Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2014 23:04 - ГЕРБ възнамеряват да направят улиците частни
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 508 Коментари: 0 Гласове:
0



КОНСТИТУЦИЯ на Република България
Чл. 18.
(1) Подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, РЕПУБЛИКАНСКИТЕ ПЪТИЩА, както и водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, определени със закон, СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ.

жжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжж

ГЕРБ възнамеряват да направят улиците частни

http://bezpartien.com/герб-възнамеряват-да-направят-улицит/


 Новия замисъл на ГЕРБ е повече от стряскащ – улиците да станат частни! Борисов е консултиран лично от експерти от Естония.

По закон в Естония всеки желаещ може да придобие на специален търг определен участък от път, улица или паркинг. После новият собственик може да прави каквото си иска – да го препродаде или да започне да събира наем за него от живеещите наоколо.

Масовата продажба на пътищата за обществено ползване в тази балтийска страна е станала възможна по принцип  през 90-те години на миналия век. Тогава властите решават по този начин общините да се освободят от бремето да поддържат пътищата и улиците в градовете на страната. Приватизирано е всичко – пътищата заедно с недвижимите имоти и немалко улици се оказват в частни ръце.

Представено като грижа за данъкоплатеца, всъщност цялата облага е да не се плащат големи суми от общините за почистване и поддръжка.

Плановете на Герб са ориентирани точно към тази безумна идея, като търговете ще се провеждат от кметствата, а в големите градове те се управляват от лица, свързани с Герб, т. е. Борисов възнамерява да изкупи чрез подставени фирми улиците в градовете.

Постъпленията от тези безумия ще влизат в партийната каса.

Картината, която ни очаква, е доста сряскаща. Като пример имаме Естония, където положението е нетърпимо.

Жителите на едни от кварталите в столицата Талин трябва да плащат, за да минават по улицата към собствените си домове. За паркирането – също. Цената е 1 евро на час или 3 евро за цял ден.

Това стана, след като фирмата, която стопанисвала района, фалирала и земята с пътищата около сградите била продадена на търг. След това новият собственик решава, че живущите трябва да му компенсират разходите за това, че поддържа пътя. „По този начин, ако не плащаме 58 евро годишно от всеки апартамент, а тук между другото има 220 апартамента и може да се умножи колко прави това, то собственикът на пътя ще затвори пътя с бариера. И така всеки път, когато някой иска да се прибере или да излезе от дома си, ще трябва да му звъни да вдигне бариерата“, разказа местният жител Симо Сооло.

В същото време подобни частни пътища се появяват все повече и в други жилищни комплекси в Талин. На входовете им са сложени вече бариери или огради с големи врати. Предприемач купил една от улиците за 20 000 евро, след което на входа й се появил знак „Движението за камиони забранено“. Местните жители сега се възмущават, че към къщите им не могат да минават дори камионите за боклук.

Според естонското законодателство нито местните власти, нито живеещите се ползват с предимство при подобни аукциони.

В същото време местните предприемачи все по-активно участват в този бизнес и постоянно си препродават пътищата, чиито собственици са. Местните жители само успяват да отбелязват появата на все повече нови забранителни табели по улиците.

Каква е равносметката за Естония? Местата за паркиране край жилищата са приватизирани и са платени паркинги, което с годините се е превърнало в много доходен бизнес. Частни табели с различни улични забрани са станали част от градския пейзаж в естонската столица, а жителите са притиснати как да се доберат до собствения си дом.

Това ли искаме да се случи в България? Приватизирането на пътищата е последната гавра с българския данъкоплатец!

От ГЕРБ обаче изглежда не ги е грижа за обикновения човек, който какво ли още може да изтърпи!

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13750240
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930