Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2013 18:13 - Трябва да се трудим да имаме винаги радостен дух
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 631 Коментари: 0 Гласове:
0



Трябва да се трудим да имаме винаги радостен дух               
http://sveticarboris.net/index.php?option=com_content&view=article&id=469%3A2013-06-06-13-29-22&catid=46%3Astatii&Itemid=141

Написано от старец Тадей Витовнишки     
 Четвъртък, 06 Юни 2013 15:11

Казват, че на всяка цена трябва да съхраняваме вътрешния си мир и да бъдем винаги с радостен дух. Винаги. На всяка цена трябва да сме винаги радостни, в настроение. За това и отец Йоан Кронщадски казва: „Ние сме като времето, за час идва буря, вятър, гръмове, а след това слънцето свети и ни е добре. Така и ние. След това отново идва лошо време, после пак слънце, и така.” Той казва по-нататък, че носейки тяло, върху нас и върху това физическо тяло влияят атмосферните условия. Когато условията са добри и атмосферното налягане не е голямо, тогава времето е хубаво и ние сме весели и с настроение. А когато времето е мрачно, тогава ние сме някак кисели. Да. И затова трябва да пазим духовно равновесие именно тогава, когато времето е мрачно, да бъдем с духовен мир.

Трябва човек да се труди на всяка цена, винаги да бъде в настроение, винаги да бъде с радостен дух, защото поднебесните духове се стремят винаги да бъдем тъжни...

Ако искаш да възпиташ детето си, най-напред трябва да смириш себе си

Родителите казват: това трябва да стане така, детето трябва да бъде там. А детето не иска, детето не може да мирува, защото се развива и постоянно е в движение, постоянно. И когато нещо сгреши, майката и бащата обикновено агресират детето. Но това не е средство за да се научи детето да бъде послушно. Понякога може и така да стане, но винаги трябва да има любов и детето да чувства тази любов, и да чувства, че не си гневен. Понеже ако съветваш с гняв и искаш да изправиш някого с гнева си, нищо няма да постигнеш. Навредил си на него и на себе си. Ако искаш да изведеш някого на прав път, да го водиш, да го съветваш, а той не иска да приеме никакъв съвет, трябва най-напред да смириш себе си и с много любов към него, да си изложиш мнението, и тогава той ще го приеме, защото сърцето говори на сърцето. Но когато искаш на всяка цена да стане нещо, както ти го мислиш, тогава от това нищо няма да излезе. Така не може. Това е нищо, и заради това винаги в детето се надига и се развива съпротива. И тогава, когато детето не иска да слуша, не трябва да го биеш, трябва да му дадеш воля, за да слуша.

Добрият плач струва повече отколкото тридесет хапчета за смиряване

В „Еликсир”, едно медицинско списание, чета, че един психиатър казва: за всички, които са с болни нерви, един добър плач струва повече отколкото тридесет хапчета за смиряване на нервите. Вижте, един добър плач. Добрият плач, знаете за какво става въпрос. Значи, това е всъщност много полезно за човека, който е вече на години. Плачът е и особено добро средство за смиряване на детето. То ще се наплаче, а след това ще е мирно.

Родители, възпитавайте децата, особено до петата година

Днешните деца са главно мамини и татини детенца, и от тях като такива не може да излезе нищо добро. Родителите днес възпитават неправилно децата си. Особеностите на характера се създават до петата година, а тук най-много страдат родителите, понеже правят всичко по волята на детето. Когато детето порасне, неговите искания стават големи и непостижими. Тогава се появяват проблеми с децата: е, родители, сами сте си криви! След петата година особеностите на характера вече не се коригират, детето вече се е научило на своеволие. Докато децата са малки, малки са и исканията им, когато децата пораснат, исканията им стават все по-големи.

превод: Мартин Димитров




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13760908
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930