Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2013 16:15 - ИНТЕРВЮ С ЕКСШЕФА НА РЗБОП МИРОСЛАВ ПИСОВ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 862 Коментари: 0 Гласове:
0




Ексшефът на РЗБОП се включи в протестите в Благоевград
М. Писов: Б. Борисов единствен се опълчи на международната политическа наркоорганизация, решението за България е общо обединение център вдясно
 БЕТИНА ГЕОРГИЕВА, 28 юни 2013 12:56,

http://struma.bg/news/9469/1/1/M-Pisov-B-Borisov-edinstven-se-opulchi-na-mejdunarodnata-politicheska-narkoorganizaciya-reshenieto-za-Bulgariya-e-obsto-obedinenie-centur-vdyasno.html

Мирослав Писов е роден в град Гоце Делчев, живее в Благоевград и София.Работил е в Националната служба за сигурност, бил е началник на РЗБОП - Благоевград. Губи работата си заради трагичния случай със смъртта на А. Димитров-Чората по време на арест. Сега работи в частна компания като директор на Център за професионално образование по европейски програми.

Член е на няколко неправителствени организации: Национално движение гражданска сигурност - в областта на управлението на кризи; Конфедерация на обществените организации в областта на сигурността и отбраната - в областта на военните отношения и националната сигурност; Център за изследване на асиметричните рискове и заплахи в Югоизточна Европа и Черноморския регион - в областта на престъпността, националната сигурност и геополитиката.

- Г-н Писов, в какво качество Вие застанахте зад протестите, тъй като хората Ви помнят най-вече като човек от службите за борба с организираната престъпност?
- В България след този мъчителен и извратен преход дойде време разделно. Всеки гражданин трябва да направи своя ценностен избор. Знам от професионалната си работа, особено по трансграничните канали с наркотици, че върхушката на БСП и ДПС и някои малки политически субекти искат да ни направят страна от Третия свят. Да си търгуват с Южна Америка, там, където искат да въвеждат нов обществен строй “куманитаризъм”, като забранят кока-колата и я заместят с напитка от кокаин. Освен това нашата политическа мафия ограби българина по най-безскрупулен начин и се подиграваше с елементарните човешки потребности, като се почне от гладната зима на 1991 г., та до хонорара на Доган от Цанков камък...

- Как ще разсеете слуховете, че Вие сте гуруто в сянка на част от протестиращите в Благоевград?
- Това са граждански протести и никой не може да бъде гуру. Всеки дава от себе си това, което може. Да отдадеш себе си в тези времена на бурна и непредвидима обществена енергия е значимо заради бъдещето на нашите деца. Имам три деца и не искам да ги чувам от чужбина. Нека да работят в чужбина. Но какви са условията да правят икономика при нас? Та ние още нямаме структурата на свободното и конкурентно пазарно стопанство! Къде са истинските борси като равноправен регулатор на икономическите отношения между производство и потребител и т.н.?

- Какво толкова Ви свързва с ГЕРБ и вярно ли е, че работите за връщането им във властта?
- Уважавам генерал Борисов, който единствен през целия преход се опълчи на международната политическа наркоорганизация и против измамата на прехода, в който различните политически сили се караха пред хората, а се договаряха зад гърба на гражданите с една-едничка цел - лично облагодетелстване. Това не значи, че и в ГЕРБ няма същите интересчии и безморални хора.

Освен това като политически лидер се опитва да спазва европейските норми на вътрешнопартийна политика. Той дава шанс и на тези, които са сгрешили, заради силното си вярващо християнско чувство на уважение към слабия. Но основното, заради което подкрепям протестите, е опитът да се възстанови под формата на триглавия змей на БКП еднопартийното управление от миналото. Затова и последната политическа кампания нямаше нищо общо с европейските ценности.

По време на последните избори ретроградните сили на миналото са изпратили донос и решили да ме арестуват, когато се случва случката с бюлетините в Костинброд. Те не си правят труда да проверят, че в този момент аз съм на смъртния одър на баща си и го карам по болници. Върхът на цинизма е, че в деня на неговото погребение те решават да ме арестуват, като казват, че съм бил в село Струмяни, когато аз съм на гробището в Гоце Делчев. Протестирам, защото това може да се случи на всеки гражданин по различен повод. Тези хора не са забравили нищо старо. Сега сме 2013 г., а не времената след 1944 г.

- Г-н Писов, защо подкрепяте протеста срещу назначението на Муса Палев за управител на Благоевградска област?
- Гражданската позиция на всеки един човек е свързана с разбирането за отстояване на общочовешките ценности. Участвах в предизборната кампания на Венцислав Шишманов, кандидат за кмет на с. Туховища, община Сатовча. Това, на което бях свидетел, нямаше нищо общо с демократичните норми за провеждане на избори. Първото, което разбрах от хората в самото село, е, че изборите до този момент са били само формалност. На края на изборния ден комисията, която е доминирана от ДПС, отивала в съседното барче и там решавала на коя партия колко да отсъди.

По този начин през годините бе въведено феодално управление. Управление, при което местните “бизнесмени” се изживяват като гаулайтери и всяват страх и деспотизъм. Единствената алтернатива и разчупването на този модел играе ролята на членството на РБългария в ЕС и възможността много от жителите на селото да работят в Испания. Бях свидетел на предизборните прояви на ДПС в с. Туховища, на които водеща роля играеше и тогавашният депутат Муса Палев. Бяха манипулирани хората, като бяха лъгани, че ако ДПС не вземе властта, ще им бъдат сменени имената, ще бъдат преименувани и джамиите.

- Не е тайна, че професионалната си кариера направихте в годините на управление на десни правителства. Как приемате разпада на десницата и виждате ли перспектива за ново обединение пред хората с десни убеждения?
- Животът ми е минал от детските ми години в политиката. Дядо ми и баща ми са били политически работници на ВМРО. Дядо ми е подкрепял политиката на национално помирение - Виенския манифест, бил близък до Тодор Александров. В родната ни къща в Гоце Делчев е пребивавал и първият кмет след освобождението Пейо Яворов.

Затова и баща ми след 1944 г. пребивава 8 години в тоталитарните концлагери заедно с много честни комунисти. През 1975 г. заедно с мои съученици създадохме Клуб за свобода против тогавашния режим и бяхме разследвани от ДС. Въпреки това превратностите на живота направиха така, че работех заедно с Илия Лукманов, който ми беше следовател по ДС. Демократичната система показа, че може различни хора и политически виждания да бъдат обединени в името на сигурността на нашето отечество.

В настоящия етап много от десните политически партии не си дават сметка, че отговорността пред бъдещето на България е съдбовнa. Става въпрос за обществени процеси, които са над политиката и са свързани с нов морал, искане за установяване на европейските ценности, загърбване на себичния партиен интерес, за да се пребори бъдещето с мафията. Ако те не се включат в протестите, има опасност, както и през февруарските протести, да се изродят против демократичната система. Защото в момента се насажда, че политическите партии не било редно да протестират.

Да, това е така, защото хората са лъгани и не вярват вече на никого. Но като член на ЕС, политическите партии са инструментът, те са отговорни за процесите в обществото. Те не могат да стоят безучастни. Само на Станишев ли е позволено да се изказва постоянно и да маргинализира протеста на хората? Затова в Благоевград направихме след апел от гражданите, които протестират, обединение на всички десни политически сили и профсъюзите с едно общо мнение - че тази измама на прехода повече не може да се търпи.

За мен решението за бъдещето на България е общо обединение център вдясно и създаване на правителство от експерти на научната и университетската общност. На България й трябва в момента управление от международно признати експерти, за да възстанови доверието на нашите партньори и да заемем достойното си място на лидер на Балканите.



Тагове:   позиция,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13705500
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031