Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2013 16:15 - Калфин: България има шанс да поднови пред ЕС въпроса за тракийци
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 336 Коментари: 0 Гласове:
0




Калфин: България има шанс да поднови пред ЕС въпроса за тракийци

 7 ное 2013
Евродепутатите Ивайло Калфин и Маруся Любчева и председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов (вдясно). Снимка: kalfin.eu

http://kalfin.eu/калфин-българия-има-шанс-да-поднови-пред-ес-въпроса-за-тракийци-read2901.html

България трябва като европейски член да поднови усилията си да включи решаването на въпроса за компенсациите на тракийските бежанци в преговорите на Турция за членство в ЕС.  Това каза евродепутат Ивайло Калфин на конференция „Помним миналото, създаваме бъдеще с еврорегион „Тракия”, проведена снощи в Европейския парламент в Брюксел.

Според него моментът сега е подходящ, тъй като след тригодишно замразяване, тази седмица ЕС поднови преговорите за членството на Турция в ЕС.

Калфин напомни, че през 2008 г. като външен министър е запознал Европейската комисия и страните членки с нерешения проблем за компенсациите на тракийските бежанци и техните наследници и е поискал този въпрос да се включи в преговорите за членство на Турция в ЕС. По същото време по договореност между президентите на България и Турция е създадена работна група на равнище зам.-министри на външните работи, в която да се разгледат "трудните" двустранни въпроси, включително проблема с компенсациите на тракийци. Тази работна група е имала мандат от правителството и е провела първото си заседание в началото на 2009 г. През 2008 г. в резолюция на Европейския парламент проблемът също е отразен.
 "За съжаление след този период България намали усилията си за постигане на решение по този въпрос", отбеляза Калфин.

Според него е „важно да поставяме нашия въпрос системно, постоянно, така че да е ясно, че това не е проблем само български, а и европейски”, заяви Калфин пред участниците, сред които десетки представители на Съюза на тракийските дружества.

Председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов представи идеята за премахване на границите в географската област Тракия чрез създаване на административен регион  в ЕС, който да обхваща географски областта Тракия, която сега е в три държави: България, Гърция и Турция. Това може да стане формално след влизането на Турция в ЕС, но за интеграцията може да се работи и чрез предприсъединителните фондове, които ЕС отпуска на Турция, като трите държави използват европейските средства за осъществяването на различни проекти от общ интерес в региона. „Ние избираме не омразата и конфронтацията, а решаване на общите ни проблеми чрез интеграция”, добави Премянов.

Академик Георги Марков представи книгата си „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913 г.”.

„В навечерието на 10 ноември, когато ще се навършат 24 години от началото на прехода, искам да припомня, че след Освобождението само за 34 г. България се превръща от дунавски вилает в съвременна европейска държава. Ние сме победили в тази война, защото сме повярвали в себе си. След нея се превърнахме от освободен народ в свободни човеци”, каза акад. Марков.

В конференцията участваха и евродепутатите Маруся Любчева, Евгени Кирилов, Антония Първанова и Илиана Йотова. Присъстваха посланиците на България в ЕС Димитър Цанчев, в НАТО Иван Найденов и в Кралство Белгия Веселин Вълканов. В края на срещата се включи и външният министър Кристиан Вигенин.

Още снимки от събитието можете да видите ТУК

 


1 коментара към "Калфин: България има шанс да поднови пред ЕС въпроса за тракийци"

Красимира Дукова казва:

11 ное 2013, 18:11

Само по отношение повдигането на въпроса за компенсациите на българските бежанци от беломорска Тракия подкрепям Калфин. Не само повдигане на този въпрос, но и сериозно настояване за изпълнение на поети задължения от страна на Турция по Ангорския договор. Не бива да има отстъпление от този въпрос и сега е най-точното време остро да се постави . А Премянов - не мога да ги нарека господа тези "другари"- сега виждам, че е председател на тракийските дружества, това за мен е много странно, какъв тракиец е този, за когото говореха, че на изток България граничи с Премянов. Просто ме е срам!!!!!



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13743943
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930