Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2013 06:45 - Енергийната „примка” на Европейския съюз
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 300 Коментари: 0 Гласове:
0



Вчера, 13:26   
Енергийната „примка” на Европейския съюз
http://bulgarian.ruvr.ru/2013_11_20/Energijnata-primka-na-Evropejskija-sjuz-4629/
Фото: EPA

В навечерието на срещата на високо равнище на "Източно партньорство" във Вилнюс, привържениците на европейската интеграция продължават активно да рекламират „изгодите”, които държавите от постсъветското пространство могат да получат от асоциацията с Европейския съюз.


Особено място в сбирките с легенди за райския живот в Европейския съюз заемат разказите, че Европа ще помогне на Украйна, Молдова и други страни на "Източно партньорство" да получат енергийна независимост от Москва. Ако обаче погледнем опита на източноевропейските членки на Европейския съюз, възниква съвсем друга картина. Обещанията за енергийна независимост на практика се превръщат в „енергийна примка”.


Отношението на Европейския съюз към икономическите интереси на своите „младши” партньори е лесно ад се оцени, изхождайки от това, какво европейските власти направиха с тяхната енергетика. Класическият пример е Прибалтика, която се превърна във вносител на скъпия европейски ток след като Брюксел накара Литва да затвори Игналинската АЕЦ. На европейци не им трябват конкуренти, а използването на административни лостове за тяхното премахване е доста печеливша и отдавна изпробвана практика. Игналинската АЕЦ не е единственият пример за безкомпромисно егоистичната политика на Европейския съюз в сферата на енергетиката. Съдейки по това, че контролът върху украинската атомна енергетика след подписването на договора за асоциация с ЕС изцяло преминава в ръцете на европейската агенция Евроатом, чака я пълно унищожаване.


Политиката на Европейския съюз в енергетиката добре се вижда и върху примера на България, Румъния и Полша. Европейският съюз създава условия за включване на енергийните системи на партньорите в своята система, което от една страна отваря възможности за износ на ток, но от друга рязко повишава вътрешните цени, което води до загуба на рентабилност на промишленото производство. В случая с Украйна, Европейският съюз има и един друг подбудителен мотив: синхронизирането на украинската и европейската енергийна система означава „отсичане” от руската система, което, според Брюксел, е съществен плюс. А за да не може Украйна по административен начин да запази вътрешните такси за ток, Брюксел си има верен съюзник в лицето на Международния валутен фонд. Румънският опит за преговори с Международния валутен фонд сочи една интересна закономерност. Брюксел и Международният валутен фонд издигат доста сходни изисквания: приватизация на енергетиката, цени на равнището на европейските. Този тандем леко постига своите цели, особено на преговори със страните, които изпитват финансови сложности. Излиза, че вместо обещаната енергийна независимост и помощ в постигането на „европейски стандарти”, Европейският съюз хвърля върху шията на слабите икономики „енергийна примка”.


Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2013_11_20/Energijnata-primka-na-Evropejskija-sjuz-4629/

 
МОЯТ КОМЕНТАР:

               При всички видове съюзи и обединения е така. Благата са в центъра, беднотията е в периферията. Периферията осигурява комфорта на центъра за своя сметка !
Това е простичката и вечна истина, откакто свят светува!




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13709180
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031