Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2013 19:28 - В. Путин: Няма религиозен проблем с моя развод
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 578 Коментари: 0 Гласове:
0



В. Путин: Няма религиозен проблем с моя развод
  http://dveri.bg/xqpq6
  
 Петък, 14 Юни 2013 15:04
 Автор: Двери

Руският президент Владимир Путин, който неотдавна обяви, че се развежда със съпругата си, заяви, че техният развод няма религиозен аспект, тъй като с Людмила Путина не са били венчани. "Що се отнася до религиозната страна на въпроса - то тя не съществува, тъй като ние никога не сме се венчавали", заяви Путин при посещението си на новото студио на канал Russia Today.

"И аз, и Людмила Александровна изхождахме от това, да разкажем открито и честно за това състояние, което реално съществува. Това е по-правилният начин за поведение, отколкото да се крие нещо", счита той.

Разводът на Путин предизвика дебати и в църковното общество в Русия, където е силен имиджът на руския президент като защитник на руското православие. Александър Рар, един от авторите на биографията на Путин, заяви, че Руската църква няма да си позволи коментари на развода на Путин: "Руската църква ще замълчи, няма да коментира нищо. Но хората няма да гледат с голяма симпатия на това нещо. Развод на президента е винаги нещо рисковано, особено в Русия, където той се счита за символ на новата руска държавност".

Традиционно главата на РПЦ патриарх Кирил се изказва в много рязък дух за разводите, които са голям проблем в страната, допускайки възможността за някои изключения.

Сега с уточнението, че бракът му не е бил "църковен", Путин освобождава РПЦ от необходимостта да взема отношение към неговото решение, което би противоречало на принципните й послания в обществото.

Консервативни православни кръгове в Русия изживяват истинска драма в устоите си от решението на Путин, който за тях е еманация на идеала "православие, самодържавие, народност". Според тях, има само един вариант за морална компенсация за разколебаната вяра на обществото в неговите нравствени качества, а именно монашеското пострижение и съответно безбрачието".

Руската църква признава за законен гражданския брак и допуска до венчание само съпрузите, сключили брак пред държавата. "Венчанието не е сключване на брак, а освещаване на брака", разяснява църковната позиция дякон Андрей Кураев. Затова съжителството на сключилите само граждански брак не се счита за "блуд", на което настояват някои крайни в религиозността си руски свещенослужители. Руската църква обаче счита за второбрачни всички, които са били в законен цивилен брак и са се развели, независимо дали са били венчани или не.



Тагове:   редно,   Путин,   развод,   или не,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13753110
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930