Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2014 19:38 - Проповедници от Саудитска Арабия обикалят из Сатовча
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
0



Проповедници от Саудитска Арабия обикалят из Сатовча

12 юни 2013  - 19:52      
 
http://infomreja.bg/propovednici-ot-sauditska-arabiq-obikalqt-iz-satovcha-12281.html
снимки: читател

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Трима имами и още петима от Пиринско на съд за радикален ислям
€ 200 000 пренесени в куфари от Саудитска Арабия за радикален ислям
Проектът за втора джамия в Гоце Делчев вече е внесен
Мюсюлманите срещу референдума, въпросът бил дискриминационен
Референдум за джамия няма да има


 Емисари от Саудитска Арабия обикалят по села и джамии в Сатовчанско и проповядват на арабски език, алармираха местни жители.

 Чужденците са осмина млади мъже, всички с френско гражданство. Облечени са в нетрадиционни за местните мюсюлмани одежди – дълги роби в бяло и черно, с наметки на главите, с бради и мустаци, някои са боси с джапанки, други - с маратонки, описаха ги очевидци.   

 Част от гостите са настанени в джамиите по селата, останалите спят в домовете на хората. Повечето местни са свикнали с гледката в района да обикалят проповедници и не се впечатляват, но има и такива, които ги приемат с притеснение.

 Жителите на Сатовча разказаха, че чужденците ходят от къща на къща и проповядват на всеки поотделно. Обикалят с преводачи и говорят най-вече с младежите. Ходят на молитвите в джамиите и след това изнасят лекции на мюсюлманите.

 В обиколките и срещите им с хората ги придружават имамите на Сатовча и Кочан - Ахмед Абдуррахман и Изет Джалев, и двамата подсъдими по делото за разпространение на радикален ислям у нас.

 В Сатовча разказват, че делегацията не за първи път пристига в общината.

 "Идват през няколко месеца, спят в домовете на хората и винаги са придружавани от местните имами", признават в района.

 Миналата година с групата араби за Франция са заминали на едномесечно обучение по ислям четирима младежи от Сатовча и Плетена.

 Районният мюфтия Айдън Мохамед бе категоричен, че разбрал едва днес за гостуващите проповедници. „Ако някой иска да чете лекции в джамиите, трябва да има изрично разрешение от мюфтийството“, подчерта той. Според него групата е дошла в общината на екскурзия. Той обаче не успя да обясни какви забележителности разглеждат в Сатовча чужденците.

 Духовникът допълни, че не знае кой ги води тук и дали представляват фондация или сдружение. Местните хора обаче са убедени, че проповедниците разпространяват опасни религиозни течения. Подозренията им се засилват от факта, че официлно никой не обявява какви са те и защо идват в Сатовча.

 С посещението на чуждестранните духовници е запознат и кметът на Сатовча Арбен Мименов.

 „На този етап няма нищо обезпокоително. До мен не е достигнала информация гостите да са от някаква секта или да проповядват радикален ислям“, коментира пред ИНФОМРЕЖА Мименов.

 По думите му чужди проповедници идват периодично в общината от 2005 г. Той обаче подчерта, че досега духовниците не са изнесли нито една лекция в училището.

 Засега не е ясно дали чужденците представляват някаква фондация или сдружение и какъв е истинският повод за посещението им в община Сатовча.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13709020
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031