Постинг
05.08.2013 13:18 -
Кои зеленчуци не трябва да се пържат?
Вижте кои зеленчуци са изключително вредни, ако ги пържите
http://doctorbg.net/koi-zelenchuci-ne-tryabva-da-se-parjat/
При топлинна обработка на високи температури някои зеленчуци стават опасни за здравето. Колкото и странно да звучи това, то, твърдят от Института по обществено хранене в Щатите, определени зеленчуци при пържене в мазнина отделят изключително вредното съединение акриламид. Това съединение води до проблеми в нервната система и освен това е доказано, че е канцерогенно и предизвиква рак. Според американските учени, по-добре е като цяло зеленчуците да не се пържат, а да се варят, но дори и ако случайно решите да преминете към високотермичната обработка, то задължително не трябва да използвате следните зеленчуци: лук, тиквички, чесън и зелени люти чушки. Също толкова вредни са и патладжанът и кервизът. С малко по-леко отделяне на акриламид при пържене са броколите, зелето и доматите. Дори и при ниски дози, акриламидът може да се натрупва в тъканите и ефектът му да се акумулира с времето.
http://doctorbg.net/koi-zelenchuci-ne-tryabva-da-se-parjat/
При топлинна обработка на високи температури някои зеленчуци стават опасни за здравето. Колкото и странно да звучи това, то, твърдят от Института по обществено хранене в Щатите, определени зеленчуци при пържене в мазнина отделят изключително вредното съединение акриламид. Това съединение води до проблеми в нервната система и освен това е доказано, че е канцерогенно и предизвиква рак. Според американските учени, по-добре е като цяло зеленчуците да не се пържат, а да се варят, но дори и ако случайно решите да преминете към високотермичната обработка, то задължително не трябва да използвате следните зеленчуци: лук, тиквички, чесън и зелени люти чушки. Също толкова вредни са и патладжанът и кервизът. С малко по-леко отделяне на акриламид при пържене са броколите, зелето и доматите. Дори и при ниски дози, акриламидът може да се натрупва в тъканите и ефектът му да се акумулира с времето.
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.