Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2013 21:37 - В египетския хаос християните са изоставени сами
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 505 Коментари: 0 Гласове:
1



В египетския хаос християните са изоставени сами
http://dveri.bg/xfa49
 
User Rating:  / 1
PoorBest
 Сряда, 21 Август 2013 16:08
 Автор: в. Дневник

Преди седмица католическият свещеник Аюб Юсеф шофира към църквата си в южния египетски град Делжа, когато получава обаждане от свой приятел, който му казва да обърне. Щом пристига в града, той открива 20 изгорени къщи. Древен манастир е опустошен и разграбен. Един от енориашите – 60-годишният Исканер Тус – е убит в хаоса, пише агенция Reuters.

Сега християните в Делжа живеят като затворници по домовете си. "Никой не излиза. Изобщо. Нито да си купи храна, нито лекарства, за нищо", казва Юсеф. Въпреки мирното съжителство векове наред заедно с мюсюлманите, днес християните копти са подложени на натиск. В южната провинция Миня, където е и град Делжа, са нападнати 20 църкви, много от които са изгорени напълно. В цялата страна има случаи на нападения срещу християни и техните домове. Този вид атаки се засилват след падането на президента ислямист Мохамед Морси от власт през юли.

"Мюсюлмански братя" твърдят, че нямат общо с нападенията срещу християните и обвиняват армията в очерняне на името им, за да оправдае смазването на поддръжниците на организацията. Говорителят на Братството Ахмед Ариф заяви, че въоръжените сили са изоставили охраната на църквите, които са били нападнати от "глупави момчета". Тези твърдения обаче нямат значение за коптите, коити си спомнят тъмните дни на ислямисткото въстание срещу държавата през 90-те години, когато загиват стотици християни, предимно в Южен Египет.

Всички четири стени на евангелистката църква в град Малауи продължават да димят дни наред, след като нападателите я запалват с коктейли "Молотов" и туби с бензин. Покривът се срутва. Млади мъже се опитват да я загасят с вода, а до тях техни връстници изграждат барикади, за да я защитят от още нападения. "Получава се нещо като война", казва местният журналист Раймон ел Рауи.

Епископът Макарий, лидер на православните (т. е. монофизитските - б. р.) копти в Миня, изброява нападенията срещу църкви, които датират от десетилетия. "Коптите винаги плащат сметката – във времето на Гамал Абдел Насер, в дните на Садат, по времето на Мубарак, след това военното управление, след това дните на Морси и след него", казва Макарий (говорител на Коптската църква - б. р).

След свалянето на Мубарак през 2011 г. радикалните ислямски духовници получават безпрецедентна свобода на словото по телевизията. Някои от тях открито обвиняват християните в ефир. От своя страна коптският патриарх Тавадрос (Теодор) II публично одобрява свалянето на Морси от власт. Той седи редом до либерални политици, мюсюлмански духовници и генерал Абдел Фатах ас Сиси, когато е обявен превратът. По думите на Макарий проблемите на християните са същите като на останалите египтяни – влошаваща се икономика и монополизирането на властта от страна на "Мюсюлмански братя".

"Отидохме на протеста като египтяни, а не като копти. Издигнахме знамена, а не кръстове. "Насилието в Миня започва почти веднага след свалянето на Морси и ескалира остро през изминалата седмица. 32-годишният работник във фотографско ателие Мартин Уаги казва, че е видял четирима брадати мъже в дълги роби, които са пристигнали с мотоциклети и са подпалили католическа църква с коктейли "Молотов". Те също така са стреляли по нея с автоматично оръжие.

"Не знаем какво да правим сега. Нямаме оръжие. Ако имахме оръжие, щяхме да се справим с това", казва Уаги. Не е ясно, кой точно стои зад нападенията, но хората цитират речите като тази на ислямския духовник Сафуат Хигази, които заявява по време на протест на "Мюсюлмански братя", че повечето протестиращи срещу Морси са християни.

Властите обаче засега не помагат на християните. Когато е запалена евангелистката църква в Миня, нито полицията, нито пожарната идват на помощ. Католическият свещеник Юсеф също така си спомня подобната липса на ангажираност от миналия месец, когато апартаментът му в Делжа е подпален. "Очакваме, че могат да ни убият всеки един момент", казва той.

На снимката: Подпалена евангелистка църква в Египет.





Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13768885
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930