Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2013 12:44 - Учени откриха защо умират пчелите
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 796 Коментари: 0 Гласове:
0



Учени откриха защо умират пчелите
By admin on July 30, 2013
 
 http://forbees.eu/?p=151

 

Учените се борят да намерят причината за т. нар. синдром на празния кошер.Сред заподозрените са пестициди, паразити, носещи болести, неправилно хранене. Но в първото по рода си проучване, публикувано. Учени от Университета на Мериленд и американското министерство на земеделието са идентифицирали „вещерска отвара” от полени, заразени с пестициди и фунгициди, които пчелите събират, за да се хранят кошерите си. Констатациите откриват нови възможности за причината голям брой пчели да умират, въпреки че не идентифицира точната причина за СПК, при който цял кошер умира отведнъж.

Изследователите са събрали прашец от кошери на източното крайбрежие, включително от цветове на боровинки и диня, и са го дали като храна на здрави пчели. Тези пчели са показали сериозен спад в способността си да се борят с паразит, който причинява СПК. В полена, с който са били хранени, има средно девет различни пестициди и фунгициди, а една проба от прашеца съдържа смес от 21 различни химикали. Освен това изследователите са открили, че пчелите, които ядат прашец с фунгициди, имат три пъти по-голяма вероятност да бъдат заразени с паразита.

Откритието означава, че фунгицидите, смятани за безвредни за пчелите, всъщност са съществена част от Синдрома на празния кошер. А това вероятно ще означава, че земеделските земеделските производители ще трябва да бъдат ограничени от нов набор от правила как да използват фунгицидите. Докато неоникотиноидите безспорно са свързани с масовата пчелна смърт, новото изследване открива изцяло нова посока на търсене на проблема, показвайки, че на само една група на пестициди, а цяла комбинация от химикали влияе негативно на пчелите – а това прави проблема много по-сложна.

Освен това не само видът на използваните химикали има значение, а и начините на нанасянето му (пръскането). Пчелите от изследването на учените са се хранели не от полените от посевни култури, а почти изключително от плевели и диви цветя. Това означава, че пчелите са по-широко изложени на въздействието на вредните вещества, отколкото се смята.

Авторите пишат, че са установили наличие на 35 различни пестициди в пробите от прашец, с които боравят, и че там е бил налице „висок фунгициден товар”. Два от намерените инсектициди са били в концентрация, по-висока от средната летална доза, в най-малко една проба от прашец. „Фунгицидите обикновено се разглеждат като сравнително безопасни за пчелите, но ние открихме повишена вероятност от инфекция при пчелите, които консумират прашец с по-висок фунгициден товар. Нашите резултати подчертават необходимостта от изследване на под-леталните ефекти на фунгицидите и други химикали, на които са изложени пчелите в селскостопанските райони”.
/КРОСС/



Тагове:   умират пчелите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13714812
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031