Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2013 07:03 - "ЗА АЗБУКАТА И МИСИЯТА", КИНА КЪДРЕВА:
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 468 Коментари: 0 Гласове:
0



Бояна Иванова
Всеки носител на Българска кръв е длъжен да започне изучаването на Български език. Нашият език има най-високото 28 - мо вибрационно ниво на планетата. Българският език е езикът на Вселената !
 "ЗА АЗБУКАТА И МИСИЯТА", КИНА КЪДРЕВА:

 "...Колко от българите знаят, че притежаваме и пишем на най-съвършената азбука в света, в която има за всеки звук отделен знак.
 А даваме ли си сметка какво значи един народ да има собствена азбука, създадена за особеностите на неговия език - за всеки звук от неговия език, и какво значи неговата азбука да бъде възприета за писменост на други народи. Какъв неизмерим културен и духовен акт е това и какво е неговото значение и смисъл.
 За да осмислим тия факти, трябва да си припомним, че процесът на създаването на египетските йероглифи обема 1000 години. Че в цивилизацията на Двуречието писмеността се оформя за столетия. И че древните гърци пригаждат в продължение на векове финикийската азбучна система, за да може финикийското писмо да отговори на особеностите на гръцкия език.
 За разлика от всички тях, както заявява още Черноризец Храбър в гениалното си произведение “О ПИСМЕНЕХЬ” /”За буквите”/, нашата азбука е създадена от една определена личност - Константин-Кирил Философ - като съвършена звуково-знакова система на езика ни, в едно определено кратко време /855 г./ и за една определена цел - духовната българска самостоятелност и идентичност в християнския свят.
 Тоя забележителен акт и факт трябва да се знае и да се осмисли! И ако Черноризец Храбър в ІХ век издига своя мощен и горд глас с ясното съзнание за мястото, ролята и значението на българската азбука и нейния създател, ако изключителният учен - академик Дмитрий Лихачов нарича България от ІХ и Х век “Държава на духа”, защото в защитата на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата”, а Роман Якобсон - създателят на така модната семиотика, изгражда системата си, основавайки се на текстове на старата българска литература, то е позорно ние, българите, днес да не виждаме какво притежаваме. Да не го оценяваме. Да се лутаме в непознаване на блестящото си културно наследство. Да нямаме и понятие от духовните търсения и съизмерения както на старите, така и на съвременните си автори. И с понижено самочувствие да се самоотричаме и дори да предателстваме по отношение на себе си, на народа си и на езика си. Защото езикът не е страничен факт в една култура, а нейната първооснова..."




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13751627
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930