Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2013 22:21 - Християнинът не може да бъде печален и нещастен
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 314 Коментари: 0 Гласове:
0



Християнинът не може да бъде печален и нещастен

Юли 22, 2013 in Начална страница

Автор : монах Моисей Светогорец

http://pravoslaven-sviat.org/2013/07/22/hristianinat-ne-moje-da-e-pechalen-i-neshtasten/

 

Насъщен въпрос в наши дни е сериозната икономическата криза, която преживява нашата страна. Тя предизвиква голяма неопределеност, гняв, объркване, страх и тревога. Времената наистина са трудни. И в тези условия християните са призвани да засвидетелстват своето изповедание. Крепостите падат, като пясъчни замъци.

 

Богатите попадат в капана, появяват се множество проблеми, ражда се угнетение и зли желания. Расте безработицата, неувереността, престъпността, беззаконието и нищетата. Всичко това ясно показва духовната ленност и бедност на мнозина. О, ако това мощно цунами предизвикваше пробуждане от летаргическия сън, а пукнатините от земетресенията да водеха до бодърстване, осъзнаване и отговорност за решенията! Небходимо е да се завърнат отново забравения оптимизъм, тайната надежда, загубената радост и желания мир.

 

Зад човешката болка, горчивото изпитание, изнуряващата мъка, се скрива любящото око на Бога. Пробуждането от живота заради материални блага, пълно наслаждение, благополучие и егоизъм, ще доведе човека до духовно наблюдение, правилно виждане, внимателно изследване, избавяне от мътна тревога. В човека има скрит запас от вътрешни сили, позволяващи му да не се огъва, да не отстъпва, да не се отпуска и подава на отчаяние. Особено християнинът не би трябвало да е разочарован, безпокоен, отчаян, нещастен, мрачен и неблагодарен. Хората създават общество на потреблението, изобилието и пресищането. То се спуска до излишно поклонение на плътта. За съжаление, ние виждаме невероятна блокада, подготвени капани, приспиване в блатото на земните блага. Тук няма нищо като съпротива, противоборство, изменение, покаяние. Затова икономическата криза причинява такова безпокойство. То не бива разглеждано като възможност за кардинално изменение.

 

Настана време да се прояви вяра, да се мине през изкушения, показващи истиността на вярата на всеки. Да няма вяра само на думи! Чрез изкушенията, изпитанията, бурите се проявява автентичността на нашето „верую”. Болката издава болестта. Тя може да стане лекарство. Необходимо ни е да почувстваме болка, за да се научим да сме съпричастни. Болката, наистина, може да смекчи човека и да стане благословение, а може да го ожесточи и да се превърне в мъчение, изтезание или проклятие. Както казват, от топлината на слънчевите лъчи восъка се топи, а калта са втвърдява. Изключително значение има свободната воля на всеки човек.

 

Има много причини, поради които човек трябва да се бори неотстъпно и непрестанно. Отчаянието е неприемливо. Търпението винаги е необходимо. Ние не се борим сами в живота. Добрият капитан на кораба се вижда по време на буря, както точно казва нашия народ. Бурята, облаците и ураганът ще преминат. Ние необмислено сме кривнали, сега е време благоразумно да се обърнем към правия път, към умереността, към скромния живот. Кризата-това е възможност. Важна възможност.

 

превод от руски

източник http://www.agionoros.ru




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13751992
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930