Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2013 12:52 - Ахмед Буташ: Репатрираме само тези алжирци, които са с доказано гражданство
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 403 Коментари: 0 Гласове:
0



Ахмед Буташ: Репатрираме само тези алжирци, които са с доказано гражданство
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2426506

Сподели
09.11.2013 17:27;
Гeорги Милков;
2266;
13;

Посланик Ахмед Буташ

- Г-н посланик, как ще коментирате темата с бежанците и по-специално алжирските имигранти, за които напоследък все повече се говори? Работи ли посолството по този проблем?
- От няколко години има приток на нелегални мигранти, за които се предполага, че са алжирци. Впоследствие част от тях наистина са идентифицирани като алжирски граждани. От 2 г. обаче тази тенденция се засили. Посолството винаги е поддържало връзка с всички компетентни инстанции в България. Ние сътрудничим изцяло и подпомагаме българските власти, така че лицата, които са идентифицирани по надлежния ред като алжирци, да бъдат репатрирани в Алжир.
Аз лично съм ходил в центъра за временно настаняване в Бусманци и ръководството там може да го потвърди. Имал съм срещи и в служба “Миграция” и два пъти съм говорил със заместник-министъра на вътрешните работи по тези проблеми. Преди няколко дни се срещнах и с новия шеф на Държавната агенция за бежанците. Моите колеги в посолството, които се занимават с консулските въпроси, редовно посещават съответните центрове за временно настаняване, за да подпомогнат процеса по установяване на самоличността на хората, които се представят за алжирци. Винаги сме се стремили документите за самоличност и пасаваните да бъдат издавани в най-кратки срокове. Не би могло да се каже, че посолството не си изпълнява задълженията по отношение на алжирските граждани.
 

- Тогава как се стигна до толкова нелегални алжирци по улиците?
- До определен момент т.нар. алжирски граждани не представляваха особен проблем. Тези млади хора, пресичащи нелегално турско-българската граница и впоследствие отвеждани в центровете за временно настаняване, бяха почти насърчавани от агенцията за бежанците да искат статут и да остават в България. Казвам ви това, като напълно поемам отговорността за думите си. В деня на посещението ми в Бусманци
 

в едната стая аз
разговарях с тези,
които искат да се
върнат в Алжир,
а в другата беше
адвокатът, който
ги съветваше
да останат

 и да поискат бежански статут. Документите, които тези хора подписваха, са изцяло на български език, от който те не разбират и дума. Там се посочва някакъв фиктивен адрес, на който се предполага, че кандидатът ще се настани, но след като подпише, човек се оказва на улицата. Сам, без никаква помощ, без една стотинка, защото с декларацията, която е подписал, на практика той е заявил, че ще се издържа сам. Така възниква една ситуация, при която
 

агенцията
се възползва,
за да надуе
статистиката и да
иска субсидии от
Европейския съюз

От няколко месеца обаче положението се промени, защото от Сирия започнаха да прииждат хиляди бежанци. Сега нашите български приятели са в ситуация, в която не могат да се справят, и така на преден план излязоха алжирските имигранти, които трябва да са виновни за всичко и едва ли не се превръщат в изкупителна жертва.
Миналата събота се случи този изключително неприятен инцидент, при който едно българско момиче бе нападнато от нелегален имигрант, за който се смята, че е алжирец.
 

- А не е ли алжирец?
- Това все още не е установено официално. И след атентата в Бургас някои медии съобщиха, че извършителят е алжирец, или по-скоро шведски гражданин от алжирски произход, но по-късно това бе опровергано. Ако има двама-трима алжирски граждани, които се занимават с криминални дейности, това не означава, че всички алжирци трябва да бъдат обвинявани. Ако се разсъждава по този начин, можем ли да кажем, че след като в Бразилия бе заловен български спортист с наркотици, то всички българи са наркотрафиканти? Това, което върши едно лице, не бива да се използва като клеймо върху цяла една страна и народ и всички да носят отговорност за неговите деяния.
 

- Тоест вие твърдите, че Салахедин бин Аладин може да не е алжирец?
- Досега с нищо не е доказано, че е алжирец. Затова и министърът на вътрешните работи се изказа предпазливо и не е уточнявал, че е алжирец. Ако има доказателства, че е алжирец, моля да ни бъдат предоставени. Доколкото разбрах, това лице е в България от декември 2012 г. Онзи ден в посолството дойдоха десетина алжирски граждани, чакащи за бежански статут. Решили са, че искат да се завърнат в Алжир, и ние им помагаме за ускоряване на процедурата. Попитах ги и те ми казаха, че никога не са виждали и чували за този човек. Може би той се движи в други среди, не знам. Но той е непознат както за посолството, така и за тези млади алжирци. По-разумно е да се установи с точност неговата самоличност, преди медиите да се впускат в такава яростна кампания срещу Алжир.
 

- МВР поиска ли от вас информация за лицето Салахедин бин Аладин?
- В нито един момент никой от българските власти не е искал от нас информация.
 

- Вие по това име не можете ли да проверите в Алжир?
- Това име е непълно. Това е собствено име, няма фамилия. Освен това може би е предадено неправилно на медиите. Ние в Алжир не използваме частицата “бин”. Това е характерно за Мавритания и някои страни в Близкия изток. У нас се ползва “бен” и “бу”, което означава “синът на”.
 

- Евродепутатът Ивайло Калфин коментира онзи ден в Брюксел, че проблемът с имигрантите идва оттам, че Алжир отказва да им издава документи за самоличност, с които да бъдат връщани обратно, и затова ЕС трябва да натисне страната ви, за да издава тези пасавани.
- Думите на г-н Калфин не са в интерес на България, нито на отношенията между двете страни. Същото мога да кажа и за голяма част от това, което четем в пресата. Но по отношение на г-н Калфин, към когото иначе изпитвам голямо уважение, мисля, че неговата работа като шеф на българската дипломация би трябвало да му подскаже, че е добре да подхожда по-мъдро и справедливо, когато говори за неща, засягащи отношенията между страни с историческо приятелство. Заявявам ви, че Алжир е готов в рамките на своите законови и правни разпоредби и по силата на международните договори, по които е страна, и като задължение да защитава своите граждани да направи всичко, за да репатрира тези лица, за които е установено, че са с алжирско гражданство.
 

- Г-н Калфин предлага да бъдат натоварени на чартър...
- Алжир отхвърля тази възможност, имаме принципна позиция по този въпорс. Проблемът е в това, че не всички са с установена самоличност.
 

По съображения
за сигурност
всеки, който
влиза в Алжир,
трябва да е
императивно
идентифициран

Затова още веднъж призовавам към отговорност и мъдрост, както и за уважение към двустранните отношения.
 

- Не е ли лесно да се разбере кой от тези хора е алжирец?
- Много от тях нямат карти за самоличност и не се обявяват като алжирци...
 

- А защо не се обявяват като алжирци?
- Ако кажат, че са алжирци, тогава няма да отговарят на правния статут за бежанци, защото нито са политици в изгнание, нито са преследвани, нито имат друго основание за такъв статут.
 

- А тези, които сами признават, че са алжирци?
- Тези, които твърдят че са алжирци, трябва да го докажат. От хората в центровете тези, които искат да се върнат в Алжир, ние ги установяваме по съответната процедура, издаваме им временни документи за самоличност и пасавани и ги репатрираме.
 

- Колко вече са репатрирани?
- От началото на тази година са над 100 човека. Но има и друг проблем. Билетите се купуват от българските власти, а после сумата се възстановява от съответните международни институции - ЕС и Международната организация за миграция. Сега ни казват, че бюджетът за алжирци е изчерпан и трябва да се чака неговото попълване. Така че топката не е в нашето поле.
Но, вижте, всичко това, което казах, не е, за да критикувам някого или за да хвърля камък в нечия градина. Това е проблем на много страни. Мисля, че с необходимия разум и човечност, както и с чувство за отговорност може да се намери решение на проблема. Но проявите на расизъм и призивите за насилие не са добро решение. Затова още веднъж призовавам към отговорност, мъдрост и уважение към дългогодишните ни двустранни отношения.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13762430
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930