Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2013 20:54 - Анализи и коментари
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 435 Коментари: 0 Гласове:
0



Катар ли стои зад похитителите на православните митрополити в Сирия?
 
шаблоны YooTheme
шаблоны Недвижимости joomla
Детайли  Публикувана на Понеделник, 03 Юни 2013 13:56  Написана от Арабски медии
http://mesbg.com/index.php/studiesall-2989/577-98676575645345345342
 
Кой е похитил двамата митрополити от сирийската православна църква в Сирия? Този въпрос предизвиква голям интерес през последните два месеца, най-вече след излизане на непотвърдена информация, че за похищението на митрополитите – Булис Язиджи и Юхна Ибрахим в северната провинция на Алепо по време на връщането им от Турция, е отговорна една от чеченските групировки. Нарича се „Бригадите на Хейруддин Заркали” и работи под закрилата на последователите на Ал-Каида – Фронта ал-Нусра.

Напомняме, че когато Държавният департамент на САЩ обяви, че включва ал-Нусра в списъка си на терористичните организации по света, Сирийската национална коалиция (СНК) изрази позиция против това решение, и дори председателят на СНК Муаз ал-Хатиб публично се обяви срещу въпросното действие, определяйки ал-Нусра като съюзник и борец срещу режима на Башар ал-Асад.


Въпросът е дали чеченските, арабски или европейски бойци, дошли отдалеч, за да убиват в Сирия, са истинската опозиция? Ако е така... опозиция в името на кого? В името на сирийския народ? Работи ли тя в интерес на този народ? Дали, както твърдят някои, свободата и революцията, която идва единствено и само от душата на самия народ, днес вече не се „внася” от наемници, които са заинтересовани само да осъществят целите на регионалните и световните си господари? Това трябва да стане дори и ако разрушат цялата страна или извършат ужасяващи кланета, прочистване и геноцид.


Катар, който е основният спонсор на тези групи, поддържа добри отношения и връзки с чеченските групировки. Някои от техните лидери намериха убежище в емирството и оттам координират изпращането на чеченски бойци в Сирия и финансовата поддръжка на бунтовниците в самата Чечения.


Изглежда, че огънят, който разпалват тези бойци в Сирия, не признава границите нито на религия, нито на етнос. Колкото повече се използват отвличания и съмнителни убийства на мюсюлмански и православни духовници, толкова по-ясна става целта -подклаждане на конфесионалния огън и промяна на националното самосъзнание в Сирия към усещане на разделение и конфесионална неприязън. Наред с това е демографската промяна в страната посредством изтръгване на коренното население от родните му села и градове му и преселването им в съседните държави (какъвто е случаят със селото Кастал ал-Бурж в областта Хама). Има ли друго обяснение за взривовете на джамиите, църквите и манастирите (взривът на сирийския православен манастир в Деир ал-Зор и взривът на голямата църква на латинците) в Деир ал-Зор, също и проваленият опит за взрив на църквата Сейдиана? Това са все опити за премахване на светините на сирийския народ, докато се стопи и последната му капка решителност и способност да остане на родното си място.


Кои са чеченските бунтовници в Сирия?


Подходът на въоръжените опозиционни групи и особено на Ал-Каида, представлявана от Фронта ал-Нусра и подобни организации, да взривява църкви и манастири, е също толкова опасен, колкото и да се вземат на прицел духовници, най-вече християнски, и митрополитите Азиджи и Ибрахим да бъдат отвлечени от чеченска групировка. Що се отнася до самоличността на похитителите, то все още е необходимо потвърждение за това, че са чеченци или други отряди на ал-Нусра. Относно броя на проникналите в Сирия чеченски бойци данните са противоречиви. Те обаче са категорични относно начина на влизането им - през турската граница с фалшиви паспорти с помощта на турското разузнаване.


За това свидетелства информацията, че чеченските бойци преминават през Турция към Сирия от Азербайджан, Грузия, дори и Великобритания. В този контекст данните, излезли в края на миналата година говорят, че групировка от 39 чеченски терористи влиза в Сирия от летище „Хийтроу“ в Лондон, минавайки през турския град Истанбул и прониква в сирийските територии през сухопътната граница край град Антакия.

Общият брой чеченски бунтовници в Сирия достига 3000 души. Данните сочат, че сред тях има както новаци без боева подготовка, така и такива, които ръководят обучението на арабски и чеченски бойци. Видеоклип в Ютюб показва как протича подготовката, какви са видовете оръжия и военните и физически тренировки, на които се подлагат бойците под контрола на Абдулла Чеченеца. Последният запис показва мъже от „Катаиб ал-мухаджирийн”, под ръководството на Омар Чеченеца – чеченец от Уади Банкис в Грузия. Тези групировки обявиха сливане в ново движение под името „Армия на ал-мухаджирийн уал-ансар” под ръководството на Чеченеца.


Наскоро частите на сирийската армия обявиха за издирване Абу Ал-Бара Чеченеца, последовател на Фронта Ал-Нусра, ръководител на т. нар. въоръжена група „Знаме на нацията” („Лиуа ал-умма“) в провинция Идлиб. Преди това беше убит сина на един от лидерите на чеченските бойци и голям брой от тях по време на сблъсъци със редовните сирийски сили.


Тагове:   Сирия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13746251
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930