Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2014 07:36 - Домашно приготвен здравословен черен шоколад
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1474 Коментари: 0 Гласове:
1



Домашно приготвен здравословен черен шоколад
Публикувано от: SM on 02/01/2014 – 3:17 pm

  http://zdravivsekiden.com/domashno-prigotven-zdravosloven-cheren-shokolad/

 

Ето как сами лесно да си правите здравословен черен шоколад у дома!

Сигурно имате множество много вкусни рецепти, които плачат за разтопен шоколад, настърган шоколад или шоколад на блокчета. Блокчетата органичен шоколад са скъпи, а настърган шоколад с добро качество трудно се открива, защото предлаганите в магазините обикновено съдържат соев лектин, изкуствени мляко, подсладители… консерванти…

Така че този домашно приготвен черен шоколад е идеалното решение! С тази рецепта можете да правите шоколадови блокчета, шоколадови бонбони или каквито искате други форми.

Няма да повярвате колко е лесно да го направите! И, боже мили, вкусът му е толкова по-добър от на който и да било закупен в магазините шоколад, че няма да можете да го завъртите у дома си за по-дълго от 5 минути!

И смеем ли да наречем тази рецепта здравословна? Ами да, със сигурност смеем! И нека ви кажем защо.

Шоколадът е зареден с полифеноли и антиоксиданти. И чуйте следното: Полифенолите наскоро бяха наречени „основни вещества за продължителността на живота”. Яденето на храни с високо съдържание на полифеноли снижава рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания и помагат в предпазване на тялото от хронични заболявания. А най-добрата новина? Какаото е един от най-богатите природни източници на полифеноли! Дотолкова, че шоколадът дори надминава акай бери, нара, червените боровинки и боровинките по съдържание на полифеноли и антиоксидантна способност. Това е най-добрата новина, която чувате до момента днес, нали?

Така че знаем, че ще е наистина трудно, но вие със сигурност ще трябва да включите още шоколад в режима си на хранене.

И още нещо: Не купувайте рафинираното какао на прах от рода на холандските преработени видове какао. Да, холандските преработени видове какао наистина имат чудесен вкус, но химическият процес на рафинирането му премахва здравословните антиоксиданти в какаото: Както холандското обработено какао, така и натуралното какао се правят от какао на зърна. Разликата е в това, че при какаото, преминало през „холандския метод на обработка” какаовите зърна се накисват в ниско киселинен разтвор (алкален), преди да бъдат изсушени и смлени. Натуралното, неподсладено какао се прави от какаови зърна, които са изпечени и след това смлени (без накисване). Преминаването на какаото през процеса на накисване при холандския метод се прави с цел намаляване на киселинността и тогава се получава, а) по-тъмно какао и б) това омекотява острия вкус на какаото (поради изчезването на антиоксидантите), а според някои познавачи, методът му придава по-силен и осезаем вкус на шоколад).

Така че търсете какао на прах, на опаковката на което пише естествено или необработено – това е най-добрият и най-здравословен избор и този вид какао е богато на здравословни антиоксиданти.
Лесна рецепта за здравословен домашно направен черен шоколад

Съдържа:

1/2 ч.ч. естествено органично неподсладено какао на прах

1/2.ч. кокосово масло, разтопено

1-2 супени лъжици истински мед или чист кленов сироп *

1/2 чаена лъжичка чист екстракт от ванилия

щипка морска сол

УКАЗАНИЯ:

Смесете всички съставки в малка купа и ги разбъркайте добре в еднородна смес. Можете да налеете сместа във формички и да направите бонбони, можете да налеете сместа в пластмасов шприц с отрязан връх и да направите шоколадов чипс или да налеете шоколада във восъчна или пергаментова хартия и да го направите на блокчета. Замразете докато стегне – около 30 минути. Дръжте шоколада в хладилника.

*Според желанието ви за сладост:

1 супена лъжица мед = около 85% черен шоколад

1 1/2 супена лъжица мед = около 73% черен шоколад

2 супени лъжици мед = около 60% черен шоколад

Очаквайте още вкусни и здравословни рецепти през цялата 2014 година.

Прочетете също статията 14 ползи за здравето от черния шоколад

 

Източник: Easy, Healthy, Homemade Dark Chocolate

http://www.primallyinspired.com/easy-healthy-homemade-dark-chocolate/; http://www.melskitchencafe.com/2012/06/mels-kitchen-tip-cocoa-powder-101.html

Снимка: www.paringdown.com

Важно

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13709511
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031