Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2014 23:46 - НАЧИН НА ГЛАСУВАНЕ ЗА ЕВРОИЗБОРИТЕ НА 25-ТИ МАЙ, 2014
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 2299 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Особеностите при вота или как ще става гласуването

Предстоят евроизборите у нас. В неделя (25 май) всеки български гражданин ще има право да упражни своето законово право да гласува.

На Web сайта на ГД "ГРАО" можете да направите справка по ЕГН или адрес за номера на избирателната секция и мястото на гласуване за Избори за членове на Европейския парламент от Република България.

Как ще става гласуването в неделя?

Тази година има няколко особености при вота. Какви са те обясни социологът Цветозар Томов в ефира на Нова телевизия.

Първо се къса горният край, където е горният номер на бюлетината. След което се слага печат - без един печат на гърба не трябва да вземате бюлетината", предупреди той. Според нововъведенията в Изборния кодекс всяка бюлетина има уникални серийни номера. Така реално единият номер на бюлетината остава на кочана, а другият (идентичен с него) се отрязва непосредствено преди пускането в урната и се поставя в отделна кутия., каза социологът Цветозар Томов в ефира на Нова телевизия.

След това влизате в тъмната стаичка, за да гласувате. Трябва ви син химикал, за да отбележете своя вот. В тъмната стаичка ще има списък на листите на партиите - номерата, кандидатите и техните номера. Хубаво е да не се излиза от квадратчето, когато отбелязвате вота си!

При техническа грешка избирателят има право да получи втора бюлетина, а първата се нарича сгрешена и му се дава втора, но има право само на една сгрешена бюлетина.

Хиксчето трябва да се сложи отляво на бюлетината, а отдясно се слага хикс на номера на преференцията. Този вот не е задължителен. Отдясно, където е мястото за вота на преференция, избирателят избира номера на конкретния кандидат-евродепутат, което не е задължително.

След като гласувате и предадете бюлетината си на комисията, се къса и вторият номер, който е отдолу, слага се вторият печат и едва тогава се пуска в урната и реално избирателят е гласувал.

Освен с хикс, може да се гласува и със знака V, каза още Томов.

Всеки гражданин на държава - членка на Европейския съюз, който не е български гражданин, има право да избира членове на Европейския парламент от Република България, ако е навършил 18 години към изборния ден , има статут на продължително или постоянно пребиваващ в Република България, живял е най-малко през последните три месеца в страната ни или в друга държава - членка на Европейския съюз, не е лишен от правото да избира в държавата членка, на която е гражданин, и предварително с писмена декларация е заявил желанието си да упражни правото си на глас на територията на Република България.

Изборният ден започва в 6.00 и ще продължи до 19.00 часа. Ако тогава все още има чакащи да гласуват председателят на СИК събира техните лични документи и ще продължат да гласуват тези, на които са събрани личните карти, но не по-късно от 20.00 часа. Избирателят трябва задължително да носи документ за самоличност при гласуване.



Тагове:   начин,   промени,   гласуване,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710039
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031