Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2013 15:21 - Отменен е гей парадът в София
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 391 Коментари: 0 Гласове:
0



БРАВО НА БЪЛГАРИТЕ !!! УСПЯХА ДА ПРЕДОТВРАТЯТ ЕДНА МЕРЗОСТ ПРЕД БОЖИИТЕ ОЧИ !!!


Насроченият за тази събота шести гей парад в София е отменен. Това се разбира от писмо на Българския хелзинкски комитет - част от организаторите на "София прайд 2012, "които изразяват несъгласие с решението на останалите организатори след среща с представители на Столичната община и органите на реда събитието да бъде отложено.

Съобщението е адресирано до медиите, кмета на София Йорданка Фандъкова и директора на СДВР Ивайло Спиридонов, а е подписано от Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет.          

"Отмяната на тазгодишния "София прайд", след натиск и манипулации от страна на Столичната община и представители на Министерството на вътрешните работи спрямо организаторите, на практика представлява ограничаване на правото на сдружаване и мирно събиране", пише в съобщенето. Според Хелзинкския комитет местната управа и СДВР са длъжни да осигурят сигурността на участниците в шествието и не могат да използват несигурността, като аргумент за отмяната му.

От общината и полицията на среща с организаторите са изказали притеснения за сигурността на участниците и са препоръчали на организаторите да отменят шествието. "При наличието на реални притеснения за сигурността на участниците в шествието или на други хора властите са длъжни да осигурят тяхната сигурност и само в краен случай – самите те да отменят събитието", пише още в писмото. След срещата организационният комитет на гей парада сам е оттеглил заявлението си, с което е приел "давлението на общината".

Според тях местната управа са увещавали за отмяна на събитието още преди да започнат протестите срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и кабинета "Орешарски". Причината, че в събота, 22 юни, е Задушница и "от БПЦ ще скочат".

"В последното си изявление от 17 юни Светият синод на Българската православна църква, обявявайки хомосексуалността, бисексуалността и транссексуалността за противоестествени и особено вредни, и твърдейки, че "всяко противоестествено взаимоотношение между двата пола или между представители на един и същи пол представлява обезценяване на човешката личност", официално призовава властимащите да отменят провеждането на прайда, "тъй като то заплашва моралните устои на обществото ни, както и здравето на нашите деца и на българската нация като цяло". Тази позиция трябваше да бъде заклеймена от общината, не обслужена", пише в писмото.


От Хелзинкския комитет настояват да бъдат отменени и "планираните за същия ден агресивни контрашествия, което ще доведе до утвърждаване на политиката на омраза в България"."планираните за същия ден агресивни контрашествия, което ще доведе до утвърждаване на политиката на омраза в България".  "Настояваме незабавно Столична община да отмени контра-прайд шествието, което беше обявено публично от ксенофобската организация Български национален съюз, както и всички подобни контра-прайд събития, насрочени или очакващи насрочване за този ден."

Според комитета отмяната на "София прайд" за неясен момент в бъдещето представлява опасен прецедент. "Аргументът с опасността от провокации може да бъде използван винаги - през годините опасност е имало и ще има, дълг на институциите е да защитят правата на гражданите и да направят така, че мирното събрание да се проведе; или, ако според тях опасността е твърде голяма, да излязат с решение за отмяна и да понесат тежестта на всички въпроси, които следват", добавят от организацията.  

От Българският хелзинкски комитет изразяват категоричната си подкрепа и солидарност с протестиращите в мирните протести.


Тагове:   отменен,   гей-парада,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710411
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031