Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2013 13:51 - ВЪПРОС КЪМ БОЖИДАР ДИМИТРОВ И ОТГОВОР ОТНОСНО СЕМЕЙСТВОТО НА ЦАР БОРИС ПЪРВИ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1259 Коментари: 0 Гласове:
0




Божидар Димитров Стоянов
:

В отговор на Stanislav Vizirev:
Може ли да разкажете нещо за семейството на княз Борис І? Дори не зная как се е казвала покръстената му сестра, която е упражнила влияние върху решението му за приемане на християнството. Във филма със Ст. Данаилов този персонаж се нарича Евпраксия, но никъде не успях да намеря потвърждение, а има най различни версии по този въпрос. Благодаря предварително. Исках да ви пиша на мейла на предаването по ТВ+, но не го намерих...


 Отговор:
Първо не княз, а цар Борис І. Малко се знае за семейството му. Женен е бил за българка – вероятно член на фамилия от висшата българска аристокрация. Имал е брат (Тодор Докс). Имал е сестра Ана, синове Владимир Расате и Симеон. Може би е имал повече деца, но историческите извори ни съобщават само тези имена.
 Ана едва ли е играла кой знае каква роля в решението на цар Борис І. Това са възгледи на историци романтици. Обявяването на християнството за държавна религия от цар Борис е поради цяла серия от фундаментални държавнически мотиви. Първо – две трети от населението на България вече са били християни. Ще кажете кои? Населението на Тракия и Македония си е било християнско, когато в 812 г. тези области са били присъединени към България. Във Влашко през 813 преселваме 50, 000 християни от Одринско. Част от прабългарите също са християни от времето на Кубрат, Аспарух и Тервел, които също са християни. Те си имат архиепископия, наричана „Оногондурска”, която се премества в 681 в Дръстър (Силистра).
 Втория мотив е международен. Християнските държави в Европа влизат в един негласен съюз наричан „Семейство на християнските народи”. Там проблемите се решават с преговори, войните са в краен случай, а когато се водят не е прието да се избиват пленници, жени и деца, да се рушат градове и села. Да влезеш в това „семейство” е горе-долу днес да влезеш в Европейския съюз.
 И третия мотив произтича от факта, че към времето на Борис І в държавата живеят вече много народи в резултат на бързото й териториално разширение в периода 811-852 г. Това са българи, но и славяни, траки, гърци, авари, печенеги, арменци и господ знае още каква паплач, неотбелязана в хрониките. Всеки от тях се подчинява на обичайното си право. Един има право на 4 жени, друг само на една – представете си какво става с наследството. Едни нямат право да се бият в петък, други в неделя – как се прави обща армия? А християнството върви с единен кодекс от закони, които поставят всички жители на България под общ знаменател.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13760908
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930