Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2013 21:50 - Рождественско послание на Сливенския митрополит Иоаникий: Божият Син се роди, за да ни примири с Бога!
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 326 Коментари: 0 Гласове:
0



Рождественско послание на Сливенския митрополит Иоаникий: Божият Син се роди, за да ни примири с Бога!
 Posted on 24.12.2013 by sl.T&T
 
 
http://slivendnesiutre.wordpress.com/2013/12/24/рождественско-послание-на-сливенски/
 
 
“Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение.“ /Лк. 2:14/

Рождество Христово е празник, пълен с благодат и сила, с радост и утеха, с надежда и веселие, с боголюбие и миролюбие.

Рождество Христово е велик празник, тържествен за всички повярвали, славен за всички, които го възпяват.

Рождество Христово е пресветъл празник, който благодатно огрява вярващите, милостиво утешава грешниците, за да се покаят, тихо привлича колебаещите се, за да се утвърдят в доброто.

Рождество Христово е светозарен празник, защото Бог ни осия с духовната Си светлина, която ни дарява истинско богопознание.

Бог ни откри духовната Си съкровищница, за да пожелаем и се насладим на вечните и нетленни блага. Бог чрез Своите заповеди ни дарува точния ориентир, който ни посочва спасителния път. Затова „дойдете да се възрадваме в Господа, известявайки днешното тайнство! Разруши се отделящата ни /от Бога/ стена, прибира се пла¬менният меч и херувимът отстъпва от дървото на живота, а аз се приобщавам към храната на рая, от който бях изгонен поради непослушание”. /І Стихира на Господи воззвах/

Да въздадем слава и благодарение на Едничкия безсмъртен Властител Цар на царете и Господар на господаруващите /I Тим 6:16, 15/.

Господ наш Иисус Христос и тази година ни удостои да доживеем светлия празник на Неговото Рождество по плът. Всяка година празнуваме Рождество Христово, а силата му не намалява, надеждата се удвоява, любовта се увеличава.

Чудно тайнство е това как Божият Син се въплъщава, как се ражда, как страда, как възкръсва, как се прославя, как благославя!

Божият Син се роди, за да ни примири с Бога, да ни донесе небесен мир, спасяваща благодат, неизменна любов, непоклатна надежда. „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши”. /Ин. 14:27/

Но защо нашата радост през тези Рождественски дни, които са изпълнени със светлина и мир е така спонтанна, божествена и неповторима?

Защото….

Роди се Месията, Чуден Съветник, Бог крепък, Отец на вечността, Княз на мира /Исайя 9:6/, за да бъдем Негови достойни последователи.

Роди се Царят, Който е Всемогъщ и Който ни е призовал от тъмнина в чудната Своя светлина. /I Петр.2:9/

Роди се Непобедимият, за да изправи падналите, да утеши униващите, да приближи отдалечилите се, да ободри отчаяните, за да спаси всички.

Роди се Водачът, за да ни насочи в светлите и чисти простори на любовта.

Роди се Добрият Пастир /Йоан 10:11/, за да спаси Своето стадо от поднебесните духове на злобата. /Еф. 6:12/

Роди се Този, Който ни дава Своята плът за храна и Своята кръв за питие, за да пребъдваме в Него и да имаме живот вечен. /Йоан 6:55, 56, 54/

И какво иска от нас в замяна на тези Свои безценни и непреходни дарове Богомладенецът Емануил? Прекомерен пост, свръх въздържание, постоянни поклони, мъченически подвизи?

Съвсем не! Иска от нас единствено да Му се покаем, да се изповядваме, да простим на всички волни или неволни обиди. И тогава тържествено ще възкликнем, както ни призовава Светата Църква: „Величай душо моя, Бога роден от Дева по плът! Величай, душо моя, родения в пещерата Цар! Величай, душо моя Бога, приел от мъдреци поклонение! Величай, душо моя, Предизвестния на мъдреците от звезда! Величай, душо моя, чистата Дева и Единствена Богородица, родила Царя Христа! Величай, душо моя, по-чтимата и по-славна от небесните войнства – Дева, пречистата Богородица.”

Всеки от нас в този живот има трудности, неволи, болести и много други изпитания. Нека да проявим толерантност, добродушие, снизходителност и голямо търпение към ближните. Така ние ще получим Небесен мир, опора и удовлетворение от Родилия се Богомладенец.

Сърдечно поздравявам ревностните свещенослужители, които усърдно служат на Бога и вярващите, които с вяра проповядват вечните Евангелски истини и винаги дават достоен пример на паството си, пазят душите на християните от суеверия и съблазни, непрестанно разпалват духовния плам на любовта и благочестието.

Приветствам и всечестните монаси и монахини, които с любов и Богопреданост служат в светите обители, с внимание приемат поклон¬ниците и се молят за тях, като винаги помнят и изпълняват монашеските си обети.

Поздравявам служителите при Светата Сливенска Митрополия и църковнослужители, които безропотно и усърдно изпълняват служебните си задължения, винаги имат пред очите си Началника и Завършителя на вярата – Иисуса. /Евр.12:2/

Поздравявам и православните християни от Сливенска епархия, кои¬то ревностно пазят православната вяра като ценно съкровище, за да бъдат безукорни и чисти, непорочни чеда Божии посред опърничав и развратен род, посред който сияете като светила в света. /Фил.2:15/

Прочее, в тези пресветли дни на Христовото Рождество, да насочим погледа си към небето, отдето помощ ще ни дойде, да чуем с духовните си уши дивната ангелска песен: “Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение”, смирено да се поклоним на Богомладенеца, да вкусим от благодатния Христов мир.

Молитвено желая на всички духовно и телесно здраве, сили за всяко добро и Богоугодно дело.

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

ЧЕСТИТА НОВАТА 2014 ГОДИНА!

декември 2013 г.

РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

+ Сливенски Митрополит Иоаникий




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13756065
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930