Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2014 22:37 - ВЪДВОРЕН БЕШЕ НОВИЯТ МИТРОПОЛИТ ЗА ШВЕЦИЯ И СКАНДИНАВИЯ НА ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 418 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://dveri.bg/9wxrh Въдворен беше новият митрополит за Швеция и Скандинавия на Вселенска патриаршия
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 10 
PoorBest  Вторник, 17 Юни 2014 12:31 Автор: Двери

imageНа 14 юни в Стокхолм, в катедралния храм „Св. Георги Победоносец”, беше извършено въдворяването на новия митрополит за Швеция и цяла Скандинавия на гръцките православни църкви под юрисдикцията на Константинополската вселенска патриаршия, Негово Високопреосвещенство Клеопа (Стронгилис). Досегашният митрополит с тази титла, Негово Високопреосвещенство Павел (Меневишоглу), известен с каноническите си трудове, на 79-годишна възраст, но в добро здраве, след 40 пълни години служение на катедрата в Стокхолм с решение на Св. Синод във Фенер е изпратен на покой, запазвайки митрополитското си достойнство и приемайки почетната титла Амасийски митрополит. Новият митрополит Клеопа беше ръкоположен на 21 май в Истанбул. Той е служил 25 години под омофора на Константинополския патриарх. През последните години до избирането му за митрополит е бил енорийски свещеник в гръцката енория в Бостън, САЩ, в архимандритски сан.

На церемонията по въдворяването на новия митрополит присъстваха много висши клирици, свещенство, дякони и миряни, представители на Лутеранската и Римокатолическата църква, светски официални лица.

Гръцката митрополия за Швеция и цяла Скандинавия към Константинополска патриаршия е основана през 1969 г. От 1976 г. нейно седалище е катедралният храм „Св. Георги Победоносец” в централната част на Стокхолм. По-конкретно в нейния диоцез са включени Швеция, Норвегия, Дания и Исландия, а също и финландската православна енория в шведската столица (въпреки че Финландската православна църква е автономна и има свой архиепископ в Хелзинки).

До 60-те години на миналия век всички православни на територията на Швеция, в това число и гърци, са били духовно обгрижвани от единствения по онова време руски православен храм „Св. Преображение Господне”, който от 1931 г. канонически принадлежи към Екзархата на руските православни енории в Западна Европа, подчинен на Фенер чрез свой архиепископ в Париж. Този храм съществува и днес, без да е прекъсвал своята дейност в Швеция вече 400 години, и запазвайки пълнокръвни канонични отношения както с гръцките енории в страната, така и с представителите на Московска патриаршия, намиращи се в Стокхолм от около 15 години. Интересното е, че днес свещеникът в тази мултиетническа и мултикултурална енория е българин и това е о. Ангел Величков, бивш главен редактор на „Църковен вестник”. Други канонични поместни православни църкви, представени днес в Швеция, са Българската, Сръбската и Румънската, а в последните години също и Антиохийската. Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ има свои енории в Стокхолм, Малмьо и Гьотеборг и техен свещеник е ставрофорният ик. Ангел Петрунов.

В Стокхолм е учреден Съвет на православните епископи, оглавяван от гръцкия митрополит, и включващ още сръбския и румънския епископ. По време на управлението на доскорошния митрополит Павел обаче функциите на този съвет бяха по-скоро формални. С въдворяването на новия млад, жизнен и отворен за общение митрополит Клеопа нарастват и надеждите за по-единно и координирано съжителство на всички православни в Скандинавия.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13750352
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930