Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2013 21:54 - ЗНАЕМ И ПОМНИМ /136 г. от непризнатия геноцид над Стара Загора/
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 451 Коментари: 0 Гласове:
0



ЗНАЕМ И ПОМНИМ /136 г. от непризнатия геноцид над Стара Загора/

юли 19

Posted by bgnsso
http://bgnsso.wordpress.com/2013/07/19/знаем-и-помним-136-г-от-непризнатия-геноц/


На 19, 20, 21 юли 1877 г. в град Стара Загора и околностите му се случва нещо, което излиза от границите на цивилизоваността и преминава в сферата на брутализмът и анормалното човешко поведение.

Говорим за онези дни, когато преди 136 г. на десетки хиляди българи – наши майки, бащи, братя и сестри, баби и дядовци е отнет живота по – най зверски и жесток начин. В историята е записано, че всички тези убийства и всякакви други мъчения са извършени от човешки същества. Но делата, които са сторили по никакъв начин не оправдават това твърдение.


Нека е ясно на всички нещо, което се премълчава или на което му се отделя незначително внимание. Всичко това е извършено от черкези, башибозуци, арнаути и турци. Да, НИЕ няма да мълчим пред лицето на истината, защото тези гадости неприлични и непривични за нормално човешко същество са извършвани именно от тях.

Но, какво толкова е станало през тези дни?… През тези дни десетки хиляди български мъже, жени, деца и старци са застрелвани, бесени, клани, одирани живи, след което кожата им се напълвала със слама и се закачала да виси по дърветата. Още, мозъците на някои са били човъркани с клечка, на други са рязани парчета месо от телата им. Трети били разпъвани на кръст и за подигравка с нашата вяра, и със смъртта на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. На други запалвали гърдите и върху тях варили кафе.

Българските жени и момичета пък били изнасилвани по-най жесток начин по няколко пъти от няколко различни…трудно е да се опише, че са били хора. Има данни, че се изнасилвани дори момичета на по 14 годишна възраст. На бременните български жени са разпаряли коремите и вадили неродените им рожби. Много от момичетата били събличани и карани да играят голи хоро, след, което били изнасилвани, а след като са обезчестявали и поругавали всяка българска жена, до която се били докопали турците изколвали и тях. Безчет е броя пък на онези наши майки и сестри, които са завличани в робство за да красят дома на някой турски бей.

Тук е мястото да споменем и за още един от многото славни подвизи – геройската защита на Стара Загора от II-ра бригада на III-дружина на българското опълчение начело с подполковник Павел Калитин, който с цената на живота си спасява Самарското знаме от плен – първото бойно знаме на бъдещата българска армия.

Но, все пак НИЕ имаме дълг към Отечеството си. Дълг, който ще изпълним въпреки всичко и всички опити да ни се попречи, защото годините и недоброжелателите няма да успеят да пречупят волята ни. Няма да изтрият спомена за нашите деди, и никой да не мисли, че свободата ни бе дадена даром. Защото свободата, на която се радваме ние днес бе купена с живота на десетките хиляди знайни и незнайни българи.

Всеки един загубен живот тогава значеше един спечелен днес!

За трета поредна година сдружение „Вярност“ заедно със национално мислещата българска младеж ще почетат жертвите на старозагорското клане. На 19 юли от 19:30 часа в парк „Ал. Стамболийски“ ше започне възпоменателното факелно шествие под наслов „136 г. от непризнатия геноцид над Стара Загора“. Шествието ще приключи при “Мавзолей-Костница–19 юли 1877 година“, където ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на преклонение пред паметта на нашите сънародници.

Поканени са всички БЪЛГАРИ.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13751072
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930