Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2013 22:19 - Бивш талибан от Афганистан прие православието на Атон
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 410 Коментари: 0 Гласове:
0







Бивш талибан от Афганистан прие православието на Атон
  http://dveri.bg/xqpda
  
 Петък, 14 Юни 2013 11:29
 Автор: "Агиоритико вима"

Ахмед се родил и израснал в афганистанско село. Детството му преминало в нищета, изучаване на ислямските свещени писания и война.

"Вече не помня с кого воювах, но това беше постоянна война", спомня си той.

Дълги години работил при талибаните. Бил фанатичен мюсюлманин, принадлежал към радикалния ислям. В един момент не можел вече да понася такъв живот - страдания, нищета, насилие, болка и смърт. На 23 години тръгнал през непроходимити планини на Пакистан, после в Иран. Единственият му "паспорт" бил общият език фарси. Две години работил без документи и накрая пристигнал до крайбрежието на Мала Азия в Турция, която за него била вратата към западния рай.

Преди девет години, през една зимна вечер, заедно с един приятел на надувен дюшек с две гребла и няколко бутилки вода стигнали до о. Лесбос. За по-нататъшното си пътуване към вярата той разказва:

"Там, на Лесбос, срещнахме възрастна жена в черно, забрадена с кърпа - помислихме, че е мюсюлманка с дете. Приятелят ми говореше малко английски, но тя не. С жестове ни показа накъде да вървим за асфалтирания път и ни даде няколко монети за автобус.

Стигнахме до пристанището и седнахме на първия параход до Пирея. На излизане ни задържаха. След три месеца в един малък център за емигранти ни дадоха карта и тръгнахме към Атина. Тук научих гръцки език и работех на различни места, докато не намерих постоянна работа в една фирма, която се занимаваше със слънчеви батерии. Плащаха ми добре и писаха за мене в Института за социално застраховане, след което оформих документите си за политическо убежище. Работех в тази фирма в Атина шест години. През тези години в началото не влизах в църква, но като минавах наблизо, нещо ме теглеше навътре и започнах да влизам. Станах по-спокоен. Когато добре научих гръцки, поисках да разбера нещо повече за Христос. Първо намерих Новия Завет, но той беше на език, който не разбирах (старогръцки, бел. ред.). Накрая намерих един и на гръцки и започнах да чета. Някой ми даде и филм за живота на Иисус. Беше на персийски и разбирах всичко. Впечатлих се много, сърцето ми се успокои. Реших, че искам да стана християнин.

Напуснах Атина, когато фирмата беше закрита и се премести в провинцията. Намерих малка квартира в съседен град. Имаше и море наблизо. Толкова харесвам морето на Гърция! Малко преди Пасха през тази година, 2013, реших да се кръстя".

Вечерта на 5 юни в Хилендарската килия "Рождество Богородично" Маруда Ахмед става християнин. Той приема името Александър от св. новомъченик Александър Солунски, пострадал през 1794 г. и наричан "Дервишки".



Тагове:   спасение,   чрез бога,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13709511
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031