Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2013 14:01 - Иван Ночев – българската следа в кацането на луната
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 641 Коментари: 0 Гласове:
0



Иван Ночев – българската следа в кацането на луната

Публикувано от bulgarianhistory на 17/10/2012 в Успехите на България

http://www.bulgarianhistory.org/ivan-nochev/

“Успехите на България” е рубрика, в която ще ви представяме постиженията на онези наши сънародници, които чрез силата на своя гений са достигнали висините на световния успех. Много от тях по един или друг начин са останали в сянката на историческите събития и са останали забравени от днешното модерно общество, но ние ще се постараем да поправим тази грешка.
Българското присъствие в сферата на международната космонавтика е много силно усезаемо. България е една от малкото държави в света, които са изпратили повече от един свой гражданин в космоса. Макар и това само по себе си да е достатъчен аргумент в полза на българския принос към световното космическо дело, родната ни история далеч не е бедна и на имена, работили зад колисите на интерпланетарните мисии. Тези имена често не стигат до ушите на широката публика и за тях се знае значително по-малко, отколкото за големите Георги Иванов и Александър Александров например, но трудът на тези хора е от не по-малко значение за научното развитие. Това са хора, работещи в различни сфери като астрономия, инженерство и хранителна промишленост и ние смятаме, че всеки един от тях заслужава своето място в историята, затова ще ви разкажем за един велик учен, чието откритие е направило възможно кацането на Луната. Да, познахте, той е българин!

Иван Ночев е роден на 23 септември 1916г. в град Карлово. Още от малък той започва да се увлича по техниката и това предначертава неговия жизнен път. След като завършва механо-техническото училище и изкарва кратък стаж в завод Арсенал, постъпва на работа в Държавната аеропланна работилница в Божурище. През 1942г. заедно с други авиотехници изкарва специализация в Германия и е приет за студент в столицата Берлин. През 1944г. след кратък престой в България Иван Ночев продължава да учи в Прага и Виена, където успешно защитава докторантура. За кратко работи в чужбина, след което отново се връща в родината.

   През 1951г., поради естеството на    политическата обстановка в България той заминава за Канада, а през 1956 се насочва към Съединените щати. Там постъпва на работа за аерокосмическия гигант Дженерал Дайнамикс Корпорейшън. През 1962г. придобива американско гражданство и учредява собствена фирма – Лансиа (Lancea).

Ночев е бил силно ценен в Щатите. Негови трудове се изучават в американските колежи, а за негови лични приятели са смятани Бари Голдуостър, Роналд Рейгън и други големи личности в историята на Новия свят. Въпреки това неговото най-голямо постижение в областта      на науката остават реактивните двигатели, изработени за модула „Орел”, с който Нийл Армстронг и Бъз Олдрин осъществяват успешно и плавно кацане на Луната. Освен това подсигуряват успешното им завръщане и скачване с очакващия ги в окололунна орбита космически кораб. След рухването на „Желязната завеса” през 1989г. Иван Ночев прави планове да се върне в родината си – България. Той обаче заболява тежко и през 1991г. среща смъртта си в Сан Диего. Като свидетелство за високия статут, с който Ночев се е ползвал сред американския елит, можем да споменем впечатляващия факт, че на неговото погребението присъстват трима американски президенти – Джими Картър, Роналд Рейгън и Джордж. Х.У. Буш. Иван Ночев определено е един надарен човек, постигнал признание, уважение и успехи благодарение на усърдния си труд – един достоен пример за подражание!




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13770563
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930