Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2013 06:42 - ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА НОВАТА МИНИСТЪРКА НА СПОРТА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 826 Коментари: 0 Гласове:
0



Министърът на младежта се прочу с незаконен прием на албанци

Автор: Александра Маркарян Публикувана на 28 май 2013 в 20:53
Мариана Георгиева-Бенчева Снимка: БГНЕС
Още снимки:
 
http://offnews.bg/index.php/200187/ministarat-na-mladezhta-se-prochu-s-nezakonen-priem-na-albantsi

Още по темата:
Министър Георгиева от Демир баба теке: Ще работя вашите деца да учат майчин език

Два корупционни скандала, от които се спаси само благодарение на близостта си с Лютви Местан, са визитката на новата министърка на младежта и спорта.

Мариана Василева Георгиева-Бенчева  е директор на дирекция “Студенти, докторанти и специализанти” в Министерството на образованието и науката в периода 2001 – 2010 година. Тя стана известна за медиите през 2004 г. като главен герой на скандала за незаконен прием на албански студенти в български университети.

През февруари 2004 година македонски студенти разкриват корупционната схема: Срещу 2000 до 5000 лева, платени лично на Георгиева (шеф на изпитната комисия, организираща приемните изпити за ВУЗ-овете ни българите от чужбина), албанци и сърби били класирани на места, определени за българи от чужбина. В някои от случаите това е ставало дори без полагане на приемен изпит.

Според правилата, тези, които не издържат изпитите, могат да учат у нас срещу 30% от таксата за чужденци, която варира между 2400 и 5000 евро. Именно в тази квота са били класирани албанските и сръбските студенти, което е незаконно, защото квотата е само за “лица от българска народност”, гласи Постановление №103 на МС.

Предимствата от такъв прием са, освен в пъти по-ниските такси, право на общежитие и стипендия. Ощетени в случая обаче са истинските кандидати, имали право на прием с такива привилегии, някои от които не са класирани въпреки високия си успех. Именно те надигат глас.

След добилите популярност чрез медиите разкрития Георгиева дава пресконференция, на която обяснява, че нередности има, но не тя била виновна. Наказание не следва.

Принос за това, според публикации в медиите, има тогавашният депутат и настоящ лидер на ДПС Лютви Местан. Той лично се срещнал с образователния министър в правителството на НДСВ и ДПС Игор Дамянов и по негово настояване Георгиева не беше уволнена.

Георгиева е отстранена чак през 2010 година от министъра на образованието Сергей Игнатов, след втория шумен скандал.

През 2009 година избухва дълго трупаното напрежение заради системно забавяне на издаването на дипломи за висше образование. Проблемът дирекцията “Студенти, докторанти и специализанти” в МОН, оглавявана от Георгиева. Именно тя е отговорна за организирането, поръчването и доставката на задължителните за дипломите стикери.

Оплакванията от студенти провокират проверка на образователното министерство. Оказва се, че дирекцията на Георгиева е поръчала изработването на стикери на печатницата на депутата от БСП Петър Кънев “Демакс” (която печаташе и протоколите за изборите). Поръчката е направена не въз основа на реалния брой дипломирали се студенти, а на някакви недостоверни списъци от ВУЗ-ве, което е предпоставка за измами. Проверката установява още, че стикерите са съхранявани небрежно – “в шкафове и бюра” от служители в дирекцията, което довело до унищожаването на част от тях, нови поръчки и ново забавяне.

Оказва се, че цената на един стикер излиза 91 стотинки, което е постижение за “Гинес”.

В резултат на всички констатации министърът взема решение да закрие цялата дирекция и да прехвърли функциите й към дирекция “Висше образование”.

Това явно силно жегва Лютви Местан, който в парламентарно питане и последвали реплики към Игнатов се връща на болната си тема за уволнените служители, най-вече Мариана Георгиева, като обвинява Игнатов, че “прехвърля отговорностите от болната глава на здравата”, че оправдава несвършената работа с “предишни директори и предишни служители”. За финал се обръща към Игнатов с думите: “Оставам с надеждата, че удобната митологема за предишни дирекции и директори занапред да не ви служи като алиби или параван, зад който да скриете недостатъчната компетентност на новите ви кадри. Надявам се да упражните целия си контрол, за да може да се осигури съответствието между претенцията на служителите вече да управляват супердирекции, със суперотговорности и суперкачество на тяхната работа в министерството”.

OFFNews потърси бившия министър Игнатов за коментар какви са били причините за отстраняването на Георгиева от министерството.

Игнатов отрече причината да е бил скандалът със стикерите.

“Знаете, хората говорят много неща. Причината не беше скандал, просто се извършиха структурни промени в Министерството на образованието, при които имаше сливане на дирекции”, коментира за проф. Игнатов.

Въпреки всички гафове и съмнения, свързани с работата на Георгиева, и до последния ден на 41-ото Народно събрание тя е личен нещатен сътрудник на Местан, показва справка в архива на Народното събрание.

Георгиева бе кандидат за депутат в 42-рия парламент на ДПС в Ловеч. Голям интерес и бурни коментари предизвика предизборната й реч на митинга на ДПС на 3 май на Демир баба теке. В нея тя обеща пред електората на ДПС да направи всичко възможно, за да се учи майчиният език в училище.



Тагове:   чеда,   на сатаната,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13749532
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930