Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2014 22:30 - Затворник, станал монах, живее сам на върха на 50-метрова скала (СНИМКИ)
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1196 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
http://brato.bg/11008-затворник-станал-монах-живее-сам-на-въ/


 ТОП материалите на БРАТО - Яяяко Затворник, станал монах, живее сам на върха на 50-метрова скала (СНИМКИ) Публикувано на 06/09/2013 от ФилипаоНяма коментари

image

Нужен е силен ум и много воля човек да загърби всичко и да стане монах, само и само да е по-близо до Бог. Един човек обаче го е направил. Казва се Максим Явтарадзе, 59-годишен грузинец, който води самотен живот на върха на скалата Стълб Катски. Там той има къща и свой манастир.

Стълбът или скалата се издигат на над 50 метра, а единственият вход и изход е желязна стълба по самата скала. На монахът са нужни почти 20 минути за да се изкачи или слезе по нея. Прави го два пъти в седмицата. Познати му носят храна, която се предвижва по въже. В пътите, в които Максим си пазарува, признава, че е трудно да се държи за стълбата и да качва багаж по нея. Тук настръхваме, заеби.

imageimageimage

Монах Максим е работил като оператор на кран и още от тогава го влече към високото. Признава, че в началото, когато се настанил на скалата спал в голям хладилник, но вече си има легло. На скалата преди него живели хора, които искали да избегнат светските изкушения, но до края на 15 век. После били “свалени” по време на османското нашествие в Грузия. В продължение на векове скалата била изоставена, макар че местните жители имали възможност да се качат по вековната стълба и да се насладят на уникалната гледка. Въпреки това всички се страхували, освен Максим. Монахът е бивш дилър и наркоман.

imageimage

“Бях лош човек. На млади години се друсах и продавах наркотици. Пиех като обезумял. След това попаднах в затвора реших, че е време за промяна. Още по време на запойте ми с приятели по хълмовете видях Скалата Картски и в затвора реших, че ще се пренеса там. Знаех, че монасите навремето живеели на нея и аз почуствах голямо уважение към тях. През 1993 г. се качих за първи път тук. Две години нямаше нищо, освен един стар развален хладилник, в който спах в лошото време”, разказва монах Максим.

imageimage

Малко след това благодарение на християнската общност в областта изградили нова по-здрава стълба до върха, възстановили църквата и построили къща за Максим.

При него често идват поддръжниците му, които му помагат за качването на храната. Освен тях при него се отбиват различни хора с проблеми, както и други монаси и млади свещеници. Всеки ще бъде нахранен и настанен от Максим, но при условие, че се включи в седем часовата молитва през деня, включително и друга, която трае два часа през нощта. Другото условие е да помогне с домакинската работа. Именно това се случва с фотографа Амос Чапле, чийто снимки сме ползвали. Той е останал цели 4 дни, а като се сети за стълбата още го побиват тръпки.

“Тук ще срещна Бог”, признава бившият затворник и наркоман, който се прекръства гледайки към небето. “Имам нужда от тишина. ТОЙ е тук, в тишината и можеш да почустваш неговото присъствие”, завършва Максим Явтарадзе.

image

    Tags: идеиисториимъжеотношенияЧетиво


Тагове:   новораждане,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13770220
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930