Постинг
11.07.2013 20:50 -
Колбасите ни пълни с отпадъчна „кръв на прах”
Колбасите ни пълни с отпадъчна „кръв на прах”
11.07.2013 | Категория: Здраве,Най-ново,Хранене,Чичо Доктор | Публикувано от: Слава Петрова+
http://lechitel.net/kolbasite-ni-palni-s-otpadachna-krav-na-prah/
Освен „суха кръв”, страната ни е най-големият вносител в Европа и на свинска мас на прах
Повече от 20 години страната ни е един от най-големите вносители на субстанцията “кръв на прах” или “суха кръв” в Европа. Това е отпадъчен продукт от кланиците, която се пакетира и заравя в специални септични ями. Вместо обаче да я изхвърлят големите европейски компании са намерили идеалния вариант – да я внасят у нас, тъй като родните производители я изкупуват и влагат в колбасите и ред други храни, които се продават на нашия пазар, споделя на страницата си във Фейсбук диетологът Белчо Христов.
Колбасите ни пълни с отпадъчна „кръв на прах”
Според него “сухата кръв” в родните продукти е около 30%. Наред с този отпадъчен продукт, страната ни е и една от най-големите вносителки на суха мас на прах, която също се влага в продуктите. Тя се употребява обаче не само в саламите, но и в кашкавала, сиренето, млякото, шоколада, сладоледа.. При тестване на саламите тази мазнина заема около 30%. Оставаме на вас да гадаете какво съдържат останалите 40% от продуктите. Според диетолога, това е вода, но не и чешмяна. За да се придаде обем на продуктите на целия този буламач, се добавя химическото вещество наречено “карагенан”. Той се влага освен в споменатите хранителни продукти, също и в сапуните и геловете като ги желира и им придава неразпадащ се обем.
Според Христов 1% карагенан “заддържа” 50% вода. Той се вкарва чрез “шприцоване” в пилета, пържоли – и затова те “набъбват” двойно и тройно, за сметка на водата, която се продава на цената на месото. А когато те преминат термична обработка, те се смаляват, защото водата се изпарява, но в продукта карагена се запазва. Той е толкова хранителен, колкото и ако ядете сапун или гел.
Такова предприятие, което произвежда карагенан у нас имало в Горубляне и то не можело да смогне да изпълни поръчките на хранителната ни индустрия, споделя Белчо Христов. По думите на диетолога една шприц машина за карагенанова субстванция, която струва 30-40 хиляди евра, се изплащала за три дни от далверата с карагенана и водата. Всичко това давало бизнес и на здравеопазването, и на погребалните бюра.
Слава Петрова
11.07.2013 | Категория: Здраве,Най-ново,Хранене,Чичо Доктор | Публикувано от: Слава Петрова+
http://lechitel.net/kolbasite-ni-palni-s-otpadachna-krav-na-prah/
Освен „суха кръв”, страната ни е най-големият вносител в Европа и на свинска мас на прах
Повече от 20 години страната ни е един от най-големите вносители на субстанцията “кръв на прах” или “суха кръв” в Европа. Това е отпадъчен продукт от кланиците, която се пакетира и заравя в специални септични ями. Вместо обаче да я изхвърлят големите европейски компании са намерили идеалния вариант – да я внасят у нас, тъй като родните производители я изкупуват и влагат в колбасите и ред други храни, които се продават на нашия пазар, споделя на страницата си във Фейсбук диетологът Белчо Христов.
Колбасите ни пълни с отпадъчна „кръв на прах”
Според него “сухата кръв” в родните продукти е около 30%. Наред с този отпадъчен продукт, страната ни е и една от най-големите вносителки на суха мас на прах, която също се влага в продуктите. Тя се употребява обаче не само в саламите, но и в кашкавала, сиренето, млякото, шоколада, сладоледа.. При тестване на саламите тази мазнина заема около 30%. Оставаме на вас да гадаете какво съдържат останалите 40% от продуктите. Според диетолога, това е вода, но не и чешмяна. За да се придаде обем на продуктите на целия този буламач, се добавя химическото вещество наречено “карагенан”. Той се влага освен в споменатите хранителни продукти, също и в сапуните и геловете като ги желира и им придава неразпадащ се обем.
Според Христов 1% карагенан “заддържа” 50% вода. Той се вкарва чрез “шприцоване” в пилета, пържоли – и затова те “набъбват” двойно и тройно, за сметка на водата, която се продава на цената на месото. А когато те преминат термична обработка, те се смаляват, защото водата се изпарява, но в продукта карагена се запазва. Той е толкова хранителен, колкото и ако ядете сапун или гел.
Такова предприятие, което произвежда карагенан у нас имало в Горубляне и то не можело да смогне да изпълни поръчките на хранителната ни индустрия, споделя Белчо Христов. По думите на диетолога една шприц машина за карагенанова субстванция, която струва 30-40 хиляди евра, се изплащала за три дни от далверата с карагенана и водата. Всичко това давало бизнес и на здравеопазването, и на погребалните бюра.
Слава Петрова
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.