Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2013 16:19 - ДВА ВЪПРОСА, ДВА ОТГОВОРА ОТ БОЖИДАР ДИМИТРОВ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 937 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Божидар Димитров Стоянов :

В отговор на Dimitar Samardzhiev: Господин Димитров, преди 6 месеца купих книгата на Стоян Динков "Туран от скитите и хуните до тюрките и българите". Няколко пъти зачитам и стигам до средата на предговора. Не ме напуска усещането, че някой слага каруцата пред коня. Чел съм, че българите са един от древните народи на земята - време, в което за тюрки, турки и тюркоезични не се е чувало т.е "коня" са българите, а "каруцата" тюрките. И по този начин ни слагат тюркоезично клеймо. Високо ценя вашето мнение и затова се обръщам към Вас. Въпроси: 1.Българите, които идват на Балканите с кан Аспарух към коя етногрупа са принадлежали? Посъветвайте ме, кои източници да изуча, за да се запозная по-детайлно с произхода на българите. Благодаря Ви и приятна вечер!

 Отговор: Не четете книги на неспециалисти, всъщност как да ги различите. На вашите въпроси: Българите на Аспарух са от иранския клон на индоевропейските народи към които спадат и славяните и германците. А също и траките. Те за това толкова лесно са се слели тук със славяни, готи и траки. Езиците им тогава са били близки, тъй като се състоят само от битовизми в лексикално отношение. На втория въпрос четете за начало книгите на проф. Добрев издания на „Тангра - Танакра”.


                             ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ


Божидар Димитров Стоянов



В отговор на Валентин Каменов: Разкажете на Българите за чужденци на дипломатическа служба приели исляма и станали паши - за тези които клаха Блгарския народ

 Отговор: В османската империя има много чужденци, които са ставали не само паши, но и висши административни и военни служители. Всъщност до края на ХVІІІ век всички от велик везир до най-ниския пост (околийски управител напр.) са чужденци. Същото е и в армията и полицията. Империята е държава на исляма, а не на турците и затова специален закон забранява етнически турци да получават назначения освен в юриспруденцията и религиозните институции, т.е. турците могат да стават само кадии и ходжи. Защо е така? За да се увеличава разбира се броят на мюсюлманите, приоритет на една държава на религията. Какви са пътищата?
 1. Кръвният данък – погрешно е мнението, че с кръвния данък се събират младежи за еничарския корпус. С него се попълва корпуса на аджемиогланите. Той е аналог на пажеските корпуси, които има в по-сериозните европейски страни. Там младежите се подготвят за администратори или офицери. И наистина след 18 годишна възраст се назначават за такива на нисши длъжности, а после си растат в кариерата, стигайки някои до велики везири. Вижте книгата ми „Венециански документи за българската история” (продава се в музея).
 2. Втори канал е привличането с добри заплати на дефицитни квалифицирани специалисти – рудари, металурзи, корабостроители.
 3. Политически емигранти авантюристи и т.н.
 Познат е примера с полския граф Чайковски – Садък паша, унгарския Тьокьоли и т.н.
 Разбира се за всяка от трите категории изискването за назначение на длъжност е приемането на исляма.
 През Руско-турската война и тримата главнокомандуващи армии на Балканския фронт са чужденци. Осман паша е черкезин, Сюлейман френски евреин. Най-голямата армия се командува от Мехмед Али паша с база в Шумен. Той е елзасец, т.е. полуфранцузин полунемец. Немските историци го наричат Карл Дитрих, френските Шарл Дьотроа. Той е на 82 години, разполага със 125 000 армия, т.е. по-голяма от армиите на Осман и Сюлейман и общо взето не си мърда пръста през войната, въпреки че срещу себе си има само 45, 000 руски прикриващи фронта по Русенски Лом войски. По цял ден пие ракия с шуменските български чорбаджии под сенките в „Кьошковете”, бил съм там през 2001 г. – чудни сенки, чудна ракия наистина. При всеки опит да се вдигне срещу русите шуменските чорбаджии го дърпат обратно на стола с думите: „Седни си тука бе паша ефенди, гледай кви сенки, глей ква ракия. Ако дойдат русите ще я изпият сичката за една вечер. Остави ги Осман и Сюлейман да се тепят, теб султана ти е казал да пазиш Шумен”. И тоя главанак си стои и наистина го опазва. Заедно с Варна русите го вземат чак след Берлинския конгрес.
 Изводът: Докато в България има ракия, страната ни е непобедима.




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13773009
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930