Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2013 13:24 - Унгария и Румъния спират продажбата на земя на чужденци
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 586 Коментари: 0 Гласове:
2



Унгария и Румъния предприемат строги мерки срещу продажбите на земя на чужденци

http://agronovinite.com/ungaria-i-rumania-spirat-prodajbite-na-zemia-na-chujdenci/


Унгария и Румъния въвеждат строги мерки срещу продажбата на земя на чужденци с намерението да защитят местните фермери. В Унгария се готви нов закон, който тотално ще забрани на чуждите граждани да купуват обработваема земя, обясни премиерът на Унгария Виктор Орбан. Веднага щом законът бъде приет, продажбата на земя на чужденци ще спрат, заяви Орбан на среща с млади фермери. Той даде за пример държави като Австрия и Франция, които също прилагат подобни правила.
Предстоят промени в унгарското земеделие, които ще предпазят обработваемите земи от банкери и спекуланти. Целта е законодателството да е в полза на дребните и средните собственици на земя. Новият закон ще върне и площите, “откраднати чрез подозрителни сделки за закупуване на земя”, каза още премиерът Орбан. Това ще стане чрез анулиране на съмнителните договори.
Строги ограничения срещу продажбата на земя на чужденци въвежда и Румъния с намерението да защити локалните земеделски производители, съобщи министърът на земеделието Даниел Константин. Правителството ще редуцира чувствително количеството хектари, които чуждите граждани имат право да купуват. Едно от изискванията ще бъде кандидат-купувачът да има опит като фермер.
Протести в Полша заради заграбването на земя от чужденци

В Полша фермери излязоха да протестират на улицата, тъй като смятат, че земята им се заграбва от чужди компании и граждани. “По време на комунизма 70% от земеделските земи бяха собственост на държавата. 20 години по-късно, полските фермери вече не могат да купуват земя, защото вече няма такава, а по-голямата част е собственост на чужди компании – предимно от Дания и САЩ”, обявиха от Профсъюза на земеделските производители.

Протестиращите обявиха, че политиката на кабинета дискриминира семейните стопанства за сметка на стимулирането на чужди компании. Демонстрантите се опасяват, че ако не се въведат рестриктивни мерки, ще се стигне до дисбаланс в икономиката, а безработицата в селските райони ще се увеличи.
Българите готвят международен протест на 20 октомври

В същото време след няколко протестни демонстрации у нас, българи по целия свят готвят международен протест срещу правото на чужденци да купуват обработваема земя. Той ще се проведе едновременно на 20 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Пазарджик, Атина, Милано, Берлин, Париж, Лондон, Виена, Мадрид, Кьолн.  В социалната мрежа Facebook е създадена специална отворена група за координиране на действията по протестните шествия.


Тагове:   румъния,   Унгария,   събудени,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13751669
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930