  има справочник, на „П” има такива  с дар на прозорливост, там ще намериш достатъчно!

Ама какви са тия абсурдни неща?  Какви са тези глупости?  Не разбираш ли, че това са наивни неща? Нима така са постъпвали отците? И какво  са пророците на Църквата? Гледачи на кафе?  На които се обаждаш по телефона  да ти кажат съдбата или да им изпратиш снимка да ти кажат кой си и какво ще стане? Това са болни неща. Пророците и великите светци не правили такива неща, светците, които имали истински харизми от Бога, не правили такива неща. Затова внимавайте! Заблудата е голяма  в наши дни, тя е боядисана с благочестие, с чудеса, с икони, с кръстове, но това са шарлатани, хора в прелест, които говорят лъжи и не принасят духовна полза. Нека внимаваме, както Христос ни казва:пазете се да ви не прелъсти някой! (Мат. 24:4).

превод: Константин Константинов

Още статии от същия автор: тук




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710280
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031