Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2013 01:29 - Извънбиблейски доказателства за съществуването на Исус Христос
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 879 Коментари: 0 Гласове:
2



Извънбиблейски доказателства за съществуването на Исус Христос
 Filed under: История — Leave a comment

http://preacheroflife.wordpress.com/2013/05/14/извънбиблейски-доказателства-за-същ/

May 14, 2013

                            Тацит
 * “Нерон, за да опровергае слуховете, изнамери виновни и предаде на жестоки мъчения онези, които си навлякоха всеобща ненавист и които тълпата наричаше християни … Христос, от чието име произхожда това название, е екзекутиран от прокуратора Понтий Пилат по времето на Тиберий. Навреме подтиснато, това зловредно суеверие е започнало отново да се проявява не само в Юдея, откъдето е тръгнало тази отрова, но и в Рим.”  (Тацит пише за запалването на Рим от Нерон през 64 г.)

* “Те твърдят, че цялата им вина или заблуждение се състои в това, че имат обичай да се събират в определен ден, да пеят различни химни, посветени на Христос като Бог, а също така произнасят клетви … никого да не мамят, да не крадат, да не изменят на съпругите си, да не лъжат…” (Тацит пише за живота на християните)

Информация за Тацит

Публий Корнелий Та̀цит (или Гай) (на латински: Publius Cornelius Tacitus, Gaius; * 56; † ок. 117) е известен римски историк и политик. Оцелелите откъси от неговите произведения „Диалог“ и „Анали“ проследяват управлението на тримата римски императори Тиберий, Клавдий и Нерон, както и на императорите управлявали в годината на четиримата императори. Заедно с изгубените части, тези произведения описват историята на Римската империя от смъртта на нейния основател Август през 14 г. до смъртта на император Домициан през 96 г.

Тацит вероятно е роден в южна Галия в знатно семейство. Образованието, което получава, е обичайно за човек, имащ намерение да се посвети на държавна служба. Първото му назначение е при Веспасиан. След това е квестор, претор (през 88 г., е в комисията от чиновници, отговарящи за провеждането на Стогодишните игри в чест на основаването на града), и през 97 г. е консул в Рим. Вероятно е управлявал малка провинция в периода от 89 г. до 93 г., а в периода 112 – 113 г. е заемал по-отговорния пост на проконсул на провинция Азия. Тацит е смятан за един от най-видните римски юристи.”  Източник: https://bg.wikipedia.org

    Светоний
 * “Наказани са християните, привърженици на ново зловредно суеверие”
 * “Юдейте, които, подстрекавани от Христос, са пораждали смутове, той изгони от Рим” (става дума за изгонването на християните от имп. Клавдий от Рим)

Информация за Светоний

“Гай Светоний Транквил (на латински: Gaius Suetonius Tranquillus), известен още само като Светоний (Suetonius), е древноримски историк.

Светоний е бил администратор и работил за император Адриан като писар. Най-известен е като авторът на Дванадесетте цезари (De vita Caesarum) — история на римските водачи, от която черпят информация много изследователи на древния Рим. Тя се смята от мнозина за безпристрастен източник на информация — поне дотолкова, колкото един историк в древността би могъл да бъде обективен.

Светоний говори за „Chrestut“, което  се отнася за Христос.” Източник: https://bg.wikipedia.org

     Йосиф Флавий
 * “… Яков, брат на Исуса, на тъй наречения Христос”
 * “В това време живял Исус, човек мъдър, ако въобще той може да бъде наречен човек. Той извършвал чудесни дела и бил учител на хората, които жадно възприемали истината. Той привлякъл към себе си много юдеи и много елини. Той бил месия. И когато Пилат, по обвинение от нашите първи лица, го осъдили на разпятие, тези, които от самото начало го възлюбили, му останали верни. На третия ден той им се явил отново жив, както за това и за много други негови чудни деяния са предизвестили боговдъхновени пророци. И християнският род, който е получил от Него своето име, съществува и до днес”

  Информация за Йосиф Флавий

“Йосиф Флавий или Yossefu ben Matityahou /Йосиф син на Матей/ е античен еврейски историк и писател. Автор е на “История на юдейската война“, както и на “Юдейски древности“, “Срещу Апион“, ” Автобиография”. От двата му първи труда се черпи информация за историята на източните римски провинции и особено от втория, където се споменава Иисус (според някои изследователи това е по-късна чужда интерполация).

Роден е в Йерусалим в заможно семейство на свещеник. Майка му е от знатния род на Хасмонеите – Макавеите. На 19-годишна възраст се присъединява към фарисеите и става влиятелен човек в Юдея. Около 64 година е изпратен в Рим, да се измоли от Нерон освобождаването на няколко знатни евреи. Тогава е арестуван от Нерон, но по-късно е освободен по молба на Попея Сабина, съпруга на императора. През 66 година Йосиф Флавий участва във въстанието на юдеите срещу Рим. Пленен е, но след 2 години е помилван от Веспасиан след като му предсказва, че ще стане император, за което получава римско гражданство, заедно с фамилията Флавий. Поради това се казва Йосиф Флавии. Ползва се и от покровителството на император Тит, получавайки от него пенсия, а от името на римския народ и къща, бивша резиденция на Веспасиан.

Йосиф Флавий е отличен познавач на религията и културата на своя народ. Заради компетентните му исторически проучвания многократно е цитиран от сериозни историци като Дион Касий, Порфирий, Евсевий Кесарийски и Ориген. Според Евсевий Кесарийски (“Църковно история, III, 9,2) в Рим е издигната статуя на Йосиф Флавий. Умира по времето на император Траян – около 101 година.” Източник: https://bg.wikipedia.org



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13761756
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930