Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2014 20:58 - Древната църква в Белица възкръсна
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 392 Коментари: 0 Гласове:
0



Древната църква в Белица възкръсна
  http://dveri.bg/93wyu
User Rating:  / 5
PoorBest
 Петък, 24 Януари 2014 12:03
 Автор: Владимир Симеонов, в. Стандарт

Храм на 4 века в гр. Белица възкръсна като легендарната птица Феникс. Само че не от пепелта, а от сметта. Църквата „Св. Димитър” е била на косъм от унищожението и забравата. За нейното възстановяване помагали не само християните, но и мюсюлманите в населеното място. Спасена е по чудо, след като години наред се намирала в трагично състояние. Това е втората по старост в целия Пирински край света обител. „По-възрастна” е църквата „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в разложкото с. Добърско, която е от 1614 г. Свещеници са категорични, че храмът в Белица е паметник на културата с национално значение и е най-старата постройка в целия планински град.

Началото на строителството на „Св. Димитър” започва някъде ок. 1640 г. По това време местното българско население бере големи ядове с турската власт. На няколко пъти местните са принуждавани да събарят основите на храма, но после пак започвали градежа. В днешния си вид църквата е вдигната през далечната 1716 г. Прави впечатление, че е много ниска постройка, частично вкопана в земята, за да не се издига покривът й по-високо от минарето на джамията. Намира се близо до площада „Брего” в западната част на Белица. Стенописите и иконописите са запазени и няма да се променят, а само се реставрират. Ремонтните дейности следят изкъсо местният свещеник Николай Попов и архиерейският наместник на Разлог Янко Русков. Те съблюдават дали всичко се прави по каноните на Българската православна църква.

„Целта е да не допуснем нещо нередно. Миналата година научих, че в някакъв храм лепили тапети по стените, което е недопустимо. В Неврокопска епархия такова нещо няма как да се случи. Ходя редовно до Белица, защото възстановяването на този древен храм е нещо наистина значимо. Беше тотално изоставен, в трагично положение, превърнат в място за складиране на всякакви боклуци. Но ще върнем старата му слава”, уверява отец Янко Русков.

Храмът бил пред събаряне през 90-те години на миналия век. Някъде през 1997-1998 г. общинският съвет на Белица взема решение уникалната църква да се изравни със земята. Съвсем малко оставало сградата да остане само в спомените на местните хора и в историческите книги. Причината за наглед безумното и странно решение на местния парламент е, че постройката станала опасна за здравето на миряните. С времето покривът съвсем пропаднал, имало опасност да рухне целият и да убие някой от молещите се вътре поклонници. Всички специалисти били единодушни, че църквата застрашава здравето и живота на посетителите и свещениците, които влизат вътре по време на служби. Все пак разумът надделял. С помощта и на бунта на миряните, които се възпротивили да се заличи вековният храм. Това отрезвило съветниците и общинската управа. И багерите не дошли да бутнат църквата, която останала цяла и невредима дори по време на турското робство. Само дето сложили ключ и катинар на входната врата, за да се гарантира, че няма да има нещастен случай с някой мирянин вътре. Християните страдали много, че не могат да се молят и да палят свещи в старинния храм. Носталгията ги накарала да съберат финансови средства и да построят на метри от църквата през 2000 г. нов параклис и чешма пред него. Кръстили и него „Св. Димитър”.

„През 2004 г. ме ръкоположиха за енорийски свещеник в Белица. Първата ми мисия бе да спася и възстановя този чуден храм, с който трябва да се гордеят всички местни хора. Този молитвен дом е гнездо на вярата, той е помогнал да се съхрани българщината през вековете”, връща се назад във времето отец Николай. В началото получил голяма помощ от своя близък приятел Георги Матеев, който по това време бил зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. Той осигурил близо 5500 лева от Комисията по вероизповедания за спешен ремонт на рухналия наполовина покрив. С тези пари не само поправили покривната конструкция, но дори я вдигнали с 25-30 см по-високо. Защото храмът по турско време е граден съгласно тогавашните канони – силно вкопан в земята, с малки прозорци с решетки. Покривът не трябвало да бъде над височината на турчин, който е възседнал кон.

Никак не било леко да се изпълни мисията на отец Никола за възкресяването на църквата. Започнали да заделят църковни пари и да събират дарения за ремонт на сградата, която е върху площ от около 60 м2.

„За нейното възстановяване ни помагат със средства християните в региона. В момента се правят довършителни дейности. Владишкият трон е готов. Стенописите и иконописите също. В момента се работи по разпятието в олтара, майсторят се двата проскинитария (дървени поставки за иконите), почти готова е певницата – дървена поставка с въртяща се горна част, върху която се слагат богослужебните книги”, разказва отец Николай.

Сестрите от Врачешкия манастир направили одеждите на светия престол и завесата на царските двери. Предстои да се организира пътуване до гръцкия град Солун. Специална делегация ще посети тамошната църква „Св. Димитър”. Целта на посещението е да се открие и закупи подобаваща църковна утвар – дарохранителница, св. чаша – потир, св. дискус, седмосвещник и свещници. Чакат всеки момент дарител да донесе в храма ръчно изработен полилей.

Преди две години миряните в Белица сменили името на параклиса от „Св. Димитър” на „Св. Иван Рилски”. „Стана ясно, че ще възкресим четиривековния храм и затова прекръстихме малкия храм. Но в никакъв случай не си пречат, макар да са на броени метри един от друг. Нека има молитвени домове за проповядване на вярата и на Божието дело. На финала сме с реконструкцията. Ще сбъдна мечтата си – уникалният храм да отвори врати за миряни”, реди свещеникът от Белица.

Той е категоричен, че до месец и половина всичко ще е готово. Прави се необходимото, за да се освети възкръсналата църква най-късно до 25 март, когато е християнският празник Благовещение. Че каква по-блага вест от спасяването на древната църква и от нейното освещаване! А освещаването ще извърши новият Неврокопски митрополит Серафим. „Нека му върви така – да е единна църквата ни и да открива нови храмове”, редят жители на планинския град. А всички християни в района са доволни и щастливи, че църквата „Св. Димитър” отново ще стане действаща и ще могат в нея да се молят за здраве и благоденствие и да палят свещи.



Тагове:   Белица,   древна църква,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13759482
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930