Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2014 21:28 - Сериозно и строго за нелегалната имиграция
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 632 Коментари: 0 Гласове:
0



Сериозно и строго за нелегалната имиграция
19 февруари 2014 | 0 коментара

http://www.vmro.bg/сериозно-и-строго-за-нелегалната-имиграция/



„Нелегалната имиграция – без истерия и паника, но сериозно и строго“. Под това заглавие е публикувано в изданието на ВМРО „Столицата“ интервю с Владимир Митов. Той е историк, специалист по османска история. В частност се занимава с изучаване на ислямските секти, тяхната дейност и съвременните им наследници в Турция и Близкия Изток.

Този казус е особено актуален, след като преди дни ДАНС залови в Пловдив близък до „Ал Кайда“ чужденец. Сред основните теми на ВМРО през последните месеци е проблемът с хилядите нелегални имигранти, които се възползват от бежанската вълна към България, влизайки необезпокоявано.

Г-н Митов, има ли радикален ислям у нас, има ли почва, клетки, организации на т.нар. ислямски фундаменталисти в България?

Фундаменталистки фондации обучават по 40 - 50 деца от Родопите годишно в радикален ислям. Това съобщи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на 8 октомври 2006 г. Според него в следващите години в Родопите ще има 200 - 300 мисионери, които ще проповядват радикален ислям, но мюфтийството и държавата не противодействат на това.

Лидерът на ВМРО посочи, че има случаи, в които мисионери си купуват българско гражданство. Службите за сигурност наблюдавали този процес, но за сериозно противодейстие трябва политическа воля.

Годината е 2014-та. Твърде вероятно е в Родопите вече да има около 200 - 300 мисионери.

Факт е, че срещу тринадесет от тях се води дело за проповядване на радикален ислям. Факт е и това, че някои от имамите са завършили духовното си образование в ислямски държави.

Службите за сигурност отново показаха, че са слабо компетентни по въпроси, свързани с исляма, и че не могат да се справят адекватно с арабски текстове, свързани с религията. Да предположим, че делото срещу тринадесетте имама е възпряло процеса на разпространение на радикален ислям в Родопите, но опасенията са, че мюсюлманчета продължават да получават ислямско образование в арабски страни. А какво точно изучават там, на никого не е ясно.

Да, има определени данни за съществуване на фундаменталисти на наша територия.

Заговори се за опасност от атентати, дело на на ислямисти. Логично е да се запитаме мишена ли е София за тях?

Вижте какво се случва в София към днешна дата! В България бяха допуснати много нелегални имигранти с претекст, че са сирийци, които бягат от гражданската война в Сирия. До днес няма данни колко от така наречените бежанци са сирийци. Наред с хората, бягащи от войната, масово в страната ни навлязоха имигранти от Мароко, Алжир, Ирак и Афганистан.

След като бежанските лагери се препълниха, съмнителни елементи бяха докарани в столицата.

Статистиката на службите мълчи за бройката на нелегални имигранти.

Няма данни и за това колко от реалните бежанци от Сирия са мюсюлмани и колко християни. Вторите като че ли липсват, а именно срещу тях в момента се води ислямски джихад в земите, които населяват от векове, т.е. основно те трябва да бягат.

В София имаме вече устойчива диаспора от мюсюлмани – нелегални имигранти. В този смисъл е твърде вероятно сред тях да има и ислямисти, включително и такива, следващи идеята за джихад, за война срещу неверниците, в случая - срещу християните.

Толкова ли е сериозно положението?

На практика столицата е препълнена от мюсюлмани с неясен произход, неясно какъв точно ислям изповядват – сунизъм, шиизъм, алевизъм, хариджизъм. И не е ясно дали сред тях няма всъщност хора, които споделят идеите на уахабизма – радикалния ислям.

Главното мюфтийство, което може да помогне за разрешаване на проблема, мълчи и като че ли е предоволно, тъй като по време на петъчната молитва около джамията Баня башъ в София се събират множество поклоници, които храмът не може да побере. Отдавна мюфтийството настоява за строеж на втора джамия в София, към която да има имарет (приют за нуждаещи се) и духовно училище. Сега мюфтийството отново може да повдигне въпроса за строеж на такъв комплекс, тъй като има богомолци, които храмът не побира, голяма част от тях са нуждаещи се и нищо чудно строежът да започне.

Твърде дипломатичен сте. Все пак има ли опасност за София?

Не искам да се всява излишна паника. Но не може и да отричаме фактите. Имам усещането, че като държава и общество много лековерно се отнасяме към проблема. За атентат стигат и двама души, все пак. Не са нужни десетки или хиляди. Така че, без да изпадаме в истерия, трябва да се вземат мерки.

Какви да бъдат те? Какво е решението?

ВМРО правилно настоява потокът на нелегални имигранти от арабския свят и Северна Африка към нас да спре.

Специалисти да се заемат с определянето на това кой е бежанец и кой нелегален имигрант. Вторите трябва незабавно да бъдат върнати по страните, чиито граждани са.

Трябва да се види сирийските граждани каква точна религия изповядват, тъй като в Сирия има християни, мюсюлмани - сунити, шиити, алуиди и малко друзи. Има ли сред тях хора, които също могат да застрашат сигурността на страната ни и ако е така - незабавно да се екстрадират.

Правилно беше предложено да се направи съвместна работна група със сирийското посолство. Сред самите сирийски бежанци е възможно да има и мними бежанци – криминални типове, вероятно затворници, терористи. Без информация от сирийската държава няма как да ги разкрием.

Потокът на мюсюлмани бежанци може да бъде намален за сметка на сирийските християни. Много по-удачно е мюсюлманите да останат в мюсюлмански страни, каквато е Турция, а тук да се пропускат предимно християни и техните семейства.

Пропускателният режим по границата ни с Турция беше занижен и това напълни бежанските ни центрове с много нелегални имигранти. И това се случи без конфликтът в Сирия да ескалира. Представяте ли си какво щеше да стане, ако имаше външна военна интервенция в Сирия. Сега тук щеше да има десетки хиляди бежанци и още толкова нелегални имигранти.

Изводът е прост – трябва да се затвори цялата граница с Турция със съответните съоръжения. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13753348
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930