Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2013 06:34 - Спрете окупатора Санта Клаус - Дядо Коледа!
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 447 Коментари: 0 Гласове:
0



http://strategic.log.bg/article.php?article_id=49006

Спрете окупатора Санта Клаус - Дядо Коледа!
24 Декември 2009 / 17:00  |  Автор: strategic  |   | Категория: Политика , Любопитно , Други , Медии
 Правилно. Тоя същия - ухиления червендалест идиот с кръгли очилца, декоративни ботушки с извити носове и бутафорни червени парцали върху дебелите му бутове. Тоя, дето ви оставя подаръци в чорапа над камината. Каква камина бе! Кога в България и имало камини? Кога камината е била част от българския бит, ако разбира си изключим изхвърлянията на новобогаташите.

 Откъде се взе този дебелогъз персонаж. И що за име е това - Дядо ти Коледа? Какво е Коледа и може ли така да се казва някакъв дядо? Такъв въпрос не се задава често, а и да се зададе, на него хората и то не само религиозните отговарят - това е Рождество Христово. Е може ли някакъв дядка да се казва Рождество? Че и Христово! Не може, разбира се, тъй като Коледа не значи и никога не е значила раждането на Христос. Друг е въпросът, че дядката, въпреки това не би могъл да носи това име. Когато вярващите христиани произнесат ДНЕС Е КОЛЕДА, имайки пред вид, че днес се е родил техния Бог-Христос допускат груба каноническа грешка, ако не и богохулство. Ето защо.

 Коледа е всъшност старославянското езическо понятие КолЯда - думата, с която славяните в дохристианската епоха наричали смяната на годините. Значението й не е съвсем конкретно, защото отбелязва цял процес.Той е нещо като (само не се плашете) жертвен ритуал. Това, разбира се е метафора, всъшност никой никого не убива - има се пред вид младата година, която идва и убива старата, за да заеме нейното място. Така, че Коледата няма нищо общо с 25 Декември или 07 Януари, когато се отбелязва христианския празник Рождество. Тези, които твърдят, че празнуват Коледа, а всъщност спазват христианския канон - несъзнателно извършват обединение на езическа символика с христианска. Добре де, но кой тогава е този тайнствен старец?

 В древни времена, далеч преди Христианството, и славяните и западноевропеците имали един до голяма степен общ символ. Макар, че го наричали с най различни имена това си бил Дядо Мраз. Не бързайте да ругаете - той НЕ Е и никога не е бил измислян в СССР. Не вярвате? Да се разходим през декември по запазените до ден днешен средновековни градчета на Западна Европа, далеч от "моловете". Който не е успял - горещо му препоръчвам - атмосферата е уникално романтична. Да влезем сега не в "мол", а в някое магазинче на занаятчийска работилница, а такива има почти във всяко градче, и да огледаме ръчните новогодишни артикули. О чудо! Зимни картини, пейзажи с къщички затрупани от снега, а през прозорците им наднича... Никакъв Санта Клаус, нито Николаус, нито нищо подобно на захаросания рекламен образ, а властелинът на зимната нощ - Зимния дух Дядо Мраз. Вярно, славяните и западноевропейците си го представяли различно и съответно различно го изобразявали. Едните - в шуба до земята, болярски калпак, понякога пътуващ на троен впряг. Другите - в строго - почти монашеско одеяние, често с качулка, движещ се най вече пешком. Изобщо не било задължително дрехите на Зимния Дух да са червени, дори обратното - най често той бил рисуван в сиви, сини, кафяви или зеленикави одежди. Първоначално хората съвсем не го свързвали с Нова Година. Бил просто представа за една от формите на Доброто, което което предлага морална подкрепа  в най суровия сезон. Представяте ли си Зимата преди няколко хиляди години? Бъррррр! И нямало крачоли с извити ботушки, нито шкембе и дебели баджаци. Никой тогава не се питал какво има под дрехите . Това е възможно само в нашето развратно столетие. Да не говорим, че нямало помен от глупави еленчета.

 Единствено в Германия и Русия продължават донякъде да спазват дохристианската символика, като ЯСНО я разграничават от христианската идея, която също спазват, но само отделно от езическата. Донякъде само, защото германците наричат наричат властелина на Зимата Weihnachtman, което все пак съдържа противоречие, тъй като значи човекът сред светата нощ. Но така или иначе, те не обвързват символа с някакъв конкретен светия, както това вече се е наложило в останалия христиански свят.

 Но не правим ли грешка, когато наричаме Дядо Мраз езичник? Та това не е религиозен, макар да не е христиански символ. Просто една романтична представа, превърнала се в красива легенда за добрия Дух, който си спомня лично за теб. Нали не можем да гледаме на всички аспекти от живота си само през религиозната призма. Какво сега? Всичко нерелигиозно - под ножа?

 Днешният гланцов образ на кретеноподобния дебелак бил наложен в края на 20-те години на ХХ век, когато католическата църква анатемосала Дядо Мраз като вредно еретично езическо вярване. За чест на Православието, трябва да кажем, че то не тръгнало срещу традициите на народа по стари от самото него, или поне на мен не ми е известно. Православната църква разбирала, че е глупаво с един замах да лишиш хората от символ, който очевидно им бил нужен. Виж пуританската католическа деноминация не се поколебала, но не могла да измисли нещо по умно, освен да назначи на тази длъжност поредния светия. Тъй като по същество това било до немай-къде нагло присвояване на древната легенда от страна на католицизма, се наложило създаване на някакъв визуален образ. Щото някак си не вървяло да караш номинирания за тази роля, погребания в Турция светец Пер Ноел да се носи из въздуха на шейна. С този проект се заема една компания за газирани напитки. Цялата глупава атрибутика като Фърчащи елени, сушени на камина чорапи и резиденцията в Лапландия пълна с джуджета били измислени в рекламните лаборатории. И представете си фалшививя морал на католицизма, който работи ръка за ръка с търговски компании и допуска безценния му светец да се превърне в маркетоложки проект. Някои ще кажат, дето няма нищо лошо в нахалния дъртак с неговите подаръци в чорапи. Ще ме прощавате, ама щом нещо е свързано с компании, пазари, рекламни технологии и представлява потребителска емблема - не може да бъде добро по определение.

 Трогателната представа на хората, че добрия вълшебник няма да ги подмине и най после ще спре и при тях е жива, макар и осакатена.  Неслучайно, в домашен кръг, все още много хора в Западна Европа и Русия се радват на скромните картини, на които вълшебникът си пробива път през виелицата, за да почука на прозореца им. И палят на този прозорец светлинки, за да се намери по лесно дома им в зимната нощ. Не виждам нищо лошо, една вечер да забравиш технологиите и да си представиш, че си във времето преди тези технологии да оставят човещината на заден план. Тайно и от себе си да се надяваш да видиш навън в мъглата силуета на Зимния властелин, още повече, че той понякога води със себе си не МАНА-гери от "мола", а духовете на скъпите хора напуснали този свят. Нима има по хубав подарък от спомена за тях и от надеждата, че и ти ще си достатъчно добър, та да си спомнят след време и за теб? Не знам, дали това е езическо или христианско, но знам, че е прекрасно и затова никой никога няма да го изкорени. Макар и минала в нелегалност човешката Надежда води неравна борба със захаросания сурогат-чужденец, с когото телевизията и списанията искат да Я заменят. Ако някой е застъпник на религиозни или обратното, на комерсиални крайности - горе вдясно има бутон CLOSE. Във всички случаи ЩАСТЛИВИ ПРАЗНИЦИ !



Тагове:   Дядо Коледа,   христос,   или,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13712930
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031