Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2013 21:50 - Отвлечените монахини са използвани като жив щит от ислямистите
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 368 Коментари: 0 Гласове:
0



Отвлечените монахини са използвани като жив щит от ислямистите
 
http://dveri.bg/9pry3

 Четвъртък, 05 Декември 2013 18:14
 Автор: Седмица.ру

По информация на сирийския вестник "Ал-Ватан", 12-те отвлечени монахини от манастира "Св. Текла" в Маалюля, Сирия, се използват от бунтовниците като жив щит. Сирийските медии съобщават също, че правителствени войски се концентрират в района на Маалюля.

Монахините и тяхната игуменка майка Палагия са били отведени в град Ябруд. Игуменката на другия православен манастир в близост до Дамаск, "Св. Богородица Сейдная", е успяла да се свърже с майка Пелагия и да получи информация за състоянието на монахините. Пелагия е съобщила, че тя и още 11 монахини и три послушници се намират в къща в Ябруд, имат всичко необходимо и с тях се държат добре".

Междувременно редица православни патриаршии осъдиха вандалския акт и призоваха монахините да бъдат освободени. Папа Франциск призова християните по света да се помолят за монахините: "Преди два дни сестри от гръко-православния манастир "Св. Текла" са били отвлечени от въоръжени бунтовници. Ние ще продължим да се молим за мира", заяви понтификът към поклонниците на площат "Св. Петър".

Интерпарламентарната асамблея по православие също осъди похищението и призова депутатите да поставят въпроса в своите парламенти и да се осъди насилието над християните в Сирия.

Върховният мюфтия на Ливан също осъди отвличането на монахините, както и на двамата сирийски митрополити, които вече няколко месеца са в неизвестност. На 4 декември Мухаммад Рашид Кабани осъди похищението и нарече действията на ислямистите "противоречащи на учението на исляма" и "способстващи за чуждестранна интервенция в страната". Той поиска монахините от "Св. Текла" незабавно да бъдат освободени, както и двамата митрополити.

Напомняме, че в началото на септември "Ал Кайда" успя да превзема Маалюля. Тогава противниците на Асад разпространиха информация за оскверняване на християнски светини в града. По-късно обаче, игуменката на "Св. Текла" съобщи, че ислямистите са се държали сдържано.

Междувременно представител на опозиционните сили заяви, че градът се обстрелва не от бунтовниците, а от правителствените войски. "Що се отнася до съдбата на майка Палагия, игуменка на древния манастир "Св. Текла" в Маалюля, то бойците на опозицията са казали, че са се опитали да изведат монахините от манастира от съображения за сигурност - но поради обстрела на града от правителствените войски, не са успели да изпълнят своевременно плана си. Сега представители на "Сирийската свободна армия" твърдят, че монахините се намират на безопасно място".

Населението на Маалюля е не повече от 2000 души, повечето от които са православни християни. Той се счита за сърцето на християнството в Сирия.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13750971
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930