Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2014 23:34 - Божидар Димитров за сраженията в Североизточна България...
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 382 Коментари: 0 Гласове:
0



 
Божидар Димитров Стоянов

В отговор на Бранимир Пантов: Сраженията в Североизточна България са добре документирани от османски хронисти. Те включват и доброволно предаване на крепости след 1-2 сражения и яростна съпротива до последния човек в други крепости. В Югоизточна България картинката е същата, Созопол се сражава яростно другите черноморски крепости се предават. Търново се сражава 3 месеца след това се предава, сраженията също са били яростни. При разкопки в двора на църквата „Св. 40 мъченици” о
ткрихме в обща яма скелетите на турски войници загинали при щурма на крепостната стена. Един от тях бе продупчен в горната част на черепа от стрели (те си стояха там) изстреляни от защитниците на крепостта. Без сражения пада последната столица Никопол и Видин. Прилепския деспотат и Велбъжки (Кюстендилски) падат без бой след битката при Ровине, където васалните им (на турците) владетели Крали Марко и деспот Константин са убити от войниците на влашкия воевода Мирчо, а тези феодални владения заемат голяма част от Македония и дн. Западна България. Сражение тежко има и за София и то на два пъти (1366, 1382 г.). Изглежда, че е имало и други по-малки сражения в които са загинали десетината воеводи споменати в помениците Йончо, Асен и т.н. 
Като цяло картината на османското завоевание, която може да бъде нарисувана от източниците показва яростна съпротива по места след което следва или превземане с щурм на отделни крепости и региони или предаването им на завоевателя по някаква договорка. Отчетливо се виждат липсата на организационен център и човек който да поеме цялата отговорност за отбраната на българската етническа територия в онези времена това е могло да бъде само столичния център и царя на България. Не е могла да се повтори за наше съжаление историята с Ивайло, т.е. когато царя е страхливец и некадърник да се намери друга личност която да се наложи като всепризнат ръководител на българския народ. Както е станало впрочем не само с Ивайло но и със Самуил. 
И понеже последната дума не мога да ти оставя и по въпроса за къщите на робите и робовладелците ще те питам следното. Ти пишеш, че само в 30 български селища имало големи къщи на 2-3 етажа. Аз ще те попитам друго: В кой от 300 български градчета и в десетките запазени български села къщите изглеждат другояче, ако ми посочиш една българско селище от османското робство със сламени колиби или землянки ще те черпя едно уиски.





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13709485
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031