Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2013 16:00 - Агент на ДС и довереник на Доган мълчи 70 дни по сигнал за 2 млрд. кражби от АЕЦ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 432 Коментари: 0 Гласове:
1



Агент на ДС и довереник на Доган мълчи 70 дни по сигнал за 2 млрд. кражби от АЕЦ
сеп. 07 Интересни Новини no comments Прочетена 121 пъти
 
http://www.silnabulgaria.com/агент-на-дс-и-довереник-на-доган-мълчи-70/


По неясни причини за седем години цената на свежото гориво е скочило над пет пъти

Втори месец търпеливо ядреният физик Георги Котев, който в продължение над 17 години е бил главен експерт „Реакторно-физични анализи” в АЕЦ „Козлодуй” чака отговор на изпратена от него жалба до парламента за огромни кражби и злоупотреби за милиони от атомната централа. Това потвърди той пред  Faktor.bg.

Нещо повече, шефът на комисията по енергетика в парламента Рамадан Аталай публично, от ефира на БНР  на 30 юни се ангажира да покани Котев за разговор и обсъждане на документи, показващи престъпления, свързани с ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй” . Но обещанието му остана в актива от лъжи на управляващата тройна коалиция и правителството на Орешарски.

„Представил съм откъси от финансово-счетоводни отчети на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД, за периода 2006-та – 2012-та години, показващи разходите за свежо ядрено гориво, съответно за всеки период:

2006 г. – 51 271 000 лв.;

2007 г. – 97 804 000 лв.;

2008 г. – около 190 000 000 лв.;

2009 г. – 207 898 000 лв.;

2010 г. – 231 725 000 лв.;

2011 г. – 222 459 000 лв.;

2012 г. – 262 043 946 лв.

Ясно се вижда, че за седем години сумите са нараснали над пет пъти, като производството на ел. енергия от централата се е свило особено през последните две години. На световните пазари цената на свежото гориво не се е покачила драстично през визирания период, с изключение на 2008 г. когато има кратък пик, но след това отново спада. Няма яснота и прозрачност защо при нас този разход е достигнал такива гигантски стойности”, коментира пред Faktor.bg експертът. Според него дори и у най-непредубедения остава усещането, че огромните необосновани разлики в цените потъват в нечии джобове. По сметки на Георги Котев за посочения период кражбата от АЕЦ от гориво надхвърля 2 млрд. лв. Той защитава тезата, че за получаваното експериментално ядрено говори България даже не трябва да плаща, но всъщност всяка следваща доставка е с нови скачащи цени.

В сигнала си до парламента Котев е посочил и части от два документа до екс-министър г-н Петър Димитров, от 2008 г., от които става ясно, че от централата са изчезнали и 6 (шест) ядрено-горивни касети. Общата маса на ядрения материал в тях е около 3 тона, посочва още експертът.

Той няма реално обяснение защо новото управляващо мнозинство, което непрекъснато проповядва откритост и прозрачност и се е уж захванало да изчисти далаверите в енергетиката отказва упорито да се занимава с парливата тема и я подминава.

„Ясно е, че нямат желание да разследват престъпления за милиарди, но щедро обещават на гражданите сметките им за ток да паднат. Министър  Драгомир Стойнев по решение на депутатите от 5 септември трябва до 9 месеца да е готов с новата енергийна стратегия, но едва ли някой в България вярва, че това правителство ще се задържи още цели 9 месеца”, коментира Котев.

В края на юли Георги Котев опитал да получи информация от парламента, дали има движение по неговия сигнал, но по телефона служителка от Комисията по енергетика Костадинка Тодорова го уверила, че се е запознала с предоставените от документи, но било много трудно за неспециалист да се ориентира в тях.

„Изразих несъгласие с това нейно твърдение, защото не виждам абсолютно нищо сложно, но служителката Тодорова започна да „дриблира по тъч линията”, като акцентът на пируетите и беше прекомерно натоварения график на г-н Аталай. Изразих учудване дали в графика на г-н Аталай фигурират ангажименти на стойност няколко милиарда лева откраднати от избирателите му, но г-жа Тодорова не можа да ми отговори. Все пак накрая си записа телефона ми и обеща в най-скоро време да се обади, но 40 дни след този разговор няма ответна реакция”, обяснява ядреният физик.

Не случайно парламентарната комисия по енергетика е поверена в ръцете на „калинка” от ДПС – Рамадан Аталай. В случая е важно, че той е един от най-близките до Ахмед Доган и съвсем не без значение е съпричастността му към структурите на ДС. Въпреки това Аталай  координира интересите между енергийните лобита, а в парламента никой няма да му търси сметка за кражбата на над 2 млрд. лв. от АЕЦ. Наскоро Аталай се прочу, че е загубил чантичка със 102 хил. лв. джобни пари на бензиностанция до севлиевското село Ряховците. Медиите на властта пропуснаха край ушите си тази информация, а после се опитаха да омаловажат скандала, след като новината все пак проби в няколко интернет сайта.

Георги Котев е скептичен, че в момента в България има истинска политическа сила, която иска да се захване със злоупотребите в енергетиката, защото всички по някакъв начин са забъркани във финансовите игри с лобита от печелившия сектор.

„Нямам доверие на „Реформаторския блок”, че ще си мръдне пръста за спасяване на каквото е останало от отрасъл енергетика. По-скоро ги приемам като блъф, след като приеха в редиците си Трайчо Трайков – екс-министър на енергетиката, с решаващ принос за нейното сриване. Същият Трайков в медиите на енергийния играч Иво Прокопиев през декември 2010 г. обясняваше, че България има нужда от базова мощност като “Белене” и от ВЕИ, а списъкът му не само с „изцепки”, но и с деяния е много, много дълъг”, твърди Котев. Той изразява недоверие и към Мартин Димитров – доскорошен председател на енергийната комисия в 41-то НС.

„На два пъти отказа да постави на гласуване въпроса за моето изслушване в парламента, след подадени  искания и сигнали”, обяснява ядрения физик и коментира, че със съмнение прима и участието при реформаторите на Борислав Сандов – лидер на ПП „Зелените”.

„Той е активен участник в мероприятието по легитимиране на престъплението „стрес-тестове на АЕЦ” (измислено от ядрената мафия след трагедията във Фукушима), както у нас, така и в Европа, струвало над 100 000 000 евро, а също така участник и в преговорите с доскорошния шеф на АЕЦ „Козлодуй”, на условията при които  „Зелените” няма да препятства изграждането на 7-ми блок” обвинява Котев, който по време на служебния кабинет на Марин Райков бе член на обществения съвет по енергетика към икономическото министерство, излъчен от протестиращите граждани.

Скептичен, че държавата и политиците ще разкритията престъпленията в енергетиката Котев възкликва иронично: ”На който не му харесва истината да си чете августовските сметки за ток!”



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13765047
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930