Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2013 20:29 - СИРИЙСКАТА АРМИЯ ОСВОБОДИ ХРИСТИЯНИТЕ - ЗАЛОЖНИЦИ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 522 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.09.2013 21:41



http://nreporter.info/сирийската-армия-освободи-християни/


Сирийската армия освободи християните, задържани като заложници от ислямистите в Маалюля
Дата: септември 12, 2013 В: Конфликта в Сирия, Свят

Кор.на ИТАР-ТАСС Дмитрий Зеленин

Сирийската армия отново си върна под свой контрол в сряда християнският град Маалюлия, разположен на 60 км. северно от Дамаск. Както съобщи днес ТВ-каналът „Ал-Маядин”, сирийските бойци са освободили всичките 15 заложници, заловени преди 5 дни в манастира „Св.Равноапастолна Фекла /ученичка на апостол Павел/”. Древната обител, разположена в подстъпите към планински каньон в околностите на градчето, се намира под защитата на правителствените сили, които вече контролират по-голямата част от Маалюля.

Прочистването на редица квартали от талибаните, е затруднено поради водения все още снайперски огън и тясното застрояване на сградите в града. Сирийските бойци, които преследват въоръжените муджахидини се стремят да не причиняват повреди на архитектурния облик на това уникално християнско ъгълче в Сирия, където местното население говори на западен диалект на арамейски език.

Талибаните от групировката „Джебхат ан-Нусра” удържат все още в ръцете си хотел „Ас-Сафир” на върха на близката планина. Те са го превърнали в своя база, на подстъпите към туристическия комплекс се водят тежки сражения. Според признания на сирийските военни, изпълнението на операцията по ликвидирането им е затруднено от планинския релеф на местността.

„Противникът използва пещери и укрития в планините и за да ги извадим от там ще ни потрябва помощта на специалните части” – каза един от сирийските командири.
 По сведения на местния кореспондентски пукт на „Ал-Ватан”, през изминалото денонощие сирийските бойци са ликвидирали в околностите на Ма’алюлия 8 муджахидини, а повече от 20 са били ранени.


Терористите, които проникнаха в града откъм планинския хребет Калямун се опитват да се укрепят в този район, за да държат под обстрел шосето Дамаск – Хомс, което минава на 3 км. от града. Събщения за сражения между сирийската армия и талибаните постъпват и от съседните населени места: Джейруда, Серхи и фермите Рас-ел-Айн.


Крупен плацдарм на уахабитите се запазва в Набака, на 80 км. от Дамаск, по който авиацията нанася въздушни удари.

Превод: Българска Лига за Защита


                жжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжж

Сирийските бунтовници се оттеглиха от Маалюля
 
http://dveri.bg/xykc8
User Rating:  / 15
PoorBest
 Сряда, 11 Септември 2013 11:06
 Автор: Двери

Силите на сирийската опозиция обявиха, че се оттеглят от християнското село Маалюля. Това съобщи техен представител във видеозапис, публикуван в интернет. "Сирийската свободна армия заявява, че, за да се избегнат кръвопролитията и да се гарантира имуществото на жителите, Маалюля ще остане извън полето на военните действия между армията на опозицията и армията на режима", се казва в съобщението, цитирано от Интерфакс. Условие за оттеглянето на въстаническите военни групи е забрана за армията на Башар Асад и съюзниците й от народното опълчение да влизат в селото. Друг представител на сирийската опозиция, Ибрахим ал-Иделби, подчерта, че решението за оттеглянето касае и групировката "Фронт ан-Нусра", свързана с "Ал-Кайда". Той обвини правителствените войски в бомбадировка на селото, след като то беше превзето от въстаниците.

Маалюля беше превзето на 9 септември от бунтовнически отряди, оглавени от формированието "Фронт ан- Нусра". В селото се намират най-старите християнски храмове, а жителите му разговарят на почти изчезналия арамейски език, на който е говорил Иисус Христос.





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13712930
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031