Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2014 00:09 - Бачково ликува, благославя синода за махането на Борис
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 654 Коментари: 0 Гласове:
0




http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3330381



Бачково ликува, благославя синода за махането на Борис


Сподели

21.02.2014 11:26;
Радко Паунов;
3671;
3;


Свободата изгря и за нас. Честито отстраняване на Борис!

Така жители на Бачково и Асеновград се поздравяваха вчера с решението на Светия синод за уволнението на игумена. Той пък си стягаше багажа, тъй като до края на деня трябваше да напусне обителта, разкри епископ Иаков, който от 10 месеца е в манастира. Преди това бил викарий в Русе. “Истина е, че непрекъснато навикваше посетители и персонал”, изрече за първи път на глас свещеникът.

Ръководството на БПЦ наложи най-тежкото наказание на Борис заради порноклип, който се появи в края на м.г. Твърди се, че главен герой в него е игуменът.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

“Че си беше такъв, не е лъжа”, казват служители от манастира. Упорито мълвят за някаква Румяна от с. Крумово, чийто съпруг бил международен шофьор. Често я виждали на чардака до главните покои.

Дали това е така, последна дума ще има Църковно-наказателният съд, който започва дело срещу епископа. Докато се произнесе, Борис ще бъде на пост и молитва в Рилския манастир. Не е изключено да бъде и низвергнат от църквата. Това е най-суровото наказание, налагано на духовник в най-новата история на БПЦ, категорични са монаси.

Местните хора не крият възторга си. “Браво на синода! Държи здраво. Не допусна опорочаване на изборите за митрополити на Варненската и Неврокопската епархия. Нека поне в църквата да има ред. Все отнякъде трябва да се почне”, доволни са хората.
Бившата кметица Зорка Джамурова, управлявала 19 г. селото, е на седмото небе.

“Неведнъж съм била свидетел на скандалите му с богомолците. Добре, че го отстраниха. Нека да види, че и за него има наказание. Дано се стресне и да си извади поуки”, казва тя. Попитана готови ли са в Бачково да го приемат отново, ако се поправи, Джамурова изригна: “Боже, изобщо не го искаме да се връща!”.

Смята, че мястото му трябва да заеме благ и смирен духовник, каквито били предишният игумен Наум и секретарят на манастира Славчо Кисьов. Двамата са покойници. Отишли

Изгонването на игумена е основна тема за Бачково и цялата околия. Група мъже, седнали на припек до кметството, разпалено коментираха.

“Искаше да сложи ръка и на селската църква “Св. Атанасий”, припомниха те. И започнаха да разправят, че имал яхта на морето. Преди време Борис отрече да притежава такъв плавателен съд, а ползвал на негов приятел. Обичаше обаче лукса и хубавите коли. Джип и две лимузини “Мерцедес” го возеха. Всички бяха с номера РВ 5353 - годината на раждането му.

Търговците на павилиони и кебапчийници по главната улица, която води към обителта, също не криеха радостта си, че игуменът си тръгва. Откакто застанал начело на манастира преди 10 г., потокът от посетители намалял със 70%. “Прогони хората, а ние загиваме”, жалват се продавачи на грънци и сладка.

Настроение се усещаше и в самия манастир. Две служителки метяха отпред с грейнали усмивки. Преди не смееха дума да изрекат, защото им беше забранено да общуват с обикновените хора. “Превърна това свято място в затвор”, роптаеха богомолци.

Ревизия тепърва ще установява какво наследство е оставил Борис от своето управление. Не е тайна, че вторият по големина манастир у нас е богат. Разполага със стотици декари земя в селата около Асеновград, има лично стопанство и гори.

Временно изпълняващ длъжността игумен ще е архимандрит Симон. От месец насам той и още трима свещеници служат в храма “Св. Богородица”, тъй като синодът епитимоса Борис и го лиши от правото да води литургии.

“Все още официално не ми е възложено да поема манастира”, обясни пред “24 часа” Симон. От 13 г. той е в Бачково. Завършил е богословие, бил е ефимерий, библиотекар и изповедник. “Ще се постарая да не огорчавам хората, а да върна славата и блясъка на манастира”, каза архимандритът.

Смяната се посреща добре и сред останалите братя с изключение на Йоан, сочен за най-приближения до Борис. Той е от румънски произход и всичко донасял на досегашния игумен. Готов бил да се сбие с всеки, от когото чуе неприятни думи за началника си.


“Не е редно да се крещи на вярващите. На първо място трябва да падне забраната за любителски фотографии в манастир”, категорични са хората. Як охранител и вчера следеше в двора кой прави снимки и се нахвърляше със заплахи.

“Много скоро този деспотизъм ще изчезне”, убедени са повечето монаси. Те споделиха, че при управлението на Борис от обителта са били изгонени около 60-ина души персонал.

Разследват и реставрацията на чудотворната икона

Как точно е извършена реставрацията на чудотворната икона на Богородица, ще разследват експерти от художествения съвет на синода и от Института за паметници на културата. Досега те не са се произнесли около възстановяването на светинята. Тя все още е със старата рамка, а по предписание трябваше да е подменена, категорични са духовници.

Близо 2 г. отне реставрацията, а докато майстори от Атон я поправяха, хората се молеха пред копие. Работата по нея се извършваше в килия в манастира, тъй като синодът реши да не се изнася оттам от съображения за сигурност. Никой не казва колко струва реставрацията. “Един ден и това ще се разбере след ревизията”, убедени са служители.

Бачковската Богородица се смята за най-голямото богатство на манастира. Тя е дело на апостол Лука. В обителта е от ХIV в., подарена от братята грузинци Бакуряни. Легендата разказва, че е открита в местността Клувията. Затова всеки втори ден от Великден се пренася с шествие до това място, където има целебно аязмо. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13709180
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031