Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2013 22:09 - МАЩАБНО ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ХРИСТИЯНИ, АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЪРКВИ МЪЛЧАТ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 986 Коментари: 0 Гласове:
0



МАЩАБНО ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ХРИСТИЯНИ, АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЪРКВИ МЪЛЧАТ

http://www.sveta-nedelia.org/tm/komentari/2013/2013-09-30-mashtabno-presledvane-na-hristiani.html 

изображения : 1
Понеделник, 30 Септември 2013

Кирстен Пауърс

Източник: http://theorthodoxchurch.info

Кирстен Пауърс е автор на колонка във влиятелни американски издания като USA Today, Newsweek,Wall Street Journal и е политически наблюдател за Fox News. Родена е през 1969 г. в семейство на християни от т.нар. Епископална църква, преминава през атеизма, преживявайки криза във вярата, за да я намери отново като православна християнка. Има голям организационен политически опит, който натрупва отначало в изборната кампания на Бил Клинтър през 1992 г.

Християните в Близкия Изток и Африка биват колени, измъчвани, изнасилвани, отвличани, обезглавявани и са принудени да напуснат родното място на Християнството. Човек би си помислил, че този ужас може да привлече вниманието на амвоните и пейките на американските църкви. Но не е така. Тишината е почти оглушителна.

Докато коптите в Египет са обект на най-жестоките атаки срещу християнското малцинство от 14-ти век насам, лошите новини за християните в региона продължават да идват. В неделя талибански атентатори самоубийци убиха най-малко 85 поклонници в църквата Вси Светии, която съществува от 1883 в град Пешавар, Пакистан. Християни са също така мишената на ислямски фанатици в атаката срещу търговския център в Найроби, Кения, тази седмица, при която загинаха повече от 70 души. Асошиейтид прес съобщи, че сомалийската ислямистка групировка Ал Шабаб „е потвърдила показанията на свидетели, че въоръжени мъже отделили мюсюлманите от другите хора и оставили мюсюлманите да си тръгнат." На пленниците били задавани въпроси за исляма. Ако те не могли да отговорят, били разстрелвани.

В Сирия, християните са подложени на атаки от ислямистки бунтовници и заплаха от изчезване, ако Башар Асад бъде свален от власт. Този месец бунтовниците превзеха историческия християнски град Маалула, където много от жителите говорят арамейски, езикът на Иисус Христос. АФП съобщи, че жителка на Маалула се обадила по споя мобилен телефон на годеника си и член на свободната сирийска армия й казал, че те са му дали шанс да приеме исляма и той отказал. И заради това са му прерязали гърлото.

Нина Ший, международен адвокат по правата на човека и експерт по религиозните преследвания, свидетелства през 2011 г. пред Конгреса на САЩ за съдбата на иракските християни, две трети от които са изчезнали от страната. Те или са били убити или са избягали от страх за живота си. Ший казва: "През август 2004 ... пет църкви бяха бомбардирани в Багдад и Мосул. На един и същи ден през юли 2009 г., седемте църкви бяха бомбардирани в Багдад ... архиепископа на Мосул, бе отвлечен и убит в началото на 2008. A автобусен конвой от студенти-християни бе жестоко нападнат. Християните ... са изнасилвани, измъчвани, отвличани, обезглавявани, и прогонвани от домовете си ... "

Лела Гилбърт (американски журналист, живяла 6 години в Израел) е автор на книгата „Хората на съботата, хората на неделята”, в която описва в детайли експулсирането на 850 000 евреи, които са избягали или са били принудени да напуснат мюсюлманските страни в средата на 20 век. Заглавието на книгата идва от ислямисткия лозунг ,"Първо хората на съботата, после хората на неделята", което означава "първо избиваме евреите, след това избиваме християните". Гилбърт написа наскоро, че еврейските й приятели и съседи в Израел "са шокирани, но не съвсем изненадани" от нападенията срещу християните в Близкия изток". Те са по-скоро озадачени, обаче, от това, което изглежда, че е липса на страх, действие, или застъпничество от страна на западните християни".

Така, както се очаква да постъпят. Това е необяснимо. Американските християни са напълно способни да се организират, когато има проблеми, които ги засягат пряко. Но религиозното преследване изглежда не е грабнало вниманието им, независимо от медийното отразяване на зверствата срещу християни и други религиозни малцинства в Близкия изток .

Не е изненада, че евреите най-добре разбират сериозността на положението. През декември 2011 г. британският главен равин, Джонатан Чували, каза по адрес на Британския парламент: "Следя съдбата на християните в Близкия изток от години, ужасен съм от това, което се случва, изненадан и отчаян ... че не е достатъчно известно на хората". "Мартин Лутър Кинг казваше: "В края на краищата, ние ще си спомняме не думите на нашите врагове, а мълчанието на нашите приятели". Ето защо почувствах, че не може да се мълчи днес. "

И все пак такова множество западни християни са мълчаливи. През януари преподобният Франк Улоф написа писмо до 300 католически и протестантски лидери оплаквайки се от липсата на ангажираност. „Можете ли, като лидер във Вашата църква, да помогнете? " пише той. " Боли ли ви от тези преследвания? Ще използвате ли Вашата сфера на влияние, за да повишите значението на този въпрос, било то чрез проповед, писмено или интервю по медиите ? "

Улф и конгресменът Анна Ешо работят за създаване на законодателство през миналата година за създаване на специален пратеник на Държавния департамент, който да се застъпва за религиозните малцинства в Близкия изток и Южния централен регион на Азия. Техният проект е минал в Камарата с всеобщо одобрение, но е умрял в Сената. Законопроектът е подаден за обсъждане отново през януари и отново мина лесно в долната камара. Сега отлежава в Сената. Според сенатор Рой Блънт, един от предложилите законопроекта, не е определена дата, за да бъде той разгледан.

Улф се оплаква шумно от липсата на внимание от страна на Държавния департамент по отношение на религиозното преследване, но кой го чува? Когато американските лидери се срещнат със саудитското правителство, къде са обществените протести срещу саудитците за разпалване на омраза към християните, евреите и дори мюсюлманските малцинства чрез своите пропагандни брошури и учебници? По време на дебата относно Сирия, защо съдбата на християните и другите религиозни малцинства е почти напълно игнорирана?

В писмото си предизвиквайки американски религиозни лидери, Улф цитира лютеранския пастор Дитрих Бонхофер, който е бил екзекутиран за усилията си срещу нацистката съпротива: "Тишина в лицето на злото е зло само по себе си. Да не говориш, значи да говориш (противното). Да не действаш, значи да действаш (във вреда). "

Тези думи доста добре обобщават всичко, което се случва днес.
Какво мислите за прочетеното?




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13769417
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930