Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2013 13:46 - Полк. Иван Бояджиев: „Ал Кайда“ вече е тук
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 440 Коментари: 0 Гласове:
0



Полк. Иван Бояджиев: „Ал Кайда“ вече е тук
 17.09.2013  08:04    10    20085   

http://www.vsekiden.com/140467
 
Автор: Vsekiden.com
Всички емигранти да минават през полиграф, ЕС да ни плати издръжката им
 


Бежанската вълна и проблемите, с които се сблъсква България покрай конфликта в Сирия, ни накара да потърсим мнението на експерта по сигурността и антитероризма в Столичната община полк. Иван Бояджиев. Той има 35 г. трудов стаж като служител на МВР. Като специалист е участвал в разследването на някои от най-тежките терористични нападения в България, сред които е бомбеният атентат при гара Буново на 9 март 1985 г. Година по-рано създава специалната служба за откриване и обезвреждане на самоделни взривни устройства. Между 1995 и 1997 г. е главен секретар на МВР. През 2008 г. кметът на София Бойко Борисов го кани за експерт по сигурността и превенция на тероризма към общината.



Полк. Бояджиев, страната ни готова ли е за бежанската вълна от Близкия изток, която вече залива южната ни граница?



България в момента започва да се задъхва от прилива на бежанци. Едно е да си готов да приемеш 400-500 души, друго е да дойдат хиляди. Задъхваме се главно по финансови причини - парите ни са малко, ние сме бедна страна. ЕС си прави оглушки и не дава никакви пари. Дори еврокомисарят Кристалина Георгиева каза, че ще трябва сами да се справим. Аз обаче не знам как ще стане това при нашата въпиюща бедност?! Тук България не е виновна. Отговорност носят онези в ЕС, които изсипват пари в Гърция например, а на нас отказват да помогнат. А на България са й нужни много средства, тъй като няма къде да настаним бежанците. Това е тълпа, която става безконтролна, затворена в тясно пространство. Не може бежанският лагер в столичния кв. „Овча купел" да е направен за 320 души, а в момента да има 700 бежанци. Те спят по тревата, въргалят се насам-натам, ходят по нужда покрай оградата, няма ограда между съседното училище, където се обучават стотици деца от 1 до 12 клас. Емигрантите ходят навсякъде, пълно е с такива свободни електрони.



Някои от тях дори са на квартира в квартала, в бл. 29 на „Овча купел" 2 например има няколко семейства.



Значи имат пари. Откъде имат пари, това е интересна тема. Избягали са от Сирия, живели са в палаткови лагери в Турция и изведнъж у нас имат много пари?! Сигурен съм, че „старите сирийци", които живеят у нас от десетилетия, помагат на свои близки и роднини, но не всички имат такова рамо. Но съм възмутен от писания във вестниците, че ще загубим своето светло бъдеще без сирийските бежанци. Едва ли без тях България ще свърши, защото сме намалявали демографски. Извинявайте, но не съм съгласен да живея в сирийска държава. Българин съм и искам да бъда в България. Имаме си достатъчно хора от друг произход. Сирийците били полезни, защото щели да работят в земеделието? Досега няма такъв случай, ще ги видиш по пазарите да въртят търговия, по автокъщите, където избират мощни автомобили, които да препродадат в родината си, но на полето ги няма.



Обикновено обаче у нас идват семейства с много деца.



Това е много тежък проблем. Тези деца не са имунизирани, не са възпитани в нашите традиции. Какво ще ги правим, когато се смесят с нашите деца? Ами нали им трябват и детски градини? А дано сте наясно, че в София 8500 деца посещават забавачки, но на опашката чакат още 14 хиляди. Става нещо страшно. Но ние не можем да ги спрем на границата, а и не бива да им откажем гостоприемството си. Но гостоприемството ни е малко като народната мъдрост „на гол тумбак - чифте пищови". Един сириец ни струва 1110 лева на месец, плюс задължителните 65 лева джобни. Това дори им било малко, защото плачат, че са гладни, бунтуват се. Но могат да живеят на квартири и да купуват джипове? Разходете се до лагера в „Овча купел", за да видите, че всички имат таблети и модерни джиесеми. След това погледнете в съседното училище, да видите как са облечени нашите деца и какви телефони имат. Невероятно е да отделяме от залъка си за издръжката им. Ние дори нямаме този залък. Затова трябва Европейският съюз да се намеси в най-скоро време и да бъде така любезен да плати поразиите, като финансира приема на бежанци у нас. Някои ме убеждават, че емигрантите, които получат документи за бежанци, щели да се махнат от България. Ама къде ще отидат? Лошото е, че в ЕС никой няма да ги приеме. Там нелегално не могат да отидат. Тук се получава „параграф 22" - не могат без такъв документ, а искат да заминат. Значи остават у нас и ние ще продължим да ги издържаме. Междувременно те ще си работят тайничко, в столичен сервиз за смяна на ауспуси например постоянно се въртят само сирийци, не можеш да им хванеш края.



Има един проблем, който е особено болезнен. Възможно ли е някои емигранти, промъкнали се покрай масата пострадали, да са вносители на тероризъм?



Не мога да не приветствам страната ни, че приема тези нещастни хора. Но като гледам какви влизат в България, има и не толкова нещастни. Освен това има данни, че на 100 души поне 1 е член на „Ал Кайда". А ние нямаме възможност да разкрием цялата истина, защото бежанците бързат с проверката, която по принцип трябва да продължава поне 6 месеца. Но те се бунтуват, че сме мотаели даването на бежански статут. Ами как да стане по-бързо? Те трябва да се подлагат дори на полиграф, но това не се прави. А е нужно, за да се отделят елементите, носители на вражески за нас идеи. Има и нещо друго. Бежанците са изкарали известно време в Турция, някои от тях явно са минали и през външното разузнаване МИТ, защото има случаи на преминали цялата територия на Турция и пресекли нашата граница безпрепятствено. Докато други ги задържат по палаткови лагери, като им писне на властите, пуснат ги към България с увещанието, че тук ще намерят работа, пари, добър живот. Като дойдат тук обаче, се сблъскват със съвсем различна реалност. Смятам, че ни чакат неприятни истории с онези от бежанците, които изповядват крайни ислямистки идеи и са обучени в „Ал Кайда".



Как службите могат да реагират?



Като се усили охраната на бежанските лагери. Да се изиска разрешително за напускане на района им, защото в момента всеки щъка където си поиска. Важно е да не се бърза с проверката на всеки един от тях - откъде идва, защо, какво е правил в страната си. Не трябва да се претупват въпреки недоволството на чужденците.



Обществото ни е разделено в отношението към тези хора - някои ги харесват, други недоволстват. Вие какво мислите като гражданин, не като експерт по антитероризъм?



Аз лично съм недоволен. 1 200 000 пенсионери преживяват месечно с до 200 лева, а за бежанците даваме 1165 лева. Ами тези хора нямат здравни осигуровки?! А 1 600 000 българи също не са осигурени, т.е. работещите ще плащат здравето и на чужденците. Затова без помощ от ЕС няма да се оправим. Така че не мога да съм доволен. Но от друга страна, съчувствам на тези хора, ясно е, че трябва да им помогнем, въпросът е това да стане по безболезнен за България начин.



   ЕТО И НЯКОИ КОМЕНТАРИ:

Г-н Веско Само да кажа,че докато англичаните се избиваха помежду си, страната им бе залята от пакистанци които си направиха анклави. Сега се обединяват от време на време някои от тях,но късно либе за китка.
преди 4 часа чрез мобилния · Харесвам · 2


Elena Vatashka Г-н Веско, добър пример. Биеха се от скука, много хора дори без да работят взимаха помощи с години, например миньорите и работниците от закритите мини от Тачър. Междувременно определени райони на Англия заприличаха на Близкия изток. От друга страна, та...Вижте още
преди 4 часа · Редактирано · Харесвам · 2


Слави Димитров За съжаление европейските лидери явно по нареждане заселват радикални ислямисти и всякакъв крими контингент от Африка в страните си .
преди 3 часа · Харесвам · 1


Петко Георгиев Убиваш БЪЛГАРЧЕ ставаш VIP .. Можем да спрем това !!



Тагове:   Ал Кайда,   в България,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13706373
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031