Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2013 13:44 - Проф. Петър ИВАНОВ: България вече е погинала / ДА НЕ БЪДЕ!!! /
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 703 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.09.2013 22:08


Проф. Петър ИВАНОВ: България вече е погинала

Интервю на Мариела БАЛЕВА със социалния психолог за демографската катастрофа и за изгубените християнски ценности10 Януари 2013 15:35    

http://pressadaily.bg/publication/8464-Проф.-Петър-ИВАНОВ:-България-вече-е-погинала

Снимка: ПресаСоциалният психолог проф. д-р Петър Иванов е роден и живее в Русе. Той е един от основателите и пръв ръководител на катедра „Психология“ във ВТУ „Св. Кирил и Методий“ и във Варненския свободен университет. Зам.-председател е на Центъра за демографска политика. Автор е на много книги и учебници, научни статии, издадени у нас и в чужбина. Ръководител на около 30 национални изследвания и проекти.


-Проф. Иванов, от Центъра за демографска политика твърдите, че България е пред демографска катастрофа. Кое ви дава повод за такава стряскаща констатация?

 -Демографският въпрос е най-укриваната и най-премълчавана татема. Зловещата истина гласи: „Българите изчезват от лицето на земята. В обозримо бъдеще те, първо, ще са екзотично малцинство в собствената си държава, а после въобще няма да има българи.“ За това говорят отдавнашни и по-скорошни изследвания и анализи на наши статистици и демографи. За това говорят и последните данни на уважавани международни институции по отношение на демографията.

-Посочете данни, които да доказват тезата ви, че се топим като държава, че изчезваме като нация с всеки изминал ден.

 -Данните не са на нашия Център за демографска политика, а на уважавани международни институции, както и на Националния статистически институт (НСИ) и други казионни институции - Агенцията по заетостта, здравното и просветното министерство. Нима могат да се поставят под съмнение проучвания на  американското ЦРУ, на Евростат, на Световната банка, Photius Coutsoukis или „Нешънъл джиографик“? Те заслужават доверие. Броят на българското население падна под седем милиона. С това се връщаме 65 години назад. През 1947 г. България е на първо място в света по скорост на намаляване на населението. Според прогнозите на Световната банка, установила възможност за +54% общо увеличаване на населението на планетата за периода 2000-2050 г., за същия период българското население ще спадне с минус 43%, и през 2050 г. ще бъде едва 4 531 000 души.

-Извинете, но ще подложа на съмнение това число минус 4,5 милиона за България през 2050-а. Как точно е направена  тази сметка?

 -Да, числото е стряскащо, но това е жестоката истина. Сметката не е трудна. В края на 2012 г. населението на България е седем милиона. Според проучване НСИ твърди, че за десет години населението на България е намаляло някъде около 7,6%. Приблизително колкото казва и ЦРУ - 7,9%. Това прави около 56-60 хиляди души на година. За десет години цифрата става 600 хиляди, а за 40, т.е. до 2050 г. - вече ще бъдат 2,4 млн. души по-малко. Извадете ги от седем милиона и ще получите стряскащата цифра - малко над 4 милиона и половина.

-Пак ли политиците ще виним за ужасяващата перспектива? Имаха ли те през годините след промените национална кауза по този проблем?

 -Боже, каква обща национална кауза имат тези хора от 20 години насам?! Първо, правителствата, които дойдоха след 1989 г., бяха съставени и от доста невежи хора. Някои от тях даже не са и българи. Знаете ли, че в Берлинския договор като точка първа е било записано: правителството на България трябва да бъде съставено от християни. Някои от тези хора не са християни. Колкото и да е еретично, но мисля, че тези хора навярно не са имали интерес да защитават доброто на България. Иначе не мога да си обясня всичко станало у нас след промените - разрухата на селското стопанство, на индустрията, на образованието, на здравеопазването. Погледнете какво стана с Черноморието, с дюните... Та това са тежки престъпления от национален характер!

-Звучи като „България е една разрушена държава“. Много е тъжно...

 -За съжаление това е истината и тя не е ваша или наша, а на авторитетното списание „Икономист“. Цитирам ви какво казва то: „България е най-тъжното място в света.“ По усещането на човек за благоденствие ние сме на 240-о място от 250 страни. Нещастната част от населението ни е 36%.

-Е, българите по принцип сме повече песимисти, отколкото оптимисти...

 -Не съм съгласен. След Освобождението, в началото на XX век, тръгваме стремително към Европа. Доколкото си спомням, през 1937-а дори сме били в десетката на най-проспериращите страни на континента. Погледнете всички хубави неща, които са станали - железопътната мрежа, сградите в София, в Русе, паметниците... Населението на България е било оптимистично настроено към бъдещето си. Но работата се обърква 1944 година. Сега показателите ни, за съжаление, са като на страна от Третия свят. Нашият център само преди дни реализира проект на ТОП 10 на най-печалните демографски събития за 2012 година.

-Какво ни пречи да сме като другите - политиката на управляващите или манталитетът на българина?

 -Дълбокото ми убеждение е, че ни пречи деформацията на националната психика на българите след петвековното турско робство, то е променило съзнанието ни. Пречи ни и самата държавна уредба със законите си.

-Посочете пример.

 -Държавната ни уредба е такава, че не позволява да има богати и предприемчиви хора. В България няма нормата, която да дава право само на един, най-големия член от семейството, да наследи целия имот. Имотите се раздробяват и постепенно всички стават еднакво заможни, в смисъл бедни. Няма я средната класа и другите, да ги кажем едри земевладелци или индустриалци, които да вложат пари и да създават много работни места. Да, сега има богати, но те не са като братята Евлоги и Христо Георгиеви, като Минчо Палавеев и още много дарители патриоти.

-От картата на България изчезнаха доста села, обезлюдяването продължава.

 -В България има 183 села фантоми! НСИ сочи, че в тях не живее нито един човек! Заради политическата обагреност на подобни изследвания според мен те са и повече. Ако се вгледате във факта, че 1262 селища (24% от всичките 5329 населени места) са с население от 10 и малко повече от тях – до 99 души, това означава че след 10-20 години те също ще изчезнат, понеже всичките им жители са възрастни.

-В колко места в страната етническите българи са по-малко?

 -По официални данни в 26% от всички населени места в страната, това са 1398 селища, етническите българи са малцинство сред турци, роми и др. И тази тенденция се усилва. След години ромите ще станат най-много и това не е новина.

-Но НСИ твърди, че населението от ромски произход е намаляло с 14% за десет години?

 -Не знам как да нарека това - смешно, тъжно или абсурдно. Когато се твърди това, означава, че майките от този етнос раждат средно по по-малко от две деца. На кого да вярваме - на очите си ли, или на НСИ? Та самият статистически институт има изследване, в което се казва, че само един процент от жените от българския етнос  имат по три или повече деца, докато при ромите данните сочат, че 35-6% ???са тези, които имат над четири деца. Как тогава този етнос е намалял, невъзможно е.

-Какви мерки трябва да се вземат, за да не се случи този демографски апокалипсис, за който говорите? Или сме закъснели?

 -Държавата ни е погинала. Трябват крути, много крути мерки. С национална програма, ангажираност на всички сектори - в сферата на образованието, на социалните дейности, ако щете и в сферата на контролиране на раждаемостта, на здравеопазването. Но е късно, много късно. Държава, която има такъв отрицателен прираст, на първо място в света, тя вече е смазана. Унижена от политиците си, които виждат - да, виждат! - но не чуват.

-От години се говори за интеграция на ромите, на другите етноси, но резултатът е нулев, толкова много пари се похарчиха за това.

 -Т.нар. интеграция я наричам тъп термин. За нея са похарчени стотици милиони, а някой да е виждал интегриран ром? Е, има някои изключения. Но тя не се получава, защото е свързана със социално-икономическия статут на човек. У нас текат много опасни етнодеформационни процеси, но никой не се интересува от тях.

-Какво имате предвид?

 -Погубва се културната идентичност на българите. С начина си на живот ние ставаме повече роми. Вместо ромите да възприемат българските и християнските ценности, ние станахме по-тарикати от тях! Загърбихме отколешни православни добродетели. Защо? Може би ни е по-лесно...

-Но тези негативни характеристики, които посочихте, все от ромите ли идват?

 -В периода, когато българинът не е бил атеист, а дълбоко вярващ човек, тарикатството, кражбата, измамата и лъжата не са били сред нашите ценности. Българите днес са бездушни, безропотни и наистина нещастни. Безотговорни в много отношения, и дори към собствения си живот. Освен влиянието на ромите ние се и турцизирахме. Влезте в която и да е книжарница и ще видите колко турски книги има преведени. За сериалите на съседите ни по най-големите телевизии да не говорим. Освен това погледнете в интернет колко турски имена са предпочитани за новоредените. Натиснете на името Инджи и ще видите за какво говоря. Ако си затваряме очите, просто ще изчезнем.

-Не казахте нищо позитивно. Няма ли по-добра новина, прекалено черноглед е разговорът ни.

 -Не го казвам, за да стряскам. Казвам го, за да си отворим очите и да действаме. Няма време! Знаете ли, че след години, може би две-три десетилетия - тогава, когато ромите ще са мнозинство в България, е логично да има не само президент, но и председател на Народното събрание, който да е ром. Това никак не е невъзможно, щом САЩ имат афроамериканец за президент.
ТОП 10 на най-печалните демографски събития у нас за 2012 г.

 1. Българското население намаля под 7 милиона.

 2. Броят на новородените бебета е спаднал за последните две години със 17,%%.???

 3. По смъртност на населението (14,32%) България зае първо място в Европа.

 4. Вече има 183 напълно обезлюдени села фантоми.

 5. В 1398 градове и села (26,2% от всички селища) етническите българи вече са малцинство.

 6. България е европейски шампион по безработица (официална 11%, реална 25%).

 7. Разходите от бюджета за издръжка на ромите станаха 3,2 млрд. лв.

 8. Нарастват социалните конфликти - блокадите, масовите протести са с 21% повече от 2011 г.

 9. По благополучие падаме на 140 място, между Чад и Сенегал, от 155 страни.

 10. Намалява интелигентността на нацията ни, вече сме на 47-о място.


(в. Преса, печатно издание, брой от 360 от 10 януари 2013)


Тагове:   България,   българите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13745823
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930